”Jag tror att mamma kan höra mig”

Efter familjetragedin – Vejdemo vill sprida kunskap om hjärt- och kärlsjukdomar

Publicerad 2018-05-23

Lukas Vejdemo var bara 13 år när hans mamma gick bort i en hjärtinfarkt.

Nu vill det blivande NHL-proffset sprida kunskap om hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det är viktigt att vi pratar om det, säger Vejdemo till Hjärt-Lungfondens hemsida.

Det har nu gått nio år sedan familjetragedin.

Lukas Vejdemo var bara 13 år när hans mamma Ann-Charlotte plötsligt gick bort, 50 år gammal, på grund av en oförutsedd hjärtinfarkt.

Sex år senare talade Djurgårdstalangen för Sportbladet ut om saknaden efter sin mor och hur han fann stöd hos dåvarande lagkamraten Adam Ollas Mattsson som även han nyligen hade förlorat sin cancersjuka mamma.

– Jag gick igenom det värsta som kan hända, speciellt när man är så ung, berättade Lukas Vejdemo, då JVM-aktuell med Juniorkronorna.

Nu vill forwarden sprida kunskapen om hjärt- och kärlsjukdomar för att förhindra att andra familjer drabbas av samma öde.

– Jag tror inte så många vet hur vanligt det är, även bland kvinnor. Det är viktigt att vi pratar om det, säger han till Hjärt-Lungfondens hemsida och minns tillbaka på det snabba händelseförloppet.

”Overkligt”

– Det var en fin sommarkväll i augusti. Jag hade precis kommit hem från en hockeyträning. Vi satte oss och åt middag och plötsligt började mamma må dåligt. Hon kräktes. Vi blev lite oroliga men trodde inte att det var något allvarligt, säger Lukas.

Ann Charlottes hjärta slutade plötsligt slå och ambulanspersonalen kunde inte få liv i det igen.

– Känslan när hon hade gått bort var overklig, man kunde inte fatta att det hade hänt. Att växa upp utan sin mamma när man är så ung är väldigt tufft, vi fick stötta varandra i familjen. Men hockeyn var också extremt viktigt för mig, ett sätt att få tänka på annat.

Parallellt med sorgearbetet tog Vejdemo rejäla kliv i sin hockeyutveckling de kommande åren. Och i maj i år – efter en ny urstark säsong med Djurgården – förverkligades en barndomsdröm när 22-åringen skrev på ett två årskontrakt med NHL-klubben Montreal Canadiens.

”Jag tror hon hör mig”

Han berättar att hans mamma alltid hade ett brinnande engagemang för hans hockeyspelande – och att hon finns med honom vart än hans liv går vidare.

– Min mamma var väldigt omtänksam och, som alla mammor, världens bästa mamma. Hon skjutsade mig alltid till träningen och hjälpte mig och min syster Rebecca med allt vi behövde.

– Jag försöker minnas henne och tror hon har koll på mitt liv och följer mig även om hon inte finns här. Jag brukar besöka hennes grav och prata med henne. Jag tror att hon hör mig, säger han

LÄS VIDARE