Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö FF
Mattias Larsson

Mellberg skulle borga för friktion

Olof Mellberg utan den licens som krävs?

Håkan Ericson som aldrig lett ett klubblag i högsta serien eller den gamle favoriten Kasper Hjulmand?

Ryktena om vem som blir nästa tränare i Malmö FF är många.

Inget av dem känns självklart.

Daniel Andersson
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Strax efter lunch stod Daniel Andersson efter Malmö FF:s träning och svarade på Kvällspostens frågor om så väl sitt tränarjobb som det intensiva arbetet som sportchef.

När "Don Danne" pratade om man skulle lägga in fler träningspass i sommar sa han: "Vi får se vad den nye säger".

Daniel Andersson förklarade sedan att det fanns ett scenario där han själv stod kvar som tränare när MFF startar om med träningsstart den 10:e juni.

Men det framstod också som ganska tydligt att han själv ännu inte är redo att stanna kvar på längre sikt.

De senaste dagarna har också allt fler tränarnamn satts i samband med Malmö FF.

Den danske gamle favoritern Kasper Hjulmand, som blev trea i superligaen med sitt FC Nordsjälland 22 poäng från Bröndby på andraplatsen och 25 från segrande FC Midtjylland, nämns för fjärde gången i rad när MFF letar tränare.

Den forne U21-landslagskaptenen Håkan Ericson har varit uppe för diskussion i MFF-borgen, men hans klubblagserfarenheter är inte av det slag MFF behöver.

När Fotbollskanalen nu avslöjar att MFF varit i kontakt med Olof Mellberg är det både logiskt och problemfyllt.


Daniel Anderssons och Olof Mellbergs vägar korsades första gången på elitpojlägret i Halmstad 1993 och de spelade senare två EM och två VM ihop. Ser man hur Daniel Andersson byggt Malmö FF:s sportsliga stab så består merparten av dem kring laget av människor som Daniel Andersson känt i decennier.

Malmö FF har den här gången varit ganska tillbakahållna när det gäller att dela med sig av bilden för den tränare man letar efter. Men eftersom man anställt två stycken de senaste 30 månaderna så är ledtrådarna enkla.

Olof Mellbergs knappa erfarenhet som tränare talar emot. Han har aldrig tränat ett lag i högsta ligan, än mindre coachat i Europa. Å andra sidan har Mellberg en enorm erfarenhet som spelare. Å tredje sidan – och det här är kanske det mest väsentliga – så saknar han den Uefa Pro licens som krävs för att leda lag i så väl allsvenskan som Champions League. Mellberg fick dispens "av särskilda skäl" för att fortsätta leda det BP han fört upp till allsvenskan 2018, men valde sedan att hoppa av. Den dispensen var för BP, men borde ju rimligtvis kunna sökas även för uppdrag i MFF.

Utöver licensfrågan är Melleberg en bestämd man som genom åren har hamnat i sina konflikter. 

Är han beredd att hoppa in i en redan klar stab i Malmö FF med en tydlig styrning från sportchef, vd och styrelse?

Kanske. Men det skulle borga för friktion.

Personligen är jag dock av uppfattningen att just det är något MFF:s sportsliga stab skulle må bra av. Där behövs någon som kan ifrågasätta, kräva, bråka lite. Men det rimmar inte riktigt med den linje som ligger.


Dessutom.

Vad jag hör om vad Malmö FF är villiga att betala i lön för en ny tränare så är det inte direkt så att man står på tå och sträcker sig mot hyllan.

Vi snackar hälften av topptränarna i Norge och Danmark. Inte ens det om man jämför med de allra mest välbetalda (och framgångsrika).

Malmö FF har varit noga med att framföra att man ska hålla i Champions League-pengarna och bygga upp klubben långsiktigt.

Efter tränarrekryteringarna av Allan Kuhn och Magnus Pehrsson är frågan snarast om Malmö FF har råd att vara sparsamma en gång till.

Det krävs ett mirakel för att vinna SM-guld 2018, cuptiteln är missad för 29:e gången och Europagruppspel framstår som en utopi.

Det går snabbt att tappa greppet om en liga, och lång tid att bygga upp överlägsenhet.

Jag är av uppfattningen att Malmö FF borde byta linje och kosta på sig en dyrare och mer meriterad tränare.

Skulle man välja Olof Mellberg är det av helt andra skäl.