Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kennet Andersson

”Jag berättade inte ens för min fru…”

Kennet Andersson, 50, är ny i Blåvitts styrelse. 

Och den gamle anfallaren har precis avslutat en tränarutbildning. 

– Jag stänger inte dörren till något, säger han.

Kennet Andersson.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Ränderna går aldrig ur – anfallaren spelade i Blåvitt mellan 1989 och 1991.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
I maj valdes Kennet Andersson in i Blåvitts styrelse.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: ROBIN ARON

VM 94-hjälten tränar sedan tio år sina barn i Älvsborgs FF. Damlaget, där dottern spelar, håller till i division 3, men Kennet Andersson har åtminstone funderat på om han ska testa sina vingar högre upp i seriesystemet. 

– Jag ska säga precis som det är: I fjol frågade Gustav Hessfelt (koordinator i Blåvitt) om jag inte skulle gå en tränarutbildning för gamla elitspelare. Jag slängde in en ansökan, men sedan glömde jag bort det. Jag berättade inte ens för min fru, haha. 

Några månader senare blev han antagen. 

– ”Visst fan, jag hade ju sökt” tänkte jag. De gick på gamla meriter och en utbildning är aldrig fel, så jag körde på. 

Kennet Andersson med hustrun Marie.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Pluggade med Svensson och Mellberg

Pontus Farnerud, Anders Svensson, Olof Mellberg, Jens Fjellström och Therese Sjögren var några av kurskompisarna. 

– Bara sköningar allihop. Utbildningen var väldigt bra och jag är väldigt nöjd. Stunsen i samtalen och erfarenheten höll jättehög nivå. Man får fram sina erfarenheter på ett bra sätt och jag fick med mig mycket. Jag ville ha bättre verktyg och det har jag fått, säger Kennet Andersson. 

Den specialanpassade utbildningen ger deltagarna rätt att träna lag i damallsvenskan. På herrsidan är det upp till och med division 1 som gäller. Ett assisterande uppdrag går bra, men för att vara huvudtränare i superettan och allsvenskan krävs en Pro-utbildning. 

– Det var krävande, men roligt. Vi hade massa uppgifter, filmade och dokumenterade när vi jobbade med ett lag. Engagemanget var jäkligt bra och det är bra människor på förbundet. 

Vad har du för målsättning med detta? 

– Jag har inte bestämt något alls, det får vi se framöver. Jag stänger inte dörren för något, men det är inte så att jag har ett större uppdrag som väntar direkt. 


LÄS MER: Kennet Andersson om sin nya satsning

”Spelar ingen roll alls”

I början av mars blev Kennet Andersson invald i IFK Göteborgs styrelse. Ett uppdrag han beskriver som väldigt inspirerande. 

– Man vill nog lägga ner ännu mer tid. Det finns jättemycket att grotta ner sig i. Min ambition är att kunna i stort sett hela akademin, inte de allra yngsta kanske, och veta vilka alla är, både killar och tjejer. 

Känner du att du kan vara med och påverka på allvar? 

– Jag känner inte att jag behöver eller måste det, men ja, det har jag förhoppningsvis. Min inställning är att jag ska kunna hjälpa till så mycket som möjligt, oavsett om det är Mats (Gren), Poya (Asbaghi) eller akademin som behöver mig. Det spelar ingen roll alls. Sedan känner jag ju hela gänget på Kamratgården också, och det är ju kul.


LÄS MER: Kennet Andersson in i Blåvitts styrelse


Kennet Andersson

Född: 6 oktober 1967 i Eskilstuna 

Bor: Göteborg 

Familj: Hustrun Marie, 49, och barnen Stella, snart 18, och Liam, 14. 

Seniorklubbar: IFK Eskilstuna, IFK Göteborg, Mechelen, IFK Norrköping, Lille, Caen, Bari, Bologna, Lazio, Fenerbahce, Gårda BK. 

Landskamper/mål: 83/31 

Främsta merit: VM-brons 1994. Gjorde fem mål i turneringen.