Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Hammarby IF
Therese Strömberg

Hammarby gör sådant som topplag ofta gör

I underläge två gånger mot Malmö men fortfarande obesegrade.

Den unkna doft av förlust som för en stund svepte in över Tele 2 försvann lika fort.

Och Hammarby fortsätter hålla jämn fart i den allsvenska maratonvåren.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nikola Djurdjic och Hammarby ångar på i den allsvenska toppen.
Däremot blev det en tung första kväll på jobbet för Malmös nye tränare Daniel Andersson

Hammarby hamnar i underläge i den första halvleken - kommer tillbaka. De hamnar i underläge igen i den andra halvleken - kommer tillbaka igen. Och när de för andra matchen i rad får spela med en man mer ter det sig omöjligt att stoppa dem från seger.

Malmö FF åkte med halvtom buss och en nytillsatt tränare till ett högsommarvarmt Stockholm och Tele 2 arena.

Efter att Hammarby praktiskt taget viftat bort varenda lag som kommit deras väg den här säsongen och Malmö gjort ungefär raka motsatsen kändes det nog för många som öppet mål och guldläge för hemmalaget att springa ifrån AIK ytterligare inför söndagens derby.

FÖLJ DITT LAG I ALLSVENSKAN: Få nyheter skickade i Messenger direkt till telefonen

Men gästerna kom till matchen med en beslutsamhet och ett annat spel än det som varit så kritiserat den senaste tiden och fick dessutom en hel del yta att operera på i den första halvleken.

Efter fyra minuter slog Markus Rosenberg en perfekt boll för första men inte sista gången i matchen.

Efter 20 minuter vände han upp och satte en passning på Eric Larsson som hittade Mattias Svanberg vars skott styrde på Hammarbyförsvarare och rakt ut på Sören Rieks fötter.

1-0 till Malmö.

***

Det krävdes marginaler

Och det var det som var den stora skillnaden i Malmö den här matchen jämfört med många av de tidigare.

När man kom i anfall kom man spelandes, inte sällan centralt. Markus Rosenberg slog de viktiga passningarna, Carlos Strandberg ångade fram och tog sig förbi precis allt och alla - och Malmö såg inte direkt ut att sakna självförtroende efter att de tagit ledningen.

Hammarby kom till spel utan hela den allsvenska säsongens stora utropstecken Jiloan Hamad på planen, men saknade inte vare sig kreativitet eller målchanser för det. Men det krävdes en fast situation och lite marginaler för att kvitteringen skulle gå in.

Sådana saker som topplagen ofta har med sig.

Lasse Nielsen kapade Nikola Djurdjic, Muamer Tankovic slog frisparken och 1-1 seglade in precis innanför bortre stolpen på en nickskarv.

***

Sådant som mästarlag ofta gör

Det maraton som är allsvenskan innan VM-uppehållet, där matcherna avlöser varandra och man ibland envisas med att trycka in två omgångar på sju dagar ska snart ta paus.

Hammarby stretchade i vintras, joggade i gång i slutet av försäsongen och fick upp farten rejält när startskottet väl gick.

När Malmö fick en drömstart på andra halvlek och satte sitt andra ledningsmål direkt i inledningen svepte en svag doft av årets första Hammarbyförlust in på Tele 2 arena.

Men Nikola Djurdjic höll sig framme och nickade in ännu en kvittering, och när Lasse Nielsen kort därefter fick sitt andra gula kort och Hammarby för andra matchen i rad fick spela med en man mer gjorde de segermålet efter bara två minuter.

Sådana saker som mästarlag ofta gör.

De vinner utan att alltid övertyga, de tar uddamålssegrar och de vänder matcher på fem minuter.

Med sex poängs marginal ner till söndagens derbymotståndare och just nu största guldutmanare AIK ligger man ett par meter i framkant på upploppet av seriens första tredjedel.

Och nu ska man bevisa att man kan spurta i väg några meter till.