Mikael Wikstrand
SHL

Färjestads mardröm: Kan tappa VM-succén – utan ersättning

ANNONS

Färjestad har redan tappat Rasmus Asplund och Michael Lindqvist. Nu kan de också tappa Mikael Wikstrand – utan att få något för det rent ekonomiskt.
– I det fallet skulle jag inte budgetera med några pengar, säger svenska ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg till VF.

Mikael Wikstrand är den enda svenska backen i VM som inte huserar i NHL. I morgon kommer fem världsbackar ackompanjera Färjestadsspelaren, när även Mattias Ekholm ansluter till Tre Kronors VM-trupp.

Succén i VM, och det faktum att Wikstrand också spelade OS, har gjort att flera utländska lag fått upp ögonen. Det finns intresse från Schweiz, där lagen måste köpa loss Wikstrand då hans kontrakt saknar klausuler. Men det finns också intresse från NHL, där Ottawa visat intresse. Då får Färjestad inte en krona i ersättning.

”SKULLE INTE BUDGETERA MED NÅGRA PENGAR”

Värmlands Folkblad skriver att det fasta arvodet delas ut första gången spelaren åker över till Nordamerika. Den gången fick Mora och Frölunda ersättningen. För att spelaren på nytt ska ge ersättning måste den ha varit hemma tre år i rad innan återkomsten till Nordamerika. Wikstrand har varit hemma i tre år – men den första säsongen spelade han bara 17 matcher.
– I det fallet skulle jag inte budgetera med några pengar, säger svenska ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg till VF.

Mikael Wikstrand stängdes av från Ottawa då han vägrade spela med klubben då Wikstrands bror drabbades av en allvarlig sjukdom. Han åkte då hem till Färjestad och relationen mellan parterna var frostig. Nu är situationen en annan.
– Det låter bättre. Det har ändrats lite i Ottawa, det är lite nytt folk som kommit in. Så det låter bra, säger backens agent Johan Finnström.

TAR ALLT EFTER VM

Finnström vet dock inte om Senators är intresserade redan till nästa säsong.
– Det vet jag inte än. I och med att han spelar VM är det inte mycket att göra där nu, vi får ta allt efter VM. Men han spelar bra i VM och får mer och mer förtroende, så vi får se vad som händer.

Ottawa Senators äger alltjämt rättigheterna till Färjestads back. Huvudpersonen själv sade i en intervju med hockeysverige.se häromdagen att han fortfarande drömmer om spel i NHL.
– Absolut, det gör den väl för alla. Sedan är det klart att jag sparkade bort fötterna lite för mig själv innan. Jag fick chansen att åka över dit och det hände lite saker där längs vägen som strulade till det, men samtidigt kanske dörren öppnas igen.
– Sedan om det blir i Ottawa eller om de trejdar mig har jag ingen aning om. Men jag tycker att Ottawa var ett grymt ställe att vara på när jag väl var där.

 

Drömmen om NHL lever för Mikael Wikstrand: ”Dörren kanske öppnas igen”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL