Hammarby anmäls till disciplinnämnden

Kan straffas med böter

Publicerad 2018-04-25

Stökigheter utspelade sig i matchen mellan IFK Göteborg och Hammarby den 10 april.

Nu har Hammarby anmälts till disciplinnämnden.

– Varje förening har ansvar för sina supportrars uppträdande säger förbundets riksombud Tobias Tibell till FotbollDirekt.se.

Följ ämnen
IFK Göteborg

Hammarby bortaslog IFK Göteborg efter ett sent segermål men eftersnacket kom till stora delar att handla om det som utspelade sig på läktarhåll.

Två bengaler kastades från Hammarbys klacksektion mot sittplatspubliken.

Efteråt tog Hammarbys Jiloan Hamad avstånd från supportrarna som kastade.

– Sådant måste bort. De brukar sköta sig bra, sen finns det alltid någon som gör något dåligt och så får alla ta konsekvensen av det. Men det är klart att ingen i laget stöttar det, vi tar avstånd från det helt och hållet och jag hoppas att de sköter sig framöver, sa han.

”Har ett ansvar”

Nu uppger Fotbolldirekt att Hammarby har anmälts till disciplinnämnden, något som förbundets riksombud Tobias Tibell bekräftar.

– Föreningen har ett ansvar för uppträdanden hos sina supportrar. I grundläget har arrangerande förening ett ansvar för ordning och säkerhet på arenan. Men parallellt med det så har gästande förening, i det här fallet Hammarby, ett ansvar för sina egna supportrar på den egna sektionen, säger han till sajten.

”Är det vanligaste”

Enligt nämndens vice ordförande, Göran Nilsson, är böter den mest sannolika påföljden om Hammarby straffas.

– Böter är det vanligaste. Sedan kan andra straff komma till. Poängavdrag är det strängaste straffet, men det är bara möjligt att utdöma om det som hänt bedöms som våld mot funktionär, vilket som jag förstått det inte är fallet här, säger Nilsson.