Nyheter

PÅ FD: Linus Hallenius i lång intervju: “Jag är mycket lyckligare”

ANNONS

Ekonomisk kris och uträknade på upptaktsträffen. GIF Sundsvall har trots det fått en bra start på säsongen och är obesegrade. I en lång intervju med FD berättar lagkaptenen Linus Hallenius, 29, om den återfunna glädjen till fotbollen, hur han fortsätter växa i sin roll och om utlandsdrömmarna fortfarande finns där?
– Just nu trivs jag bara förbannat bra i Sundsvall och jag har inga problem att se mig själv spela här resten av karriären, säger han till FotbollDirekt.se. 

Bakom kulisserna är GIF Sundsvalls elitlicens hotad och klubben för en kamp mot klockan för att uppvisa ett positivt eget kapital innan årsskiftet.

Samtidigt gör Giffarna mycket rätt på fotbollsplanen just nu. Laget tippades som jumbo på den allsvenska upptaktsträffen men är ännu obesegrat – där man bland annat pressade svenska mästaren Malmö FF hemma på (numera) NP3 Arena.

I skadade målvakten Tommy Naurins frånvaro har Sundsvallssonen Linus Hallenius burit lagkaptensbindeln i samtliga matcher den här säsongen. Den Serie A-meriterade (Genoa) och förre Hammarbyanfallaren är hittills nöjd med lagets prestationer.

– Vi är obesegrade än så länge så det är klart att vi är relativt nöjda. En av sakerna vi pratat om i år är att vi i vår identitet ska vara svåra att slå och vi jobbar för att hålla nollan i så många matcher som möjligt. Nu har vi två nollor vilket vi är nöjda med, sen så är vi övertygade om att vi fortfarande har mycket att förbättra, säger han till FotbollDirekt.se.

Ni var nära att besegra Malmö FF – vad säger du om matcherna?

– Vi började med 0-0 mot Örebro där jag tycker vi är klart bättre än dem i andra halvlek. En typisk premiärmatch kan man säga. Sen har vi kryss med mersmak mot MFF (2-2) där vi lika gärna kunde vunnit. Därefter får vi vinna med 1-0 hemma mot Trelleborg där vi ska göra fler mål. Jag själv missar otroligt många lägen och vi ska döda matchen innan den ens blir spännande. Den enda matchen vi är lite missnöjda med är senast mot Dalkurd (2-2). De är bättre än oss i inledningen men vi tar oss tillbaka och kunde ha kvitterat innan paus. Nu fick vi oavgjort och är rätt nöjda med det.

Hur har ni hanterat de tuffa skadorna mot Chidi Omeje (korsband, borta hela säsongen) och Maic Sema som missar hela våren?

– Supertråkigt att vi haft otur med skador. Vi tappade Chidi hela säsongen och det känns jäkligt jobbigt för hela laget att han inte kan vara med något mer i år. Maic kom in sent men hade startat säsongen sjukt bra innan han gick sönder. En poängspelare som blir svår att ersätta naturligtvis.

LÄS MER: INTE OVANLIGT ATT VI BOTTENTIPPAS – EN JÄVLA MOROT

– Klart att det känns att en tunn trupp blir ännu tunnare. Vi har ju ett par spelare på skadelistan sedan tidigare också. Samtidigt har vi sagt att vi ska fokusera på spelarna som är friska och göra det bästa utav det.

Du fick hänga dit säsongens första mål mot Dalkurd. Vad säger du om dina egna insatser? 

– Jag kom tillbaka från skada veckan innan genrepet och hade ett snack med Joel (Cedergren) där vi kom fram till att jag får acceptera att jag inte skulle vara i full form direkt. Genrepet fick jag mer eller mindre bara härda mig igenom, sedan har det bara känts bättre och bättre för varje match. Jag är självklart besviken över att jag inte satt mina lägen, framförallt mot Trelleborg, men det var desto skönare att få sätta dit den mot Dalkurd i stället. Viktigt för självförtroendet.

Med Omeje och Sema borta, känner du en extra press att du måste leverera målen? 

– Nej, den press jag har på mig själv känner jag hela tiden. Jag ska göra det så bra som jag kan och sedan handlar det inte alltid om att göra mål och assist. Visst är det viktigt som anfallare, men så länge vi vinner så spelar det ingen roll vem av våra offensiva spelare som kliver fram.

Ni klarade kontraktet först i sista omgången i fjol. Är truppen starkare i år trots att ni inte haft några egentliga transferpengar att värva för? 

– Ja, jag är rätt säker på att vi kommer ta stora steg jämfört med förra året. Vi har bra spelare rent sportsligt men även som karaktärer. Vi har en mycket starkare grupp i år, där jag i fjol kunde uppleva att vi var mer spretiga. Vi har jobbat stenhårt med att vara ett starkt kollektiv och det tycker jag redan vi visade förra hösten.

– Vi kommer ha en jämnare lägstanivå och vara bra i flera matcher på rad. Nu är det tydligare att det är vinsterna vi spelar för och att vi behöver vara mer effektiva. Vi ska spela vårt spel, men finns det inte möjlighet till det så ska vi inte vara rädda för att slå en längre passning ibland. Det handlar om att inte bli naiva.

– Jag måste säga att jag är grymt imponerad av Urban (Hagblom, sportchef) som lyckats få ihop så bra värvningar. Det är inte lätt att hitta hög kvalitet på Bosmanspelare, men jag tror att många lockas av att vi har en bra miljö där vi spelar intressant fotboll som man kan utvecklas i. Det gör att vi kan få bra spelare trots att vi har en av Allsvenskans minsta omsättningar och inte några direkta jättelöner.

Ert spanska mittfält, framförallt David Batanero, har fått mycket beröm i inledningen på säsongen och efter en match sa du att du inte skulle vilja byta Giffarnas innermittfält mot något annat lags?

– Batanero fick visa upp sig lite redan i höstas där han visade vilken fin spelare han är och vilken passningsfot han har. Nu är han i ännu bättre slag och har även fått en radarpartner med Juanjo Ciercoles vid sin sida. Juanjo är mer en duellspelare som är aggressiv, samtidigt som han också är en bra passningsspelare. Jag tycker han får Batanero att höja sig ytterligare och de smittar av sig positivt på varandra eftersom de kompletterar varandra och har lätt att kommunicera.

Redan i höstas kändes det som att du klev fram och tog ett stort ansvar i klubben – både på och utanför planen. Hur ser du på din egen utveckling sen du kom tillbaka till Giffarna (2006-2009) från en tuff säsong i Helsingborg där ni åkte ur Allsvenskan 2016?  

– Jag har sagt till våra tränare att så mycket som jag kände att jag utvecklade förra året har jag nog aldrig känt sen jag blev elitspelare. Jag har haft en del otur tidigare år där jag under fyra år utomlands (Genoa, FC Lugano, Padova, FC Aarau) aldrig fick någon kontinuitet i vare sig träning eller match. Då är det klart att man tappar viktiga år i sin utveckling där.

– Nu har jag precis fyllt 29 år och hoppas och tror att jag har utveckling kvar i mig från de år jag missade av skador och annat. Det kanske är så att jag förlängt min karriär och kan få en senare utveckling än vanligt på grund av det.

Trivs du att spela med mycket ansvar?

– Jag har alltid gillat det och tycker det gått bra i de klubbar där jag fått mycket ansvar, så det har varit positivt för min utveckling. Att jag dessutom fått äran att vara lagkapten nu när Naurin varit borta är jävligt stort för mig. Det är jag stolt över och jag känner att jag vill vara en viktig del av vårt lag både på och utanför planen. Jag brinner mycket för GIF Sundsvall och känner att jag vill vara med på en resa där vi blir bättre på alla plan.

– Jag vill att det ska vara fullsatt och att folk ska tycka om vårt lag. Jag försöker hjälpa till med saker runt klubben även utanför fotbollsplanen, som att vara ute i skolor och att träffa sponsorer.

LÄS MER: ELITLICENSEN HOTAD FÖR GIFFARNA

Hur mycket mer har du i dig?

– Jag känner att jag fortfarande kan bli sjukt mycket bättre. Vi har som sagt skickliga innermittfältare som levererar bollar till mig i bra positioner. Det gör att jag måste bli ännu bättre på att göra något vettigt av det som uppstår. Det är skitkul och utvecklande.

– I höstas känner jag att jag fick en sportslig utveckling där jag fick spela kontinuerligt och sätta dit nån boll. Tränarna gav mig mycket ansvar där jag fick utlopp för min energi och mitt driv och som du sa försöker jag vara en pressande spelare som lägger ner mycket arbete även i försvaret.

Du gjorde ett par år utomlands men fick aldrig det stora genombrottet på grund av skadorna. Har du släppt utlandsdrömmarna eller vill du ut igen?

– Jag känner att jag aldrig varit lyckligare med min fotboll än jag är i dag. Jag går runt med ett leende på läpparna varje dag och känner att jag utvecklas och blir bättre. Samtidigt har jag aldrig varit hungrigare, haft mer förväntningar eller varit så spänd inför en säsong.

– Jag tror ju att jag kan göra något riktigt bra i år om jag får var frisk och prestera som jag vill. Då är jag övertygad om att jag kan prestera bra och att vi kommer vinna många matcher där jag bidrar med mål och poäng.

Ditt kontrakt går ut efter säsongen 2020 så det känns som det ska mycket till om du lämnar inom snar framtid?

– Det ska jäkligt mycket till att jag skulle vilja röra mig från Sundsvall då jag vet att det viktigaste är att man är glad och lycklig. Den känslan byter jag inte bort för något annat. Tidigare har jag kanske varit utomlands mer för pengarnas skull.

– Samtidigt är fotboll alltid fotboll. Det kan gå snabbt och jag kan inte stå här och säga till dig att det är helt omöjligt att jag kommer flytta från Sundsvall. Helt ärligt tänker jag inte ens på det, men om jag skulle göra 20 mål och det finns något att ta ställning till efter säsongen så får man ju ta en funderare med sig själv och familjen, säger han och avslutar:

– Just nu trivs jag bara förbannat bra i Sundsvall och jag har inga problem att se mig själv spela här resten av karriären, så länge de vill ha mig kvar och jag håller måttet.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
20:30 Kansas City - Angel City Women USA NWSL Women
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
14:30 Feyenoord - Utrecht Eredivisie
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
15:45 Bayern München - Eintracht Frankfurt Tyska cupen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
tisdag 02 april
18:30 Fredericia - Vendsyssel Danmark Division 1
19:00 Öster - Degerfors Superettan
19:00 Odense - Vejle Superligaen
20:00 Manchester City U18 - Bristol City U18 England FA Ungdomscup
20:30 Newcastle - Everton Premier League
20:30 Nottingham - Fulham Premier League
20:45 Saarbrucken - Kaiserslautern Tyska cupen
20:45 Bournemouth - Crystal Palace Premier League
20:45 Burnley - Wolverhampton Premier League
21:00 Juventus - Lazio Italienska Cupen
21:00 Portsmouth - Derby League One
21:15 West Ham - Tottenham Premier League
21:45 Benfica - Sporting Lissabon Taca de Portugal
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
20:45 Bayer Leverkusen - Fortuna Düsseldorf Tyska cupen
21:00 Fiorentina - Atalanta Italienska Cupen
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
torsdag 04 april
20:00 Granada - Valencia La Liga
20:00 Leeds U18 - Millwal U18 England FA Ungdomscup
20:30 Liverpool - Sheffield U Premier League
21:00 Ajax - Go Ahead Eagles Eredivisie
21:15 Chelsea - Manchester U Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15