Gå direkt till sidans innehåll
Max Markusson

Tar nu över – och schism förnekas

GÖTEBORG. IFK Göteborg förändrar i organisationen.

Den tillförordnade klubbdirektören Mats Palmgren lämnar sin tjänst i föreningen och ersätts av Max Markusson.

Samtidigt dementeras den påstådda schismen mellan Palmgren och sportchefen Mats Gren.

– Det är grovt felaktigt, säger ordförande Mats Engström till GT.

Max Markusson presenterades som ny klubbdirektör i IFK Göteborg under onsdagen.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: ANDERS YLANDER
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Kamratgården.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

2017 blev ett av IFK Göteborgs sämsta ekonomiska år.

När klubben i februari offentliggjorde sina röda siffror visade de ett minus på 12,5 miljoner kronor. Trots hårda besparingar (minskade utgifter med cirka 20 procent) och trots att flera av klubbens tongivande spelare – som Sören Rieks, Mads Albaek, Thomas Rogne och Mattias Bjärsmyr – lämnade Blåvitt under året lyckades föreningen inte skapa ett plusresultat.

Under onsdagen kallade Blåvitt till presskonferens för att informera om förändringar i organisationen: Den tillförordnade klubbdirektören Mats Palmgren lämnar sin tjänst i föreningen.

Palmgren, som tidigare varit kommersiell chef i Blåvitt, fick i juli utökade befogenheter som tillförordnad klubbdirektör för att avlasta sportchefen Mats Gren som under en längre period haft dubbla roller.

– Jag har hört från flera håll att det här räknas som ett av de fem mest utsatta jobben i hela Storgöteborg, sa Mats Palmgren i en intervju med GT då.

Mats Palmgren har bland annat ansvarat för personalfrågor och försäljning i föreningen.

Mats Palmgren.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

LÄS MER: Mats Palmgren: ”Ett av de fem mest utsatta jobben”

Förnekar schism

GP uppgav under onsdagen att Palmgren och sportchefen Mats Gren inte har dragit jämnt och att det skulle vara en av anledningarna till förändringen – men dessa uppgifter förnekas nu bestämt.

– Det kan jag å det grövsta dementera. Mats Palmgren och Mats Gren är inte bara arbetskollegor, de är också goda vänner. De har funnit varandra och har jobbat väldigt tajt tillsammans under den här tiden. Därför gör det ont att se att det förekommer sådana spekulationer. Det är väldigt felaktigt, säger Blåvitts ordförande Mats Engström till GT.

”Enorm potential”

Mats Palmgren kommer att ersättas av 38-årige Max Markusson som de senaste sju åren jobbat på turism- och eventbolaget Göteborg & Co. Sedan 2012 har han varit evenemangschef.

– Jag ser en enorm potential i IFK Göteborg och jag uppskattar det hårda arbete som hittills gjorts för att skapa en långsiktighet för klubben, säger Markusson.

Vad har du för målsättning med ditt jobb på Kamratgården? 

– Jag har en egen målsättning givetvis men exakt vilka mål vi sätter upp får vi ta senare.

Vad hoppas du att du kan tillföra? 

– Jag vet inte vilka resurser och kompetenser som finns. Jag hoppas kunna bidra med tydlighet och målinriktat arbete, men exakt hur vi formulerar det får vi avgöra sen. 

Max Markusson tillträder tjänsten som klubbdirektör den 8 juni.

Blåvitts nye klubbdirektör Max Markusson och ordförande Mats Engström.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Bättre att skynda långsamt”

Blåvitts ordförande Mats Engström:

– Vi har haft en relativt lång och utdragen process, men den har varit tydlig och vi bestämde oss på ett tidigt stadium att det är bättre att skynda långsamt än att trampa fel. Vi har haft en noggrann process med många inblandade.

Vad betyder det att få en klubbdirektör i IFK Göteborg?

– Vi har väntat på detta och vi har haft en tillförordnad klubbdirektör under tiden, vilket inte är någon bra lösning i längden. Det löpande har Mats Palmgren skött med den äran, men någonstans förväntar sig organisationen att man ska ha en permanent lösning och det har vi fått nu. Det är viktigt att hitta rätt person som kan styra, engagera och få all energi i samma riktning på Kamratgården.

”Ingen dramatik”

Vad ska Palmgren göra nu?

– Han är kvar till dess att Max tillträder och sedan kommer han att lämna IFK Göteborg för att pröva sina vingar utanför.

Är det helt och hållet hans eget beslut?

– Det är hans eget beslut, säger Mats Engström.

Mats Palmgren arbetar kvar i sin roll fram till att Max Markusson är på plats.

– För min del är det ingen dramatik i frågan. Jag meddelade i ett tidigt skede att jag inte var intresserad av att vara en av de som sökte tjänsten. Jag har också varit delaktig i rekryteringen av Max Markusson och fått bästa möjliga intryck av det val IFK Göteborg gjort, säger Mats Palmgren.