Jacob Nilsson.
VM 2018

Doldisen som tar för sig bland NHL-stjärnorna: ”En investering för framtiden”

ANNONS

Inför den här säsongen hade han aldrig varit i närheten av SHL. Nu ska Moras Jacob Nilsson spela Sweden Hockey Games i ett landslag fyllt av NHL-stjärnor.
– Det är kul att stå här några veckor efter säsongen och fortfarande spela, säger Nilsson till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Alla hockeysäsonger har sina glada överraskningar och uppmuntrande historier. I SHL i år har vi exempelvis sett prov på hur backen Joel Persson tog steget från spel i Hockeyettan och jobb som elevassistent till att vara en av ligans poängstarkaste backar och bli svensk mästare med Växjö. Vi fick också se Olle Liss ta ett överraskande kliv från spel med Pantern i Hockeyallsvenskan till att vräka in poäng för Rögle i SHL och sedan skjuta hattrick i en av sina första landskamper med Tre Kronor.

Lite i skymundan av dessa succéhistorier finner vi Jacob Nilsson, Blekingesonen som fick sitt genombrott i Hockeyallsvenskan med Mora i fjol och tog klivet upp i SHL utan att se ut som en rookie.

Ett par veckor efter att Moras säsong tog slut via segern mot Leksand i SHL-kvalet står 24-åringen lite överraskande på isen på Hovet. Där gnuggar han powerplay i samma formation som NHL-spelare som Mikael Backlund och Erik Gustafsson.
– Vad ska man säga? skrockar Jacob Nilsson när hockeysverige.se träffar honom efter en träning med Tre Kronor inför stundande Sweden Hockey Games.
– Jag har legat på bra med sommarträningen och det har en stor del i framgången. Sedan gäller det att ha lite flyt också, göra bra matcher. Jag fick chansen i landslaget för ett par veckor sedan för första gången, vilket var oerhört kul. Sedan har jag gjort det bra, fått förtroende och de verkar nöjda. Det är kul att stå här några veckor efter säsongen och fortfarande spela.

Handen på hjärtat, blev du förvånad när du fick reda på att du skulle följa med en vända till och spela Sweden Hockey Games?
– Ja, det blev jag faktiskt. Det är ett lite större steg än man är van vid och jag har ju inte spelat på den här nivån tidigare. Men jag har bara gått ut och försökt göra så gott jag kan. De verkar ha gillat det och det är oerhört kul.

”EN SPECIELL KÄNSLA ATT DEBUTERA”

Det har landslagsledningen gjort. Med tanke på den tuffa konkurrensen från NHL-spelare är Nilsson är antagligen inte aktuell för VM-spel, men förbundskapten Rikard Grönborg ser en framtid i den blågula landslagsdressen för Moracentern.
– Det är en kille som får vara med och känna på det här. Han gjorde det riktigt bra när han kom in och är en av spelarna, precis som Olle Liss, som är en investering för framtiden. Vi hoppas att de ska spela Euro Hockey Tour nästa år eftersom de kommer tillbaka, säger Grönborg.
– Jacob tog för sig riktigt bra när han kom in. Han är en lättcoachad, smart spelare som ska lära sig att tävla i den här miljön på den här nivån. Det blir nyttigt för honom.

Landslagsdebuten skedde i 6–3-segern mot Slovakien i Norrköping i början av månaden. Sedan dess har det blivit ytterligare fem matcher i den blågula tröjan och två mål från Nilssons klubba.
– Det var en speciell känsla att debutera. Man har alltid haft en dröm att spela i landslaget. Att få den drömmen uppfylld var oerhört kul samtidigt som det var lite nervositet involverat, men det släppte ganska fort, säger han.


Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

NÄRA VÄN MED OLIVER EKMAN LARSSON

Att komma in i en landslagstrupp full av NHL-spelare kan framstå som lite skrämmande när man själv inte har speciellt mycket erfarenhet. Men för Jacob Nilsson är det inget nytt att ha stora hockeystjärnor omkring sig.
– Nja, Oliver (Ekman Larsson) är ju en av mina närmaste kompisar, så jättekul att ha honom här och få vara med honom på is. Men de andra är ingen big deal de heller. Alla är schyssta och trevliga, konstaterar han.

Vänskapen med Ekman Larsson uppstod under de sex säsonger Nilsson tillbringade i Tingsryds organisation.
– Vi lärde känna varandra där och nu umgås vi varje sommar. Jag har varit över och hälsat på honom en del i USA också, berättar han.

VILL TA NÄSTA STEG

Hur ser framtiden ut då? Jacob Nilsson har två år kvar på sitt nuvarande kontrakt med Mora, men hymlar inte med att han har större planer än så på sikt.
– Jag ska inte sticka under stolen med att jag inte är nöjd med det. Jag vill ta nästa steg hela tiden, utvecklas och spela så högt som möjligt. Vi får se vad som händer.

Oliver lägger in ett gott ord för dig i Arizona, är det planen?
– Haha, nej, det har vi inte snackat om, ler han.
– Hur många år det tar får vi se, men jag vill ta nästa steg förr eller senare.

Är NHL nästa steg?
– Det vet jag inte om det är NHL eller Ryssland eller vad det är. Komma upp en nivå i alla fall. Men det tror jag de flesta drömmer om, att få spela så högt upp som möjligt. Det är det jag vill, det är därför jag håller på.

Sweden Hockey Games blir en bra audition för dig med andra ord?
– Det gäller att göra det bra hela tiden. Sedan när man spelar internationellt får folk förhoppningsvis upp ögonen för en och gillar vad de ser.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga