Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

FEM SPANINGAR: "Ett poängtapp hade försatt MFF i kris"

Allsvenskan

Malmö FF besegrade BP med 3-1 på Stadion.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar. 

Foto: Bildbyrån.

Se Rosenbergs andra mål i spelaren ovan.

Ett poängtapp hade varit en faktisk MFF-kris
Visst. Fem omgångar in. Men. För att vinna SM-guld får lag endast tappa poäng i tio-tolv matcher. Hade MFF:s siffra varit uppe i fyra poängtapp på fem matcher, då hade de behövt vinna åtminstone 17-18 av återstående 25. 

Och inledningen på ett sådant krav hade varit sex matcher på 17 dagar, inkluderat en cupfinal. Och i sommar, när MFF ska Champions League-kvala, så har de samtidigt matcher mot bland andra Norrköping. MFF behöver inte bara hämta ifatt, de kanske också måste börja samla poäng för att lugna under svårare perioder.

Slut på rubriker när det kommer till Rosenbergs nytta

Annons
Jag tror det svenska språket börjar att ha brist på nya ordval för att beskriva Markus Rosenbergs nytta för MFF. Magnus Pehrsson kallade MFF:s match för en styrkedemonstration, men MFF räddades ändå av en Rosenbergnick och ett turligt Rosenbergskott. 

Som Pehrsson också sa på presskonferensen: i vissa matcher syns det bara hur Rosenberg har bestämt sig för att MFF ska vinna. Och då är hans form helt ointressant (hans 2018 har varit mediokert, för att sätta ett snällare ord på det). Han bara fixar det. Som en fuskkod. Även om MFF i övrigt gjorde en bra match. 

BP visar uppenbara områden att attackera på
När Brommapojkarna och MFF möttes i cupen så räckte det med att slå massa inlägg mot bortre stolpen för MFF. Det fanns enkla ytor att spela mot. 

De senaste matcherna har BP (i dag i en 5-2-3) istället lagt ut andra ytor att attackera på. Senast tog Elfsborg upp Issam Jebali som anfallare och han djupledsförstörde rejält. BP kommer inte ofta nog in i press på bollhållare, och ger tiden för motståndarna att leta löpningar att passa in mot. Att MFF inte gjorde ett mål på en djupledsboll i första halvlek var bara väldigt, väldigt, väldigt ineffektivt. 

Annons

En taktikförändring som gav stark effekt
En del i att Arnor Traustason värvades in var för hans tillslag på fasta situationer. Mot BP slog han en frispark och ett par hörnor. Hörnorna kom inte ens in i farliga områden och frisparken fastnade lågt på första försvararen.

MFF bytte då skytt till Mattias Svanberg. Hans första fasta situation: fint inslagen, nick Rosenberg, 1-0. Hans andra fasta situation: en hörna där Sören Rieks fick till ett bra klackavslut. 

Bredden är BP:s spets
När Brommapojkarna behövde bygga ny trupp i vinter så gjorde de en satsning på att ha ännu fler spelare. I dag undvarade de exempelvis Ludvig Öhman, Christopher Brandeborn, och Alexander Nilsson från matchtruppen, men kunde ändå byta in Erik Figueroa, Maikel, och Rasmus Alm.

De har en helt annan breddsituation än exempelvis Gif Sundsvall eller Trelleborg. Det, ihop med exempelvis Bajram Ajetis kvalitet, är en av fördelarna som BP har mot konkurrerande bottenlag. Nu ska de bara visa att de oftare klarar av fotbollsmatcher i 90 minuter. 

Annons
Publicerad 2018-04-23 kl 21:28

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto