Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skellefteå AIK

Stjärnduon lämnar efter finalförlusten

SKELLEFTEÅ. Den sjunde SM-finalen sedan 2011 slutade i silvertårar för Skellefteå AIK.

Och nu har flera spelare gjort sitt i Västerbotten.

* Succécentern lämnar för spel i NHL.

* Joni Ortio flyttar efter två år till Ryssland och KHL.

* Guldbacken återvänder - nobbar bud från rivalen, Luleå.

Pär Lindholm
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Joni Ortio
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Skellefteå AIK har under 10-talet blivit i det närmaste en finalgaranti inom svensk ishockey. Sedan 2011 har klubben spel i varje finalserie förutom fjolårets, och i de matcherna har det blivit två guld och fem silver. I dag kom det femte när Växjö Lakers svepte Skellefteå i fyra raka matcher. 

Dagens förlust blev också den sista kvällen med gänget för flera från årets trupp. I forwardsbeståndet kommer nästan hälften av spelarna att lämna.

Talangerna Tim Söderlund och Sebastian Ohlsson har båda valt att flytta söderut i jakt på mer speltid, större förtroende och ett nytt kapitel i deras ishockeyliv. Söderlund kommer nästa säsong att spela i Frölunda och Ohlsson i Timrå - två övergångar som Aftonbladet varit först att rapportera om och som enligt uppgifter till SportExpressen stämmer.

Jesper Olofsson är klar för Färjestad BK och Henrik Hetta har enligt SportExpressens uppgifter skrivit på för två år i Malmö Redhawks, den klubb han kom från när han flyttade till Skellefteå.

Tappar stjärncentern till NHL

Det tyngsta tappet för Skellefteå är dock Pär Lindholm som efter två sagolika säsonger i SHL, och spel i OS, nu flyttar till NHL. En liga där nästan samtliga 31 lag visat intresse för stjärncentern. Vilken klubb han hamnar i är ännu oklart, men enligt uppgifter ska ett beslut vara nära. 

Utöver de redan nämnda så kommer även floppvärvningen Matt Anderson att lämna. Amerikanen som var den stora värvningen inför säsongen men som bara spelat 23 matcher och gjort åtta poäng för Skellefteå, och inte spelat på flera månader på grund av skada. 

Veteranerna Jimmie Ericsson, Fredrik Lindgren och Pontus Petterströms framtid är osäker, väljer de att fortsätta sina karriärer så kommer Skellefteå att ligga nära till hands.

På backsidan kommer såväl Mike Kostka och Mark Katic att lämna. Den sistnämnda ska enligt tyska medier vara klar för spel i Adler Mannheim nästa säsong.

Efter två säsonger i laget är också Joni Ortios tid förbi. Där ligger spel i KHL närmast nästa säsong.

Guldbacken återvänder - nobbar rivalen

På pluskontot för Skellefteå så kan tre spelare räknas in redan nu. Målvakten Mantas Armalis som spelat i Djurgården men varit i Nordamerika de senaste åren flyttar hem till Sverige igen och han kommer att ersätta Joni Ortio, och bilda målvaktspar med Gustaf Lindvall. Dessutom kan Leksands-backen Patrik Norén och Rögles forward Edwin Hedberg räknas in i nästa säsongs lagbygge. Tre övergångar som avslöjats av SportExpressen.

Från isen i dag ligger också Skellefteå på för att hämta hem Martin Lundberg till Skellefteå igen. Lundberg har ett år kvar på kontraktet med Växjö men enligt uppgifter så kan det bli så att det kontraktet bryts och att Lundberg alltså återvänder hem. Lundberg vore en drömvärvning för Skellefteå och dess supportrar då han är en uppskattad spelare som haft många framgångsrika år i svart och gult. 

Petter Granberg.
Foto: DAVID ZALUBOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Ännu en hemvändare kommer i form av guldbacken Petter Granberg som efter ett gäng år i Nordamerika inte lyckats slå sig in i NHL och nu ska vara klar för återkomst till Skellefteå AIK. Granberg hade också intresse på sig från rivalen Luleå, men det har han nobbat.

De har kontrakt

Gustaf Lindvall, mv

Filip Berglund, b

Emil Djuse, b

Jonathan Pudas, b

Bud Holloway, fw

Joakim Lindström, fw

Oscar Möller, fw

Adam Pettersson, fw

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.