Skellefteås finalfacit rekorddåligt

2:13 min

De gjorde sin sjunde SM-final på åtta år.
Den blev den sämsta någonsin.
Skellefteå var chanslöst mot Växjö – och blev tidernas sämsta finalförlorare.

– Växjö är jävligt effektiva. Grattis till Växjö, de är bättre än oss, säger Skellefteås Jonathan Pudas till Radiosporten.

SM-finalerna 2018 blev inga roliga historier för Skellefteå AIK. De förlorade med 0–4 i matcher, efter att i kväll förlorat med 0–5 på hemmaplan.

I och med de tidigare förlustresultaten (0–7, 0–4 och 1–4) noterades de därmed för det sämsta totala finalresultatet någonsin. Både vad gäller målskillnad och antal gjorda mål.

– De är ruggiga på att tillvara på inga chanser alls egentligen. Om man kollar över de här tre sista matcherna så är puckinnehavet i princip detsamma, men de gör ju målen och det ska man ge dem credit för, säger Jimmie Ericsson.

De försämrade därmed sitt eget SM-finalfacit ytterligare. De har varit i sju finaler på åtta år, men bara vunnit två gånger.

– Det är inget bra facit. Det är fantastiskt gjort med så många SM-finaler, men att endast tagit med pokalen hem två gånger är mindre bra gjort, säger Radiosportens expert Challe Berglund, som inte tror att finalserien var bra reklam för svensk ishockey:

– Verkligen inte. Det är verkligen inte bra för svensk ishockey. En finalserie ska vara spännande, med dramatik och känslor på rätt sätt.

– Det finns ju ingenting av det i den här finalserien. Det finns ett lag som spelar fantastiskt bra ishockey. Men det ger ingenting utåt.

SM-finallag med minst antal mål

1: Skellfteå (2018, 4 matcher)
3: Färjestad (2014, 4 matcher), Luleå (2013, 4 matcher), Modo (2000, tre matcher), Djurgården (1984, 3 matcher). Källa: domarna.se