Växjö Lakers HC

MÄSTARKROSSEN

Växjö är svenska mästare i ishockey. Efter tidernas minst dramatiska finalserie har SM-guldet nu bytt ägare i Småland.
– Jag är otroligt stolt, säger Sam Hallam.

7-0, 4-0, 4-1, 5-0. Det var segersiffrorna i finalserien mellan Växjö och Skellefteå. 20-1 i målskillnad och en total överkörning från det bästa laget vi sett inom svensk ishockey på år och dagar. Ja, kanske någonsin.

Precis som så ofta förr var det Elias Pettersson som ledde styrkorna. Vid dödläge i den andra perioden slet han sig till ett friläge och gjorde bort Joni Ortio totalt i Skellefteåkassen. Juniorens supershow fortsatte.

PETTERSSON-SHOW

Och strax därefter var det dags igen. En slumppuck hittade fram till Pettersson som pricksköt in 2-0. Hans sjätte mål på fem finalmatcher. Med målet gick han också upp som den bästa junioren någonsin i ett slutspel. Hans 19 poäng på 13 matcher är en poäng bättre än Axel Holmströms notering från 2015.
– Enorm lycka. Vi har jobbat med det här sedan sommarträningen i april, säger Elias Pettersson.

Innan den andra perioden var slut dunkade Janne Pesonen, tidigare Skellefteå, in 3-0 i powerplay. Det blev målet som definitivt släckte Skellefteå AIK:s hopp om en mirakelvändning i finalserien.

FÖRNEDRING

Bara för att ytterligare visa sin överlägsenhet styrde Robert Rosén in 4-0. Eric Martinsson satte 5-0 från blå. Det målet kom att bli den svenska ishockeysäsongens sista. Därefter följde en enda lång väntan på slutsignalen i Skellefteå Kraft Arena.
– Jag är otroligt stolt. Vi gör en fantastisk säsong. Vi har vunnit varje vecka. Vi har fått höra sedan i jul att det är klart, säger Sam Hallam till TV4.

Växjö bärgade sitt andra SM-guld i ishockey.
Mer från guldyran i Skellefteå kommer under kvällen på hockeysverige.se.