Man City fick ett kaosartat mottagande när de kom till Liverpool och den första kvartsfinalen i Champions League. Foto: TT.

Liverpool FC får skulden för vandaliseringen av City-bussen

Uppdaterad
Publicerad

Uefa har inlett en undersökning kring Liverpoolfansens vandalisering av Man Citys buss inför gårdagens Champions League-kvartsfinal. Samtidigt pågår en polisutredning för att kunna ställa ansvariga till svars.

– Det var oacceptabelt, säger Man Citys assisterande tränare Manuel Estiarte som filmade inifrån bussen och lagt ut materialet offentligt. 

Enligt källor till BBC lägger polisen skulden för händelsen på ett meddelande som Liverpool FC skickade ut när det stod klart att bussen skulle ta en annan väg än normalt på grund av byggarbeten.

Cityspelarna skulle ”skrämmas”

Klubben uppmanade fansen att möta bussen: ”För att samlas och visa passion och stöd för laget på ett vänligt, respektfullt och hänsynstagande sätt”. På sociala medier hade det uppmanats att ”skrämma” Man City-spelarna när de kom till stadion, skriver Manchester Evening News.

Enligt BBC anser polisen att klubbens meddelande triggade igång förloppet som urartade utanför stadion.

Polisen efterlyser bilder och klipp

Polisen har uppmanat folk att skicka in bilder och videoklipp från händelsen för att kunna identifiera personer och ställa ansvariga till svars.

Uefa kommer även att utreda användandet av fyrverkerier inne på Anfield. Resultatet av utredningen kommer inte att offentliggöras förrän 31 maj – alltså efter finalen. Eventuella straff kommer att påverka först nästa säsong.

Liverpool har förbehållslöst bett om ursäkt och hjälper polisen i förundersökningen. Flera videos filmade inifrån bussen har släppts.

Man Citys tränare Pep Guardiola var i går upprörd över att polisen inte kunde skydda bättre eftersom det kommit information om att bussen skulle attackeras.

– Normalt sett borde polisen när de får kännedom om något sådant här försöka förhindra att det inträffar, sade Guardiola till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.