SM-guld till Luleå efter utklassning

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan vann Luleå SM-finalserien över Linköping med 2-1. Årets final blev en repris: Luleå vann dagens tredje och avgörande final med 5-1 när lagets finländskor visade vägen.

– Fyfan va härligt. Det är helt jävla fucking amazing, säger Luleås Emma Nordin till SVT Sport.

Två mål på 120 minuter under finalseriens två första matcher.

I match 3 lossnade det rejält – åtminstone för Luleå. Jenni Hiirikoski visade varför hon är världens bästa back när hon laddade bössan från blålinjen i matchens första powerplay och hittade bortre krysset.

Då visade matchklockan 2.30 – och tio minuter senare hade Hiirikoskis finska landsmannina Michelle Karvinen hunnit peta in 2-0 och Emma Nordin gjort 3-0.

”Vi vaknar till efter 3-0”

Paniken var total i Linköping som tvingades till timeout. Gästerna lyckades få till ett reduceringsmål till 3-1 i slutet av första akten men Luleås ledning var i sin ordning och skottstatistiken vittnar om dominansen: 15-6 i hemmalagets favör.

– Vi kommer ut precis likadant som i går. Vi vaknar till efter 3-0 men det ska inte behövas, säger Linköpings målskytt Emilia Ramboldt efter första perioden.

Karvinen avslutade målskyttet

Historien skulle upprepa sig för Ramboldt och Linköping. Ronja Savolainen avslutade ett snyggt anfall genom att direktskjuta in 4-1 drygt tre minuter in i andra perioden.

Luleås Ronja Savolainen hoppar jublande upp i famnen på en lagkamrat i dagens SM-final. Foto: Bildbyrån.

Även om det jämnade ut sig spelmässigt var det Norrbottenslaget som fortsatte skapa det mesta och bästa. Det såg inte ut som att Linköping hade varken ork eller kvalitet att komma tillbaka.

När Michelle Karvinen gjorde sitt andra och Luleås femte mål efter 39.05 kändes det avgjort.

– Vi gör det jättebra och spelar fina passningar, säger Luleås Ronja Savolainen efter 40 minuter.

Tredje perioden en transportsträcka

De avslutande 20 minuterna av SDHL 2017/2018 blev mållösa och innebär att Luleå tar över titeln som svenska mästare efter fjolårets mästare Djurgården.

– Jag är skitglad och jättestolt, säger Luleås tränare Fredrik Glader.

Hur känns det att vara guldcoach?

– Det känns magiskt.

Fakta: Senaste årens mästare

2017: Djurgården

2016: Luleå

2015: Linköping

2014: Linköping

2013: AIK

2012: Modo

2011: Segeltorp

2010: Segeltorp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.