Jesper Bratt.
Nyheter

Jesper Bratt om första motgången i NHL: ”En bra läropeng” 

ANNONS

Jesper Bratt säsong har nästan varit för bra för att vara sann. 19-åringen har fått en flygande start på NHL-karriären och producerat för 35 poäng på 68 matcher. Men just nu upplever forwarden en tyngre period, och som en konsekvens har han hamnat utanför laget i några enstaka matcher.
– Spelar man inte som man måste, då är det någon annan som tar ens plats, säger Bratt till hockeysverige.se.

NASHVILLE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Jesper Bratt säsong är nästan som en saga. Efter träningslägret med New Jersey Devils tog 19-åringen mycket överraskande en plats i NHL-klubben. Resten är, som man brukar säga, historia.

Svensken, draftad för i sjätte rundan som 162:a spelare 2016 draftades, gjorde dessutom succé under sin första tid i världens bästa liga. Efter tre matcher med Devils hade rookien inkasserat sex poäng (3+3) och toppade lagets poängliga.

Riktigt så bra har han givetvis inte fortsatt. Men Bratt har ändå hållit en fin nivå och efter 68 matcher har forwarden fått ihop 13 mål och totalt 35 poäng. Han är en spegelbild av ett ungt New Jersey Devils som när det här skrivs överraskande ligger kvar på slutspelsplats.

NHL-säsongen är dock lång. Betydligt mycket längre än vad han varit van med under sin tid med AIK i HockeyAllsvenskan. Från slutet på februari har istiden minskat. Jesper Bratt producerade inte heller längre i samma utsträckning. Den 4 mars, i bortamötet med Vegas Golden Knights, valde huvudtränaren John Hynes att bänka sin succérookie.
– Jag kände att något skulle hända. Jag hade haft några matcher där det hade gått lite tyngre. Jag hade kanske inte riktigt kommit upp i samma intensitet och samma spel som jag ville hålla och som jag gjorde i de andra matcherna under säsongen. Så jag kände väl på mig det, berättar Bratt.


Jesper Bratt i Devils-tröjan. Foto: Getty Images

”JAG SKULLE INTE SÄGA ATT DET VAR EN MOTGÅNG”

Vissa skulle kanske kalla det för rookiens första motgång på NHL-nivå, men han ser det inte så.
– Jag skulle väl inte säga att det var en motgång direkt. Jag hade spelat lite mindre bra på ett tag och då fick jag stå över en match. Någon gång under karriären spelar man mindre bra. Någon gång kommer man bli ”scratchad” eller någonting. Motgång skulle jag inte säga att det var, men det var en väldigt bra lärdom i alla fall.

Trångsundssonen verkar ta petningen med ro.
– Det var andra spelare som spelade bättre. Jag menar, man måste vinna varje match för att kunna gå till slutspel så att lira de spelarna som kan hjälpa laget att vinna på bästa sätt måste spela. Så det är inget speciellt att tänka på, utan att tänka på nästa match, acceptera och gå vidare.
– Det är inte så mycket mer att tänka på utan det är bara att jobba hårdare och försöka komma tillbaka så snabbt som möjligt. Jag hade turen att få komma tillbaka redan matchen efter och kände att jag hade lärt mig mycket under den matchen jag fick stå över.

Och med all respekt för HockeyAllsvenskan, men konkurrensen i NHL är något helt annat.
– Precis. Även de spelarna som inte får spela gör allt för att ta en plats. Är det någon som inte är upp och nosar på hundra procent då är det någon annan som tar ens plats. Det var lite bra för mig att få vara med om det också, spelar man inte som man måste, då är det någon annan som tar ens plats. Det var en bra läropeng för mig också.


Jesper Bratt. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

HUVUDTRÄNAREN: ”EN LÄROPERIOD”

Hynes, Devils huvudtränare, berättar för hockeysverige.se hur han ser på Bratts senaste månad, och hur han resonerar kring sin unga talang.
– Jesper är en väldigt viktig del av vårt lag och jag tror att den senaste månaden har varit en läroperiod. Den första halvan av säsongen producerade han väldigt mycket och han jobbade för sina byten, men kanske kom allt lite enkelt för honom. Och nu, som en ung spelare gör, börjar han inse hur tävlingsnivån i den här ligan ökar och blir tuffare. Det är en process han går igenom. Vi önskar att se honom lite mer konkurrenskraftig i de avgörande sekvenserna av matcherna och han förstår det. Han är en bra spelare så det handlar för honom att svara upp på det och på så sätt bli lite mer produktiv för oss.

Tog han den första petningen på rätt sätt? 
– Han tog det helt klart på rätt sätt. Han är väldigt lättcoachad så jag tror att han förstår varför. Vi är tydliga med varför spelare inte får spela, det kommer inte utan någon anledning. Det har oftast föregåtts av ett antal punkter som behöver bli bättre. Först blir istiden begränsad innan man sedan eventuellt blir satt åt sidan.
– Men han förstår hur det fungerar och vi har pratat om en plan att få honom tillbaka och vad han behöver jobba på. Han är en väldigt bra kille. Han är som sagt väldigt lättcoachad och jag tror att han förstår att han är i en läroprocess samtidigt som han försöker bidra till vårt lag.

Efter petningen den 4 mars fick Bratt även stå över bortamatchen mot Golden Knights den 14 mars. Han var tillbaka i truppen i bortamatchen mot Los Angeles Kings 17 mars innan dagen därpå återigen hamnade utanför laget i bortamötet med Anaheim.

Men oavsett hur säsongen avslutas kan ingen ta från Jesper Bratt en fantastisk säsong. En resa från HockeyAllsvenskan till NHL är det få som klarar av att göra på det sätt han har gjort.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga