En nyare stjärna mot en svensk klassiker i första slutspelsmötet någonsin lagen emellan.
Oliver Bohm satte nämligen ett av målen.

SM-kvartsfinal 1:7
3–1 (1–0, 1–1, 1–0)

Brynäs satte stopp för många av Växjös vana målskyttar men missade när sjundebacken Oliver Bohm hittade läget och satte ett av målen när Växjö vann kvartsfinalens inledande match med 4-1.

Brynäs, som så sent som i fjol spelade sin 16:e SM-final, löste sin kvartsfinalbiljett i sista stund medan seriesegrande Växjö länge varit klara och kunnat ladda.

Och det tycktes ha gjort Växjö gott att vila och se Brynäs svettas mot Luleå. Gävlelaget hade under den inledande perioden ett par möjligheter att ta ledningen när laget spelade powerplay men i övrigt så handlade det mest om Växjö. Eric Martinssons 1-0-mål kändes som en logisk följd av det som utspelade sig på isen.

Matchen betydde också att SHL:s bästa lag i powerplay (Växjö) ställdes mot ligans starkaste lag i boxplay (Brynäs). Första gången hemmalaget fick tillfälle att spela i numerärt överläge stod Brynäs emot men sedan tog Växjö till vara på den andra chansen. Laget flyttade puck närmast enligt instruktionsboken och Robert Rosén var siste spelare på pucken.

Tvåmålsunderläge såg i det läget ut som en besvärlig uppgift för Brynäs som mest fått lita till sitt starka spel framför det egna målet samt bra spel i powerplay. Lagkaptenen Jacob Blomqvist hittade dock en snabb livlina in i matchen igen när han från nära håll reducerade till 1-2, ett resultat som stod sig till andra paus.

Spänningen i matchen dröjde sig kvar och Brynäs fortsatte att jobba såväl hårt som välorganiserat. Växjös 3-1-mål skulle dock komma och det var inte en av de mest tippade målskyttarna som signerade det. 25-årige backen Oliver Bohm, som gjorde två mål i grundserien, skickade iväg pucken som hittade nätet bakom David Rautio i Brynäs mål.

Tuomas Kiiskinens 4-1-mål i tom Brynäskasse 40 sekunder före slutsignalen förkunnade att Växjö nu leder med 1-0 i matcher i bäst av sju.

– Det var en tajt match. Visserligen tycker jag att vi var det spelförande laget och hade klart mest av spelet och skapade en hel del chanser. Men de jobbar det bra och håller det jämnt länge, och så länge en match är jämn är man ju aldrig säker, säger Växjös Robert Rosén till Radiosporten.

Växjö-Brynäs 3-1
(1-0, 1-1, 1-0)

Första perioden: 1-0 (11.09) Eric Martinsson (Arvid Lundberg, Linus Fröberg).
Andra perioden: 2-0 (12.22) Robert Rosén (Brendan Shinnimin, Dennis Rasmussen) spel fem mot fyra, 2-1 (14.11) Jacob Blomqvist (Daniel Mannberg, Henrik Larsson).
Tredje perioden: 3-1 (7.16) Oliver Bohm, 4-1 (19.20) Tuomas Kiiskinen (Janne Pesonen, Erik Josefsson) mål i tom kasse.
Skott: 38-14 (14-6, 13-4, 11-4.
Utv, Växjö: 5x2. Brynäs: 4x2.
Domare: Morgan Johansson, Ljungby, och Sören Persson, Lidköping.
Publik: 5 485.