Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Det nya MFF 2018 – allt tyngre och bättre på inlägg: ”Vi ville ändra vår strategi”

Svenska cupen (herr)

MALMÖ. Malmö FF har gjort förändringar i sitt spelsätt under vintern. Framför allt har lagets inläggsspel förbättrats, och det har stått för över hälften av lagets spelmål den här försäsongen.

Foto: Bildbyrån.

Malmö FF - Djurgårdens IF
Malmö FF
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ ONSDAG

Efter fjolårets säsong satte sig Malmö FF:s ledarstab ner för att göra en stor analys av året. Många saker var bra och MFF låg statistiskt sett i topp på det mesta, men det fanns svagare punkter. Fasta situationer var en dem. I år har de redan gjort fyra mål direkt via hörnor och även den nya försvarstaktiken har förbättrats. En annan sak var uppspel långt ner på egen planhalva, som de la mycket träningstid på i början av försäsongen. 

Den förbättringspunkten som än så länge har gett tydligast förbättring under 2018 är inläggsspelet. 

- Vi har ändrat vårt arbetssätt när det gäller inläggsspelet. Det var ett stort jobb vi gjorde efter säsongen. Vi tyckte att vi kom till extremt många inläggs- och inspelssituationer förra året, men vi ville ändra vår strategi, säger huvudtränaren Magnus Pehrsson. 

Annons

Enligt WhoScored var det bara Norrköping och Djurgården som slog fler inlägg under förra året, men MFF gjorde snarare sina inläggsmål när de kom långt ner mot kortlinjen och slog hårda, låga inlägg. De hade dock mer problem med de längre och tidigare inläggen, trots nickskickliga anfallare som Jo Inge Berget, Carlos Strandberg, och Alexander Jeremejeff. 

Förändringarna där har varit en stor succé. Under förra allsvenska säsongen gjorde MFF endast sex mål på de längre inläggen. I år är siffran redan uppe i åtta mål i tränings- och cupmatcher, vilket är fler än hälften av lagets spelmål. Pehrsson vill inte ge ifrån vad de har förändrat, men än så länge har många av målen kommit via inlägg mot den bortre delen av straffområdet. 

- Jag vill inte ge ifrån mig exakt hur våra rörelser ser ut, men det känns som ett fruktat vapen i dag. Det är bara titta på hur vi hur vi gjort målen och skapat chanserna hela försäsongen och alla tävlingsmatcherna. 

Annons

- Det är något vi verkligen har förbättrat. Det är kul när man lägger mycket tid på något, både ”research” och sedan på planen också, och att det direkt blir resultat. 

Även andra lag har börjat att definiera MFF utifrån inlägg och tyngd. Brommapojkarnas tränare Luis Pimenta kallade MFF-inläggen för den matchavgörande delen i cupmatchen (MFF-seger med 3-1), och IFK Göteborgs tränare och spelarna lyfte fram samma delar (MFF-seger med 1-0). 

- Vi hade pratat mycket om att sätta stopp för framför allt Malmös inläggsspel. Att de inte ska få komma runt på kanterna och hota som vi vet att de gör jäkligt bra. Vi vet vilken farlighet de har i boxen, sa Asbaghi.

- Och Malmö vinner för att de är lite tyngre i offensiv box. 

- Deras inläggsspel är där MFF är bra och de är jäkligt bra på det. Dels är är de bra på det och dels är de större, fyllde Tobias Hysén i.

Annons

MFF-spelare har kommit med liknande observationer, bland annat Fouad Bachirou när han beskrev skillnaden mellan MFF och dagens motståndare Östersund. 

- Bägge lagen vill kontrollera matcher, men Malmö är mer attackvilliga och mer kraftfulla med tanke på spelarna de har. Vi är starkare.

Malmö FF möter i dag Östersund i svenska cupens semifinal. Matchen börjar 18.15 och sänds på TV12, C More Fotboll och på cmore.se.

Publicerad 2018-03-17 kl 08:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto