Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kongo-Kinshasa hörde sig för om Sema: ”Men det är inte ett alternativ i dag”

Allsvenskan

Ken Sema är högaktuell för den svenska VM-truppen.
Samtidigt har det tidigare funnits intresse från Kongo-Kinshasa.
- Under Europa League-tiden, innan det med svenska landslaget, hade någon i Kongos förbund hört av sig lite smått till farsan, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån.

IFK Norrköping - Malmö FF
IFK Norrköping
Malmö FF
STREAMA IMORGON
Hammarby IF - Kalmar FF
Hammarby IF
Kalmar FF
STREAMA PÅ SÖNDAG
GAIS - IF Brommapojkarna
GAIS
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ SÖNDAG
BK Häcken - Mjällby AIF
BK Häcken
Mjällby AIF
STREAMA PÅ SÖNDAG
IFK Göteborg - Djurgårdens IF
IFK Göteborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ MÅNDAG

När Janne Andersson på torsdagen presenterade de spelare som tagits ut till landskamperna mot Chile och Rumänien fanns Ken Sema återigen med. Sema var med till landslagssamlingen mot Danmark och Estland i januari – och är högaktuell för att komma med till VM-truppen.

Innan Sema fick chansen att visa upp sig för Blågult fanns det dock intresse även från Kongo-Kinshasa, landet Semas föräldrar kommer ifrån.

De fick fly från Kongo-Kinshasa innan du var född. Vad har du för relation till Kongo?
- Jag har varit där en gång, när jag var nio. Jag kan språket också flytande. Jag har en massa släkt kvar där, kusiner och så. Någon gång måste jag åka ner och besöka dem igen.

Annons

Försöker de locka över dig till landslaget?
- Under Europa League-tiden, innan det med svenska landslaget, hade någon i Kongos förbund hört av sig lite smått till farsan för att höra om jag var kongoles. De hade sett mig i någon match och jag hade spelat bra. När det här med Sverige tog fart var det bara att lägga ner det andra.

Det är inget alternativ för dig?
- Nej.

Du var med när vi var i Abu Dhabi 2017, du och Saman Ghoddos var med och du följde hela resan kring honom. Slarvade det svenska förbundet bort Saman Ghoddos?
- Det är inte min fråga att ta.

Du är rena diplomaten?
- Han är en bra spelare, absolut. Det hade varit roligt att ha med honom i landslaget. Men jag vet inte riktigt hur allt har skötts.

Hur mycket snackade du med honom under den tiden, för det verkade ju vara en jobbig tid även för honom?

Annons
- Ja, det var det. Jag hörde lite och vi snackade en hel del eftersom vi är bra kompisar. Jag hörde lite, och sedan hade han varit i Iran en gång och sagt att det var roligt att vara där. När Sverige kom var det tufft att säga nej till Iran när han nästan hade varit där.

Det blir vanligare och vanligare inom fotbollen med tanke på att folk flyttar på ett annat sätt än man gjorde förr i tiden. Går det ens att komma runt? Ibland när man har möjlighet att välja mellan två landslag är det kanske inte så konstigt att man väljer att spela ut det mot varandra?
- Det vet jag inte riktigt… Det har inte jag gjort i alla fall.

Jag talar med generellt. Det är egentligen oerhört svårt.
- Ja, det är det. Om du kan välja blir det tufft om du är född på ett ställe och uppvuxen i Sverige, men är från ett annat land. Du kanske kan språket och landet genom föräldrarna. Det blir svårt om båda vill ha dig, vad man ska välja och varför. Det kanske är så att du har större chans att spela i det ena. Det är klart att det är svårt att välja. Det är inte så att man blundar och bara väljer något. Det måste kännas rätt för dig som ska spela och din familj.

Annons

Fakta

185 - Ken Sema

Avsnitt 185 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Ken Sema. Östersunds landslagsman talar om drömmen att få spela VM för Sverige, att en chans att nå VM i Ryssland bidrog till att han valde att stanna i allsvenskan, om när Kongo-Kinshasa hörde av sig om landslagsspel, att han siktar på La Liga och Premier League direkt, att ÖFK vill förlänga med honom, att Arsenal var skakat på Emirates vid 0-2 och att ÖFK når Champions League är inte längre något orealistiskt.

Sema berättar om tränaren Graham Potters storhet, om tränarens emellanåt uppflammande ilska, om breven till spelarna på morgonen inför cupfinalen, om känslan att sänka ”sin” klubb IFK Norrköping i finalen, om hur det är att ha en ordförande som Daniel Kindberg och om betydelsen att bo in en stad med få saker som stör fokusen på fotboll.

Ken Sema talar även om stödet från föräldrarna, om när IFK Norrköping dumpade honom utan att höra av sig och han skrev in sig på arbetsförmedlingen, om hur pappan ringde runt och jagade en klubb, om styrketräningen som gav honom fysiken och om relationen med Janne Andersson i dag.

Publicerad 2018-03-16 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto