Björn Wahlroos, Nordeas styrelseordförande, talar med medier efter bankens årsstämma på Grand Hotel i Stockholm.
Björn Wahlroos, Nordeas styrelseordförande, talar med medier efter bankens årsstämma på Grand Hotel i Stockholm.

Regeringen beklagar Nordeas flytt

En stor majoritet av Nordeas ägare ställde sig när det kom till kritan bakom förslaget om att flytta storbankens huvudkontor till Helsingfors. Regeringen beklagar flyttbeslutet.

ANNONS
|

Förslaget fick stöd av nästan 97 procent av rösterna på bankens årsstämma på Grand Hotel i Stockholm.

Med grönt ljus från ägarna återstår nu bara tillstånd från Europeiska centralbanken (ECB) och klartecken från nordiska finansmyndigheter för att flytten ska bli av. Planen är att flyttlasset går i oktober i år.

Och det vore dumt att vänta, enligt Nordeas ordförande Björn Wahlroos. Skulle det dröja till 2019 måste en stor del av de svenska resolutionsavgifterna för banker i Sverige, som Nordea vill undkomma med flytten, betalas.

För dyrt vänta

- Tyvärr är det så att det förslag som den svenska regeringen ställt om resolutionsavgiften har en mycket egendomlig tidsprofil. De tänker nämligen ta en mycket stor del av avgifterna just under 2019, säger Wahlroos till journalister efter årsstämman på Grand Hotel i Stockholm.

ANNONS

- Kostnaderna för att vänta ett år till är verkligen stora. Vi tappar en mycket stor del av den finansiella fördelen, tillägger han.

TT: Det var en övertygande finländsk seger i den här matchen. Är du överraskad över resultatet?

- Det var nog ingen finsk seger. Jag har sagt flera gånger att jag hade antagit att vi skulle flytta till Danmark och vi jobbade länge med den utgångspunkten, svarar Wahlroos.

- Det här var frågan om en styrelse som tog sitt ansvar för banken och dess aktieägare.

Bankunionen lockar

Förslaget om att flytta Nordeas huvudkontor utomlands började diskuteras på allvar i fjol, sedan den rödgröna regeringen höjt resolutionsavgiften på svenska banker och även lagt fram ett sedan tillbakadraget förslag om en bankskatt.

ANNONS

Men inom Nordea har diskussionen pågått ännu längre – enligt Wahlroos sedan Nordea gjorde om sina dotterbolag i Danmark, Finland och Norge till filialer till det svenska moderbolaget.

Flyttbeslutet är tekniskt ett ja till en fusion med ett nyskapat finländskt moderbolag, som sedan ska ersätta dagens Stockholmsbaserade moderbolag.

Syftet med flytten är enligt Nordeas vd Casper von Koskull i första hand att banken ska omfattas av EU:s bankunion, vilket antas ge ett stabilare och mer förutsägbart regelverk och samma spelregler som stora europeiska konkurrenter har.

Det mesta kvar

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) beklagar Nordeas flyttbeslut.

- Samtidigt ska man inte överdramatisera det här beslutet. Det handlar om ett ganska litet antal tjänster som flyttar. Den största delen av Nordeas verksamhet kommer även fortsättningsvis att vara i Sverige.

TT: Men blir det inte symboliskt till nackdel för Sverige?

- Det får väl tiden utvisa, men jag tror att Sverige även hädanefter kommer att ha en stor finansiell sektor i relation till landets ekonomi, säger Bolund.

ANNONS

Varken von Koskull eller Wahlroos tror att Nordeas kunder kommer att märka av något av flytten på kort sikt, utan hoppas på mer kundvärde framöver och därmed ökad kundnöjdhet.

TT

Fakta: Troligen sista Nordeastämman i Stockholm

Nästan tusen ägare hade anmält sig för att närvara på Nordeas årsstämma på Grand Hôtel i Stockholm, som av allt att döma blir den sista Nordeastämman som hålls i Sverige.

På stämman klubbade ägarna med stor majoritet, nästan 97 procent av rösterna, ett förslag om att flytta huvudkontoret till Helsingfors.

Nordea räknar med att formellt genomföra flytten i oktober, efter det att berörda finansmyndigheter gett klartecken.

Sedan svenska staten 2013 sålde sitt sista innehav i Nordea har storbankens styrelse dominerats av den finländska försäkringskoncernen Sampo, med 21,3 procent av aktierna. I övrigt utgörs bankens storägare av så kallade institutionella ägare.

Här är de tio största ägarna:

Namn Antal aktier, miljoner Ägarandel, procent

Sampo 860,4 21,3

Nordea Fonden 158,2 3,9

Alecta 117,1 2,9

Swedbank Robur 101,3 2,5

Blackrock 85,1 2,1

Vanguard Funds 82,2 2,0

Norska oljefonden 70,2 1,7

AMF 66,6 1,6

Fidelity 62,3 1,5

Didner & Gerge 46,5 1,2

Antal aktier och ägarandel bygger på Nordeas avstämning i slutet av februari 2018.

Källa: Nordea

ANNONS