Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Olof Lundh

Utspelet: ”Stolpskott har lett IFK Göteborg”

IFK Göteborg har tappat kurs de senaste åren.

Det anser Olof Lundh, 51.

I senaste avsnittet av BBpodd ger fotbollsjournalisten sin syn på nya Blåvitt, förväntningarna inför säsongen – och vad som gått fel i föreningen genom åren.

– Det har varit det ena stolpskottet efter det andra, säger Lundh i BBpodd.

IFK Göteborg har tappat kurs de senaste åren, anser sportjournalisten Olof Lundh om Blåvitt som de senaste åren letts av Karl Jartun och Frank Andersson.
Foto: BILDBYRÅN
Blåvitts mångårige ordförande Gunnar Larsson.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Lundh är gäst i senaste avsnittet av BBpodd.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

1900-talet avslutades med att två blåvita ordförande, Bertil Westblad och Gunnar Larsson, höll i ordförandeklubban i sammanlagt 29 år.

När Mats Engström valdes till ny Blåvitt-ordförande på årsmötet i förra veckan blev han den åttonde (!) sedan millennieskiftet.

Ruljansen på posten har med andra ord varit stor och enligt sportjournalisten Olof Lundh, som bevakar fotboll för TV4 och Fotbollskanalen, har IFK Göteborg ”gått vilse” sedan Gunnar Larssons tid.

– Man har fullständigt tappat kompassriktningen. Det är sorgligt att se vad som har hänt på Kamratgården de senaste åren. Jag har tappat räkningen på alla gubbar som har passerat, från Kurt Eliasson fram till Frank Andersson, det har varit det ena stolpskottet efter det andra. Det måste jag faktiskt säga, säger Olof Lundh i BBpodd och fortsätter:

– Där har man inte lyckats med rekryteringen och det är en stor förklaring till att klubben också har gått vilse. Det har varit en rad misstag som har gjorts som har gjort att Blåvitt har tappat den position man en gång hade.

GT har varit i kontakt med Blåvitts senaste ordförande Frank Andersson som lämnade uppdraget vid årsmötet i förra veckan.

– Jag har ingen kommentar till det här, säger han om Lundhs utspel.

Blåvitts ordförande sedan 1972

1972-1981: Bertil Westblad

1982-2000: Gunnar Larsson

2001-2002: Kurt Eliasson

2003-2005: Bengt Halse

2006-2008: Stig Lundström

2009-2012: Kent Olsson

2013-2014: Bertil Rignäs

2014-2015: Karl Jartun

2016-2017: Frank Andersson

2018-: Mats Engström

LÄS MER: ”Blåvitt har varit en klubb i disharmoni”

”Det kan vara starten på något fantastiskt”, säger Olof Lundh om Blåvitts nysatsning.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

”Kan vara starten på något fantastiskt”

Olof Lundh säger att han är osäker på var Blåvitt står i dag, men att det ska bli spännande att följa klubbens nysatsning.

– Det kan ju vara vara starten på ännu ett depp-år – eller så kan det vara starten på något fantastiskt.

I BBpodd ger Lundh även svar på tal till de fotbollssupportrar som ifrågasätter Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg.

– Jag tycker att det är ironiskt när Blåvitt-fans och även andra klubbars fans klagar på Daniel Kindberg – för då är man totalt historielös. Gunnar Larsson var en ”Daniel Kindberg” på 80- och 90-talet. En superstark ledare som styrde allt i Göteborg på samma sätt som Kindberg gör i Östersund. Det var också framgångsrikt för klubben – och det var ganska få som ifrågasatte Gunnar Larsson, menar Olof Lundh.

– Fotbollssverige kryllar av Daniel Kindberg-typer. Tyvärr är det det som behövs i klubbar. Däremot tycker jag inte att det är bra i Östersund med fyra personer i styrelsen – varav en är Kindbergs bästa polare.


Lyssna på hela BBpodd med Olof Lundh i podcastspelaren!