SHL-snackisar: Bottenduon spikad – negativt kval väntar för Mora

2:04 min

Mora behövde vinna mot Örebro för att hålla bottendramatiken levande. Det var de aldrig nära på att göra, istället säkrade Örebro SHL-spel nästa säsong med en 3-0-seger på bortaplan.

0-1, 0-1, 0-1. Gästerna från Örebro var snäppet bättre matchen igenom när de satte stopp för Moras möjligheter att klara sig undan kvalspel. 

Tom Wandell tvärvänder och spelar läckert fram pucken till 3-0. Örebro är ett SHL-lag även nästa säsong.

– Det är en fruktansvärt skön känsla att det äntligen är klart. Vi har fått ihop det nu på slutet, när vi började lita på varandra och spela ett enklare och rakare spel, säger Örebros Marcus Weinstock.  

Urbom låg bakom Dif-segern – första målet sedan urminnestider

Det var både vana och ovana målskyttar som gjorde det för Djurgården när laget hemmavann mot HV71 med 5-2. De någorlunda vana målskyttarna Marcus Davidsson, Niclas Bergfors och Markus Ljungh hittade nät, och har gjort nära 30 mål tillsammans under säsongen. Lagkamraten Alexander Urbom gjorde också mål – för första gången på 163 (!) SHL-matcher. Senast Urbom gjorde mål var under NHL-säsongen 2013/14, då för Washington Capitals.

– De passar backarna oftare i NHL, det måste vara det, skämtar Urbom som gjorde tre mål totalt under sin sejour på andra sidan Atlanten. 

Segern på Hovet gör att Dif med all sannolikhet bara behöver en poäng i sista omgången för att nå andraplatsen i SHL. Jagande Frölunda är två poäng bakom men med mycket sämre målskillnad (Djurgården har +41, Frölunda +17).

– Det blir viktigt för oss nu att ta andraplatsen så att vi får hemmaplansfördel, säger Alexander Urbom till Radiosporten. 

Pressat Skellefteå stoppade Luleås topp 6-chanser

Hade Luleå vunnit mot Skellefteå hade det i den sista SHL-omgången varit helt öppet om den sjätte direktplatsen till kvartsfinal. Och hade ishockey alltid varit logiskt så hade Luleå vunnit mot Skellefteå. Men istället var det gästerna som avgjorde sent i tredje perioden, 1-0. Därmed är topp sex-lagen helt spikade: Växjö, Djurgården, Frölunda, Färjestad, Malmö och Skellefteå. 

– Vi har inte så mycket målchanser men lyckas ändå hitta ett sätt att vinna. Nu ska vi vinna sista matchen för att hamna så högt upp som möjligt, vi har chansen på en fjärdeplats, säger Skellefteås segerskytt Joakim Lindström. 

För Luleå väntar nu åttondelsfinal mot HV71, Linköping eller Brynäs.

Sista omgången:
Skellefteå-Karlskrona
Örebro-Djurgården
Rögle-Luleå
Färjestad-HV71
Linköping-Växjö
Frölunda-Brynäs
Malmö-Mora
Matchstart kl 15.15 på lördag 10/3