Pep Guardiola bär ett gult band. Foto: Bildbyrån

FA-chefen jämför Guardiolas katalanska band med IS

Uppdaterad
Publicerad

Pep Guardiola trotsar det Engelska fotbollsförbundet FA genom att bära ett gult band till stöd för de politiker som fängslades i samband med det katalanska valet i höstas. Men det är inte diskussionen om bandets vara eller icke vara som skapat rubriker i England utan FA-chefen Martin Glenns jämförelse av bandet med IS-symboler och svastikan.

Enligt FA:s regler får inga politiska symboler bäras i samband med match och förbundet har därför delat ut två formella varningar till Guradiola som riskerar höga böter om han fortsätter att bära bandet.

– Var ska man dra gränsen – ska vi tillåta någon med Ukip-symbol eller IS-symbol?, säger Martin Glenn enligt Times och fortsätter:

–  Väldigt splittrande saker, det kan vara starka religiösa symboler, det kan vara Davidsstjärnan, det kan vara hammaren och skäran och det kan vara svastikan. Det här är inte saker vi vill ha.

Men enligt Guardiola själv är det inget ställningstagande till förmån för politikerna utan för rätten till folkomröstningar.

– FA vet att jag alltid kommer att bära bandet. Det handlar inte om politikerna, det handlar om demokrati, säger han till BBC.

Bad om ursäkt

Sedan kommentaren har Glenn valt att be om ursäkt. Enligt AP skriver Glenn följande i ett uttalande:

”Jag vill be om ursäkt om jag förolämpat någon genom de exempel som jag använde när jag pratade om politiska och religiösa symboler inom fotbollen, speciellt när jag nämnde Davidsstjärnan som är en otroligt viktig symbol för judar världen över.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.