Pep Guardiola ses på bilden bära det gula bandet – som gjort att spanjoren hamnat i onåd hos det engelska fotbollsförbundet. Foto: Bildbyrån

Stjärntränaren riskerar bestraffning

Uppdaterad
Publicerad

Manchester Citys tränare Pep Guardiola är i hetluften. Spanjoren har i klubblagets senaste matcher burit ett guld band som symbol för det katalanska folkets självständighetsrörelse. Nu har FA, det engelska fotbollsförbundet, ställt spanjoren till svars.

Stortränaren Pep Guardiola, född i katalanska Santpedor, har öppet visat sitt stöd för den katalanska självständighetsrörelsen. Katalanen har i Manchester Citys senaste matcher burit ett gult band som förknippas med bland annat det stöd man vill visa för fängslade katalanska politiker.

Nu har FA, det engelska fotbollsförbundet, i ett officiellt uttalande krävt ett svar från Guardiola. Förbundet menar på att tränarens politiska ställningstagande bryter mot regelverken för matchkläder.

47–åringen har på sig till 5 mars att bemöta uttalandet, annars riskerar han att straffas. I dagsläget finns inga uppgifter på vilken typ av bestraffning det rör sig om.

Pep Guardiola, som hamnat i onåd hos FA, får göra sitt bästa för att koncentrera sig på en viktig match som stundar. Laget möter Arsenal i den engelska ligacupfinalen på söndag 25 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.