Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Novakovics hyllning till "Nisse" - coachade i AIK-kaptenens bindel: "Ville visa min kärlek"

Allsvenskan

STOCKHOLM/MALMÖ. Nils-Eric Johansson hyllas stort av med- och motspelare.
Hans tidigare tränare, Nebojsa Novakovic, coachade också i "Nisses" kaptensbindel mot Hammarby under söndagen.
- Jag har inte ord nog för att beskriva honom, säger Novakovic till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Under söndagen gick AIK ut med information om att Nils-Eric Johansson, 38, lägger sina skor på hyllan. Lagkaptenens hjärtproblem sedan födseln har förvärrats och därför tvingas backen tacka för sig på planen. Hyllningar av "Nisse" har strömmat in via olika typer av medier och en av många som ville skicka en tanke till den svartgule profilen är Nebojsa Novakovic, tidigare assisterande tränare i AIK.

När Novakovic coachade sitt lag Vasalunds IF i svenska cupen mot Hammarby under söndagen gjorde han det med Nils-Eric Johanssons kaptensbindel runt sin ena handled.

- Jag ville visa min kärlek till honom. Jag hade honom som spelare i tusen år, vi har haft många fina säsonger ihop och jag har upplevt jättemycket med honom. Så om det fanns något sätt jag kunde hylla honom på så ville jag göra det. Jag ville visa min kärlek och att jag tänker på honom en extra stund, förklarar Novakovic.

Annons

Vem är "Nisse" för dig? Vad är det som har gjort honom till en så bra spelare, kapten och lagkamrat?
- Han är fantastisk. Han har alltid gett allt på alla träningar och han vill inte missa något. Jag har till och med varit med om att han spelat med feber på träning för att han inte ville missa passet. Han ville inte säga att han var sjuk. Man kunde alltid lita på "Nisse", han kunde säga några kloka ord innan en match, i paus eller efteråt. Som tränare litade man alltid på honom och man kunde vända sig till honom för att fråga om råd. Han är en fantastisk spelare. Jag har inte ord nog för att beskriva honom. 

- Jag har verkligen inga ord som kan beskriva honom. Jag hade en jättefin relation till honom som tränare och han hjälpte mig jättemycket i min utveckling.

Annons

För Novakovic är Johansson i en kategori för sig de senaste 15 åren i AIK, tillsammans med tidigare lagkaptenen Daniel Tjernström.

- De två... Man kan inte beskriva hur mycket de har betytt för AIK de senaste 15 åren.

Nils-Eric Johansson har spelat i AIK sedan 2007, och en som haft "Nisse" som lagkamrat i två perioder är Kenny Pavey. Engelsmannen spelade med Johansson i AIK mellan 2006 och 2011, samt mellan 2014 och 2015, och han är tagen av beskedet om att spelarkarriären är över.

- Det är jättesynd. Jag skickade ett sms till honom när jag fick höra om det. Jag tänker på honom mycket, det är så tråkigt. Men han har en jättestark familj bakom sig, och han har alla fans bakom sig. Jag tror hans framtid kommer bli jättebra, säger Pavey.

- "Nisse" var väldigt professionell, han jobbade hårt och var en fantastisk försvarare. Han spelade de flesta matcherna och gav alltid sitt bästa för laget. Han är en ledare och han kommer alltid vara en AIK-legendar. Han förtjänar alla hyllningar som han får.

Annons

Den 2 april, i samband med AIK:s allsvenska premiär mot Dalkurd, ska Johansson tackas av.

- Många kommer vara ledsna då, men det handlar om att fira vad han uppnått. Han har haft en fantastisk karriär. Jag hoppas att det blir ett stolt ögonblick för honom, att han kan njuta av det och fira det han gjort. Han kommer finnas i många människors hjärtan för en lång tid. Han har gjort det bra, the old boy, säger Pavey med ett leende.

Men det är inte bara spelare och ledare som jobbat med Johansson i AIK som hyllar honom. Även andra allsvenska profiler skickar sina tankar till 38-åringen.

- Det är jättetråkigt, men hälsan går i första hand. "Nisse" har gjort det väldigt bra. Han är en respekterad person som gjort allt för AIK. Jag önskar honom allt gott. Det är väldigt tråkigt att han får avsluta så här, men han kommer säkert få en fantastiskt avtackning av supportrarna och hela Sverige. Jag önskar honom det bästa för framtiden, säger Hammarbys lagkapten Kennedy Bakircioglu.

Annons

Kennedy har känt "Nisse" länge, eftersom duon spelade ihop i ungdomslandslag för Sverige.

- Jag kommer sakna att möta honom. Vi har ju haft våra dueller. Det är en fin kille, säger Bakircioglu.

Malmö FF:s lagkapten Markus Rosenberg:

- Jag känner med honom, just eftersom det var hans sista år, och även mitt sista år. Man vill själv gärna bestämma det, det är det som är synd. Men hälsan och familjen går först. 

- Han får mycket respekt, överallt i Sverige, och sedan ser man hur älskad han har varit av sina egna och även sina medspelare. Det är en stor AIK:are, säger Rosenberg.

Andra reaktioner på beskedet om Johansson

Anton Salétros, mittfältare i AIK, på Instagram:
"Min Kapten. Sen dagen då jag klev in på Karlberg som 16åring har du tagit hand om mig. Varit ett föredöme som både spelare och människa. Aldrig missat en träning eller match (trots brutna tår efter 5min). Stått längst fram när det blåst som kallast och visat vägen. Du är AIK. Tack för allt. Du kommer alltid att vara min kapten".

Stefan Ishizaki, tidigare spelare i AIK, på Instagram:
"Du var den värsta att möta. Den bästa att ha i sitt lag. Du är mallen som tränare har när man väljer kapten. Du leder på plan, tar hand om alla vid sidan av. AIK och fotbolls Sverige blir en stor profil fattigare. Tråkigt sätt att behöva avsluta karriären på, men vilken karriär det var. Det var en ära att ha fått spela med dig. Önskar dig all lycka framöver och ta hand om din underbara familj".

Bojan Djordjic, tidigare spelare i AIK, på Instagram:
"I 23år har vi följt varandra, upplevt saker ihop både på och utanför plan. Du är en grym person och du är respekterad även utanför Solna för det du har gjort under din fantastiska karriär. Var STOLT och även om det känns tungt idag så är du kvar bland oss med din hälsa i behåll. Svårt att sitta hemma en dag som denna och inte sjunga din ramsa HÖGT. Vi älskar dig min vän och vår vänsterback. Friends kommer att explodera den 2:a April, likt MP i Jakan gjorde på vår tid, när vi utav någon konstig anledning hängde där".

Tobias Hysén, anfallare i IFK Göteborg, på Twitter:
"Nisse.. Hatten av och bugar och bockar åt en enastående karriär. Extremt ledsamt att du inte får bestämma själv, när skorna skulle läggas upp på hyllan, men en ära att få tampats med dig i alla år! Kram och lycka till med vad livet har att erbjuda dig!!".

Alexander Milosevic, tidigare spelare i AIK, på Twitter:
"AIKs största genom tiderna och den bästa kapten jag fått äran att spela med. Familjen o hälsan är alltid i första hand".

Henok Goitom, anfallare i AIK, på Instagram:
"Min kapten, vet inte vart jag ska börja... Oerhört tungt att höra nyheten om ditt hjärta. Du har varit exemplarisk som kapten under många år i AIK. Den bästa jag har haft i min karriär".

Oscar Linnér, målvakt i AIK, på Instagram:
"Oavsett väder har det alltid känts lugnt och stabilt när du har styrt skeppet. Tack för att du visat vägen för oss, kapten Johansson!".

Daniel Sundgren, försvarare i AIK, på Instagram:
"Du är en förebild Nisse, precis som jag sett upp till min far har jag sett upp till dig".

Publicerad 2018-02-19 kl 11:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto