Populära spelare

Populära ligor

FEM SPANINGAR: "MFF börjar hitta en ny bra högerkant"

Svenska Cupen

MALMÖ. Malmö FF slog Dalkurd efter ett sent segermål på straff av Markus Rosenberg.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkter från MFF-Dalkurd i spelaren ovan.

MFF kan köpa spelare för hundratals miljoner – Rosenberg är ändå viktigast
Startar inte Markus Rosenberg matcher för Malmö FF så blir det oftare problem än det löser sig. Av de tio senaste matcherna som Rosenberg inte startat så hade MFF bara vunnit fyra stycken, varav en när han hoppade in i halvtid vid läge 0-0 och en i den obetydliga matchen mot Sirius.

Han behövde mindre än tio minuter på sig för att fixa den här segern, och även om Alexander Jeremejeff och Carlos Strandberg har presterat bättre på försäsongen (vilket även Magnus Pehrsson pratade om) så saknar de ändå Rosenbergs *det*.

Annons

Magnus Pehrsson fortsätter att hålla på sina principer
Under nästan alla matcher ifjol struntade Magnus Pehrsson i spelarnas namn och status. Den elva spelarna som passade matchtaktiken bäst skulle starta, och fanns det några långsiktiga tvivel om spelarnas fysiska förmåga så vilades dem. Han gick bara ifrån det enstaka gånger (som den allsvenska premiären och bortamatchen mot Vardar). Jag tror han kommer hålla sina principer ännu fastare i år, för när han bröt dem så gick det sällan bra.

Idag gjorde det att både Markus Rosenberg och Rasmus Bengtsson började på bänken, trots att bägge var helt redo för att starta. Även om MFF hade problem utan Rosenberg så var åtminstone Bengtssons ersättare Franz Brorsson, enligt Pehrsson, en av matchens stora positiva överraskningar.

Första tio minuterna sänkte inte Dalkurd

Annons
I matchinledningen var MFF på äta-upp-motståndare-humör. De tryckte ner ett bollskickligt Dalkurd, som inte kunde spela sig ur pressen.

Det var dock en sekvens efter ungefär tolv minuter som förändrade matchbilden.Några Dalkurdspelare greppade tag i det, och Rewan Amin kunde bolla runt med smarthet och få lugn. Efter det började Dalkurd att åtminstone ta sig förbi MFF:s första linjer och andas med boll. Där började Dalkurd hålla allsvensk klass mot MFF.

Amin lär inte göra mer än en allsvensk säsong för Dalkurd
Azrudin Valentic tar alla möjligheter han får när det kommer till att hylla Rewan Amin. Den centrala mittfältaren är i det närmaste oersättlig för hur Dalkurd vill passa sig runt i laget, och frågan är hur stora klubbar som kommer upptäcka det. Valentic efter matchen:

- Han visar igen att han är på en helt annan nivå. Om man analyserar honom hela matchen – vilket jobb han tar i försvarsspelet, hur aktiv han är i anfallsspelet, hur mycket springer – så är det en topp-topp allsvensk spelare.

Annons

MFF börjar hitta en ny bra högerkant
Det var inget som kunde sägas efter första halvlek, men efter andra halvlek var Malmö FF:s högerkant nära den kvalitet som fanns med Anton Tinnerholm och Erdal Rakip där förra säsongen. Det var oftast där MFF kom igenom Dalkurd.

Rieks har inte haft en dålig försäsong, men jag hade nog trott att han skulle ha visat ännu mer i träningsmatcher och på träningar. Hans andra halvlek idag var ungefär som under hans topp i IFK Göteborg, och även om Eric Larsson kan få svårt att få samma extrema siffror som Tinnerholm förra året så har han startat gott 2018.