Nyheter

FD SPECIAL – Huliganer och hat för 100 år sedan – mycket värre: ”Skulle lynchas”

ANNONS

Ofta porträtteras huliganproblem som en av fotbollens största utmaningar i Sverige. Bråk på läktarna och runt arenorna, är det en nutida sjuka för svensk fotboll? Inte alls, tvärtom – det var mycket värre förr, enligt fotbollshistorikern Christer Löfman.
– På arenorna är det absolut mindre nu än tidigare. Idag skulle det bli jätterubriker om folk kastade in flaskor, golfbollar, stenar eller ficklampsbatterier på planen. På 70- och 80-talet nämndes det knappt i referaten
, säger han till FotbollDirekt.se.

Ordningsstörningar i samband med allsvenska fotbollsmatcher skapar stor uppmärksamhet och diskussionen om huliganism och problem kommer upp med jämna mellanrum. Debattartiklarna dyker allt som oftast upp när en incident sker i samband med en allsvensk match, något som kanske kan skapa känslan av att vi har att göra med ett problem som eskalerar.

Men i ett längre perspektiv så är utvecklingen långtifrån alarmerande – det som ofta beskrivs som ett nutida fenomen är i själva verket något som funnits så länge vi haft fotboll i Sverige, och inte nog med det: Det var betydligt värre förr. Det säger fotbollshistorikern Christer Löfman. Enligt hans efterforskningar så har ordningsstörningar i samband med fotbollsmatcher över 100 år på nacken i Sverige.

– Det var mycket mycket värre under mellankrigstiden (på 20- och 30-talen, tiden mellan första- och andra världskriget). Det är nog den period då det var värst. säger Löfman till FotbollDirekt.se, och fortsätter:

– På arenorna är det absolut mindre nu än tidigare. Idag skulle det bli jätterubriker om folk kastade in flaskor, golfbollar, stenar eller ficklampsbatterier på planen. På 70- och 80-talet nämndes det knappt i referaten. På ett Råsundaderby 1976 skickade någon en raket rakt upp på Västra läktaren med tumult som följd, men det var bara Svenska Dagbladet som överhuvudtaget nämnde saken.

Han radar upp exempel som ligger närmare 100 år bakåt i tiden.

– Matchen Helsingborg-Örgryte i oktober 1925: Det var 10 633 åskådare på Olympia, varav 1 200 var tillresta göteborgare: “endast 200 nyktra”, enligt polisen. Sigge Lindberg, som var en nationalhjälte och världens kanske bäste målvakt, blev angripen flera gånger när Helsingborg spelade i Göteborg.

– Men även 10-talet: 1916 ville göteborgare lyncha USA:s landslag efter en vänskapsmatch mot Örgryte.

Vad orsakade vreden?

– Att man inte gillade USA:s spelstil: de spelade en destruktiv fotboll som retade folk. Kungen blev mäkta irriterad: Han hade bjudit in USA-laget och det var mitt under första världskriget med alla risker som resan innebar. En stor del av publiken stormade planen efter slutsignalen, slog och spottade på amerikanarna så att vakter och polis måste handgripligen fösa undan de mest upphetsade åskådarna.

– När amerikanerna skulle gå in i omklädningsrummet haglade glåpord och stenar över dem, det var närmast lynchstämning bland publiken. Bilar fick anskaffas för att i skydd kunna transportera spelarna till sitt hotell. Den andra matchen mot amerikanerna i Göteborg ställdes sedan in då fotbollsledningen ej vågade riskera nya “uppträdanden”. Det här var i augusti 1916 på Valhalla i Göteborg.

Löfman beskriver 1950-talet som det “lugnaste”, medan problemen återkom i slutet av 1960-talet med de första engelskinspirerade huligandåden.

Man får intrycket av att England och firmakulturen som “importerades” därifrån… att det har gjort det hela mer “organiserat” än det var under början av 1900-talet? Var det mer så att “vem som helst” kunde medverka till våld och problem på den tiden?

– Ja, på den tiden (mellankrigstiden) var det oftast berusade människor som ställde till det i stridens hetta. Från och med sena 70-talet till slutet av 90-talet importerade vi tyvärr mycket av det sämsta med engelsk läktarkultur: rasism, organiserat våld, vandalism. Publiken kunde trakassera även de egna spelarna om de råkade ha fel hudfärg. Först i skarven 1990/2000-tal spreds en mer positiv supporterkultur.

Att det var värre vid millenieskiftet och åren fram till efter andra världskriget ser han en given förklaring till:

– Det hade med samhällsutvecklingen att göra: många våldsamma typer i början av seklet kom nog från ganska usla levnadsvillkor: TBC, trångboddhet, kolera- och smittkoppsepidemier… Sverige var ännu “den förmoderna världen”. Med “folkhemmet” försvann det allra mesta av misären och det avspeglade sig även på fotbollen; på spelstilen och läktarlivet.

Exakt hur pass omfattande problemen var så pass långt i tiden är dock omöjligt att slå fast, menar Löfman.

– Det är omöjligt att säga eftersom massmedia ofta bara rapporterade om själva matchen. Att det skedde saker före och efter och att det kastades saker till exempel, det hade inget “nyhetsvärde” och betraktades tydligen som otrevligt men ändå ganska normalt. Det gamla brännvinssverige helt enkelt. Författaren David Goldblatt skriver till exempel i boken i “The Ball is Round: A Global History of Soccer”, att “Sweden’s working class liked to drink and beat the Danes”. Alkoholens del i det hela var troligen mycket stor.

Om det skedde i samband med var och varannan match eller om det skedde av och till går inte att fastställa vad gäller 1910-20- och 30-talen:

– Det fanns så otroligt många tidningar då att det är svårt att skapa sig en övergripande bild. Men i början av seklet hade fotbollen generellt dåligt rykte, både på grund av spelets våldsamhet och publikens uppträdande. Det fanns kunniga journalister i Stockholm och Göteborg men på landsorten kunde även stora landskamper kommenteras främst därför att någon spelare brutit benet eller liknande.

Brytpunkten kom istället för närmare 50 år sedan.

– Man kan säga att mediebevakningen i Sverige från 70-talet och framåt liknat den brittiska. Man har ofta tagit fram jätterubriker och starka ord, något som huliganerna alltid älskat och sett som ett slags “belöning”. Tabloidpressen har troligen förstärkt fenomenet på samma sätt som The Sun, Mirror och liknande gjort i England.

– Inom parentes kan sägas att det motsatta hände i Danmark, där kvällspressen (Ekstrabladet och BT) lyfte fram “roliganernas” goda humör, sportslighet och humoristiska uppträdande och på så sätt förstärkte den effekten i motsatt riktning. Så pressens goda omdöme är extremt viktigt i sammanhanget.

Bengaler på läktarna pekas ofta ut som ett problem och att bränna bengaler ses av vissa som en form av huliganism och en del av huliganproblemet. Hur har synen på det utvecklats historiskt?

– Pyroteknik användes på brasilianska arenor redan på 40-talet, kanske ännu tidigare. Medan bengalerna dök upp i Italien på 50-talet. Bengalerna upplevdes nog som en bättre stämningshöjare än de “facklor” man använde tidigare. Det som jag tror spelar in mycket för bilden av bengaler: Det har ju hänt ibland att folk kastat ner bengaler från övre etage på de som står under. Det är väldigt ovanligt, men när det händer så lämnar det naturligtvis djupa avtryck i opinionen.

– Och i många länder har det ju blivit närmast tabu, sedan man använt raketer och bangers som “vapen”. Redan 1999 när Barcelona mötte AIK i Champions League så förundrades spanska reportrar över hur mycket pyroteknik som “tilläts” på svenska arenor. I Spanien hade bland andra Real Madrids supportergruppering Ultras Sur använt pyro i aggressivt syfte varför de blivit helförbjudna.

Om du ser över tid från starten för organiserad fotboll och fram tills nu, vilka är de mest problematiska perioderna och var står vi i dag?

– Jag skulle säga att mellankrigstiden och sent 70-sent 90-tal var mycket problematiska, 2000-talet klart mindre stökigt än föregående decennier men ändå en bra bit ifrån den verkliga idyll som rådde på 40/50-talet. Då Stockholmsderbyna ännu inte hunnit bli riktigt heta, ska tilläggas.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0