Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Djurgårdens nyförvärv siktar högt: ”Vi ska slåss om både SM-guldet och cuptiteln”

Allsvenskan

STOCKHOLM. Fredrik Ulvestad, 25, har bytt Premier League mot allsvenskan för att få speltid.
Och för att försöka vinna både allsvenskan och svenska cupen.
- Vi ska kämpa på alla fronter, säger mittfältaren till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/Twitter

I början av februari värvade Djurgården in Fredrik Ulvestad. Den norske mittfältaren har skrivit på ett treårskontrakt med Stockholmsklubben, och under tisdagen genomförde 25-åringen sitt första träningspass med det blårandiga laget. När Fotbollskanalen träffar Ulvestad efteråt förklarar han snabbt att han är glad över att ha kommit igång i sin nya klubb. De senaste veckorna har det nämligen blivit få träningar för nyförvärvet, i och med flytten från England. 

Ulvestad beskriver sig själv som en ”dynamisk box till box-mittfältare”, och ”lugn” som person vid sidan av planen. Och ja, det är en sansad spelare som tar till orda om övergången och sina första intryck i Djurgården.

Annons

- Det är en väldigt fin klubb med väldigt fina människor i, säger han.

Varför blev det Djurgården?
- Jag kände att det var bäst för mig och min utveckling, så när det kom upp på borde kände jag att det var spännande. Det har varit aktuellt ett tag, så jag är glad att det blev klart nu. Jag ser fram emot att komma igång med träningen nu.

- Jag har fått väldigt lite speltid den senaste tiden, så förhoppningsvis får jag många matcher här. Det här är en storklubb i Sverige som ska kämpa om både ligaguld och cupguld, och det finns ett stort intresse för laget. Jag kände att det här var rätt steg i min karriär.

Vad vet du om allsvenskan?
- Jag har sett en hel del matcher genom åren. Jag ska inte säga att jag är en expert på svensk fotboll, men Sverige är ju inte så långt ifrån Norge och jag har ju spelat mot svenska lag tidigare. Jag vet nog lite, men jag ser fram emot att lära mig ännu mer.

Annons

- Det är nog lite mer fokus på bollinnehav här än i Norge. Jag hade Janne Jönsson (tidigare tränare i bland annat Halmstad) som tränare i Ålesund, så jag vet lite om hur det svenska tänket är. Det blir spännande det här. Jag tror den här fotbollen ska passa mig väldigt bra, så jag ser fram emot att komma igång.

Fredrik Ulvestad slog 2011 igenom i Ålesund (då i norska högstaligan), som 19-åring. Efter över 100 matcher i den norska ligan och ett cupguld flyttade han sedan till England i mars 2015. Ulvestad skrev på för Premier League-klubben Burnley och hann under den våren göra en start och ett inhopp i högstaligan innan laget åkte ner i Championship.

I andraligan säsongen efter gjorde norrmannen fem ligaframträdanden och under säsongen 2016/2017 var han utlånad till Charlton, där han spelade 27 League One-matcher (engelska tredjedivisionen). Under hösten som varit var Ulvestad dock återigen en del av Burnleys vardagliga verksamhet, men fick inte en enda minuts speltid i Premier League.

Annons

- Tiden i England var väldigt spännande, men jag skulle gärna velat haft mer speltid i Burnley. Men så är fotbollen, säger Ulvestad.

Mittfältaren menar att det är svårt att säga vad den stora anledningen till att det inte blev så mycket speltid i Burnley är, men förklarar att en skada under säsongen 2015/2016 ställde till en hel del.

- Jag blev skadad och var borta i fyra-fem månader, och klubben hämtade in Joey Barton under sommaren. När jag kom tillbaka spelade laget 23 matcher utan att förlora. Jag ska inte skylla på det, men det är mycket tillfälligheter. De satsade inte på mig efterhand.

- Det var en dröm att få spela i England och en stor upplevelse, men jag hade gärna spelat fler matcher.

Hur var säsongen i Charlton?
- Väldigt bra, men jag blev skadad där också. Men jag fick lite erfarenhet. Jag trivdes där och det var bra för mig.

Annons

Positivt för Ulvestad är att han i Burnley spelat en hel del ”reservlagsmatcher”.

- Vi brukade spela bak stängda dörrar, alla vi som inte spelat i A-laget. Så jag har spelat matcher i höst, men den senaste tiden har det blivit få matcher.

Hur är din form?
- Formen ska vara okej, fysiskt sett. Matchformen kanske inte är helt på topp än, men jag satsar på att vara där snart. Det har blivit några veckor där jag inte tränat så mycket fotboll, men formen kommer.

Hur skiljer sig spelaren som lämnade Norge för England jämfört med den du är i dag?
- Jag har ju blivit tre år äldre och jag har samlat på mig mycket mer erfarenhet. Sen har jag blivit mycket större och starkare. Jag har nog utvecklat många delar av spelet. Nu får jag anpassa mig på nytt här, för det är en annan typ av fotboll som spelas i Sverige och det är konstgräs här. Jag har spelat på gräs i tre år, så det blir lite annorlunda. Jag får bara anpassa mig, så det passar bra att det är lite kvar innan allsvenskan börjar.

Annons

Flera gånger under intervjun återkommer Ulvestad till att Djurgården i hans ögon ska slåss om både SM-guldet och cupguldet i år.

- Vi ska kämpa på alla fronter. Det här är ju en toppklubb, och klubben har haft en bra utveckling de senaste åren. Vi hoppas fortsätta klättra framöver.

Var i din karriär befinner du dig, känner du? Vill du göra det bra här i något eller några år och sen gå vidare ut i någon större liga i Europa igen?
- Mina ambitioner är alltid stora, och det vore fint att komma ut i Europa igen. Men först och främst är det viktigast för mig att komma igång bra här. Jag får bara ta det som det kommer sen. Men jag har alltid drömmar om att komma vidare, det har alla spelare. Men som sagt, först och främst är det viktigast för mig att komma i form och prestera här.

Ulvestad berättar vidare att han ser fram emot att få uppleva läktarkulturen i allsvenskan.

Annons

- Det är många stora matcher här i Sverige, i jämförelse med Norge. Där finns inte lika många stora lag. Alla spelare vill ju spela stora matcher. Djurgården är en av de största klubbarna i Sverige, så jag ser fram emot det här.

Vad tänker du kring Stockholmsderbyna?
- Jag har hört att det är bra tryck, säger Ulvestad och ler.

- Sen har jag hört att det finns ett spöke (Djurgården har inte vunnit ett derby sedan i september 2011) som hänger lite över klubben, så jag hoppas att vi kan ta död på det.

Ulvestad har för övrigt varit aktuell för allsvenskan även tidigare. Inför säsongen 2015 visade IFK Göteborg intresse för honom.
- Jag tror inte att jag ska uttala mig så mycket om det, men det fanns intresse. Det kan jag säga. Men det blev Burnley den gången, säger han.

På måndag spelar Djurgården sin första match i svenska cupens gruppspel, mot Degerfors på hemmaplan. Det är ännu oklart om Ulvestad bedöms som redo för den drabbningen, men själv säger han sig vara beredd om det blir speltid.

Annons

- Jag känner mig i bra slag.

Ulvestad har en A-landskamp, och en mängd U-landskamper, för Norge på sin meritlista.

Följ uppladdningen hos C More!

C More sänder över 100 försäsongsmatcher inför den allsvenska premiären 2018.

- Se hela uppladdningen 2018 hos C More -

Publicerad 2018-02-14 kl 10:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto