Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Arsenals EL-trupp 835 gånger dyrare än ÖFK:s: "Svårt att förhålla sig till siffrorna"

Allsvenskan

Vad det kostat för Arsenal att värva ihop sin potentiella trupp till Europa League-matcherna mot Östersund? Nästan tre miljarder.
Att jämföra med ÖFK, som sägs ha lagt lite över tre miljoner på sitt lag.
- Vad Özil har i lön på ett år är mer än vad vi omsätter som klubb, säger ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Under torsdagen brakar det loss på Jämtkraft Arena i Östersund. Då spelas den första av två matcherna mellan Östersunds FK och Arsenal i Europa Leagues sextondelsfinal. Nästa torsdag, den 22 februari, spelas returen på Emirates Stadium i London. Gigantiska favoriter? Så klart Premier League-jätten Arsenal.

Tittar man på Uefas klubbrankning ligger Arsenal på en 13:e-plats, medan ÖFK innehar plats nummer 145. Arsenal har vunnit den engelska ligan 13 gånger och länge prenumererat på en plats i Champions League, medan Östersund gick upp i allsvenskan så sent som till säsongen 2016 och spelade i division 2 så sent som 2011.

Annons

Man kan lätt konstatera att de två klubbarna lever i skilda världar, inte minst ekonomiskt. Fotbollskanalen har sammanställt vad de båda lagens potentiella trupper till matcherna som väntar har kostat att köpa in - och resultatet beskriver tydligt hur stora skillnaderna mellan klubbarna är. 

Arsenals eventuella trupp, på 18 spelare, har klubben betalat omkring 2,84 miljarder svenska kronor i bara övergångssummor för att skrapa ihop. Och då är inte ens storvärvningen Pierre-Emerick Aubameyang (uppges ha kostat Arsenal över 600 miljoner kronor) inräknad, eftersom han inte är tillgänglig för klubben i Europa-spel den här säsongen.

Hur stora pengar Östersund lagt på övergångssummor/utbildningsbidrag på sin potentiella 18-mannatrupp? Betydligt mindre. De flesta spelarna i truppen har man värvat in gratis. Spelare som Ken Sema, Tom Pettersson, Andreas Andersson, Douglas Bergqvist, Ronald Mukiibi, Ludvig Fritzson, Curtis Edwards, Noah Sonko Sundberg och Saman Ghoddos har haft kontrakt med andra klubbar när de hämtats in, men kostnaderna för att få igenom affärerna har - även med svenska mått mätt - varit små. Till exempel betalade man 600 000 kronor i övergångssumma till Syrianska FC för Ghoddos, och totalt sett uppskattar ordföranden Daniel Kindberg att man lagt mindre än fem miljoner kronor på ersättning till andra klubbar för att värva till sig den trupp man har.

Annons

- Det blir inte många kronor. Vi når inte ens upp till fem miljoner. Ungefär 3,4 miljoner kronor skulle jag tro att det rör sig om, säger Kindberg till Fotbollskanalen.

Arsenals potentiella trupp till matcherna mot Östersund har alltså kostat 835 gånger mer än ÖFK:s.

- Det har ju varit stora skillnader ända sedan vi mötte Galatasaray (i kvalet). Då gjorde man siffergymnastik också. Galatasaray omsätter väl 1,5 miljard och det blir 26-27 gånger mer än oss. Arsenal omsätter väl 100 gånger mer (omkring 4,5 miljarder svenska kronor). Det är väldigt svårt att förhålla sig till det här, säger Daniel Kindberg och fortsätter:

- Vad (Mesut) Özil har i lön på ett år (runt 200 miljoner svenska kronor) är mer än vad vi omsätter som klubb. Man kan hålla på ganska länge med sådana siffror, men det enda vi vet är att det är elva mot elva i fotboll och att allt kan hända. Det är väl därför vi är så fascinerade av den här sporten. Nummer och siffror har ingen betydelse på matchdagen.

Annons

Ser man till hela truppen i de båda klubbarna (även spelare som inte får eller kommer spela i Europa League-mötena) beräknas Arsenals trupp, av sajten Transfermarkt, vara värd runt fem miljarder kronor. Vad Östersunds trupp är värderad till på samma sajt? Omkring 130 miljoner kronor. Tilläggas ska dock att en spelare som Saman Ghoddos värde är satt till omkring 16 miljoner svenska kronor, men ÖFK nobbade i januari ett bud på runt 50 miljoner kronor från La Liga-klubben Celta Vigo för sin offensive stjärna.

FOTNOT: Efter publiceringen av den här artikeln meddelade Arsenal att anfallaren Alexandre Lacazette blir borta i fyra till sex veckor på grund av en knäskada.

Fakta

Potentiell 18-mannatrupp - Arsenal:

Spelare / övergångssumma

David Ospina / 35 miljoner svenska kronor
Petr Cech / 110 miljoner
Hector Bellerin / ~0 (värvades som ungdomsspelare)
Shkodran Mustafi / 400 miljoner
Laurent Koscielny / 90 miljoner
Nacho Monreal / 95 miljoner
Sead Kolasinac / Gratis
Calum Chambers / 135 miljoner
Ashley Maitland-Niles / Egen produkt
Aaron Ramsey / 55 miljoner
Jack Wilshere / 0 (egen produkt)
Mohamed Elneny / 85 miljoner
Granit Xhaka / 350 miljoner
Mesut Özil / 475 miljoner
Alexandre Lacazette / 530 miljoner
Henrich Mchitarjan / 300 miljoner (OBS! Uppskattat värde, byttes mot Alexis Sanchez)
Alex Iwobi / 0 (egen produkt)
Danny Welbeck / 180 miljoner

Totalt: 2,84 miljarder svenska kronor

Källor: BBC, the Guardian, Daily Mail, Lyon

Publicerad 2018-02-15 kl 14:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto