Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Fem spaningar: "Elm dominant - utan att vara bäst"

Allsvenskan

Kalmar FF spelade 1-1 mot ryska serieledarna Lokomotiv Moskva.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

Foto: Bildbyrån

Se Nixons mål mot Lokomotiv i spelaren ovan.

IFK Norrköping - Malmö FF
IFK Norrköping
Malmö FF
STREAMA PÅ LÖRDAG
Hammarby IF - Kalmar FF
Hammarby IF
Kalmar FF
STREAMA PÅ SÖNDAG
GAIS - IF Brommapojkarna
GAIS
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ SÖNDAG
BK Häcken - Mjällby AIF
BK Häcken
Mjällby AIF
STREAMA PÅ SÖNDAG
IFK Göteborg - Djurgårdens IF
IFK Göteborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ MÅNDAG

Rasmus Elm dominant utan att vara bäst
Kim Källström-insats av Rasmus Elm efter tio månader utan matchspel. Han behövde inte lämna mittcirkeln för att alltid vara till hjälp. Flera bra bollvinster och fint täckande, men primärt viktig i bollinnehav med riktningsförändringar för att skapa tid och yta, samtidigt som han kunde direktslå framåtpass med klyschig millimeterprecision. 

Det måste ge bra lugn för lagkamraterna att veta att de i trängda lägen har en försäkring att använda, och en entusiasm för offensiva spelare att veta att djupledsbollar kommer fram med kvalitet oavsett vilka löpningar de tar. Också en positiv sak för Herman Hallberg, som nu kan gå fram ett antal meter och närma sig sina favoritytor istället för att täcka upp Romário. 

Annons

Brassarna och kravbilderna på dem
Olika bakgrund på Kalmar FF:s två nya brassar. Nixon var ordinarie i storklubben Flamengo för bara några år sedan, men skadade sig och har – av vad jag har hört – haft rejäla problem att nå en bra nivå efter det. Hiago har varit småintressant, men började först som 26-åring att hitta peaken i lägre serier i Brasilien.

Idag? Nixon debutmålade och Hiago försökte göra sitt. Bägge verkar gilla att utgå från vänster, Nixon som anfallare och Hiago som ytter, för att komma in med snabbhet och stöka runt med högerfötter. Minst en av dem lär krävas vara på kontinuerligt hög allsvensk kvalitet runt målchanserna, för KFF har bara en sådan garanti (Romário) bland övriga offensiva positioner. Dock: de tio senaste åren har Bergstrand åkt till Brasilien och bara kommit tillbaka med en högpresterande spelare (Ismael). Dags igen? 

Annons

Förvånansvärt bra prestation – 45 starka, 45 rätt bra
Lokomotiv Moskva leder ryska ligan, åtta poäng före tvåan efter 20 omgångar. Idag startade de med elva av de 14 spelarna som har fått spela mest i år, och bytte in Ari (Henrik Larsson plus tio kraftfulla kilo) och Jefferson Farfan. Kalmar FF saknade samtidigt (troliga) mittbackar nummer två och tre, hade sin första match för året, och vi visste inte exakt hur KFF skulle se ut eller om Nanne ”har det i sig” att bygga det rörliga spel han har velat skapa de senaste åren. 

Ett första test som enkelt hade kunnat bli ”hedersam 0-2-förlust med några positiva delar” utan att det oroat någon i KFF, men laget klev upp på en hög nivå i första halvlek, stängde många gånger av Lokomotiv Moskvas backlinje, hade några offensiva idéer, och när det skulle försvaras lägre såg det helhetsmässigt bra ut. 

Annons

Kalmar FF är återigen/fortsatt 4-4-2
Nanne Bergstrand började tidigt 00-tal att bygga KFF med 4-4-2/4-4-1-1, växlade upp till toppen med 4-1-4-1, bytte av med 4-4-2 i desperata poängletande perioder, lekte 3-4-3-tankar, förändrade till 4-2-3-1 med pressfokus sista året i KFF och tiden i Hammarby, räddade KFF 2017 med 4-4-2 som kunde böjas baserat på motstånd och spelartillgång. 

Jag hörde en liten fågel kvittra om 3-5-2 nu, men Bergstrand verkade spika sig mot fyrbackslinje, gärna två man i anfall, och mer fria ytterroller. 

Omskolningar och letande efter rätt roller
Filip Sachpekidis, ytter och truppens snabbaste, ska bli anfallare när Bergstrand har ny kravbild på de två positionerna: pressa ofta, var snabb, var tålig över 90 minuter, vänta på instick bakom backlinjer. Den omjusteringen, och Rasmus Elms intåg, kan också göra tvärtom-resa för Romário: från centralt till kant. Melker Hallberg var ytter delar av förra året också, men växlade upp idag och såg ut som spelaren han var 2013: han klarade av att göra varenda sak i en fotbollsmatch med bra kvalitet, men med en ännu mer kreativ och lagdrivande aura. 

Annons

Samtidigt kom Isak Magnusson (19 år, 27 allsvenska minuter, de senaste åren i offensiva roller) in som högerback efter en kvart och var planens mest ambitiösa spelare. KFF har knappt värvat en högerback på tio år, utan har oftast haft Emin Nouri plus en egen ungdomsspelare (Mattias Johansson, Rasmus Sjöstedt, Anton Maikkula). Samma spår 2018?

Publicerad 2018-02-05 kl 17:13

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto