Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Djurgården Fotboll

"Det har jag extremt svårt för – värdelöst"

De allsvenska topplagen rustar både stort och med kraft inför säsongen.

Många undrar hur Djurgårdens plan ser ut och hur man ersätter förlorade nyckelspelare.

För SportExpressen berättar Bosse Andersson om åren som sportchef, AIK och Malmö FF kapprustning samt vilken tränare det varit tuffast att sparka.

– Det var tufft, men jag är glad över att vi har en god relation i dag, säger han.

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bosse Andersson.
Foto: MARCUS ERICSSON / © BILDBYRÅN
Djurgården tränar.
Foto: GUNNAR ASK / BILDBYRÅN

Djurgården sportchef Bosse Andersson är en timme sen när han ansluter till Djurgårdens träning i Vinnarhallen ute på Bosön. 

– Vi kör. Hur lång tid behöver du? Jag är redo, säger han.

"Super-Bo" leder mig till en träbänk intill träningsplanen där vi slår oss ned. Det märks att han är inne i en hektisk period. Inte nog med att han ansluter till träningen, en timme efter start, så ringer telefonen konstant.

Till slut sätter han telefonen på ljudlös. 

Jag kan inte låta bli att tänka på att han kanske håller på att slutföra ytterligare en övergång. För nog är det så att han har en del hål att fylla i truppen.

Djurgårdens nyförvärv 2018

Dzenis Kozica, från Jönköping Södra

Jonathan Ring, från Kalmar FF

Hampus Finndell, från Groningen

Johan Andersson, bosman

Förutom att ha presenterat fyra nyförvärv har han hunnit sälja Magnus Eriksson till MLS och tagit ett tårfyllt farväl av Kim Källström.

Nu förväntar sig en hel supporterskara att han ska upprepa fjolårets sillysuccé med stora spelarförvärv. Ett nytt bygge ska ta form och det är Bosse som ska få ihop pusselbitarna.

– Nja. Det är en tuff utmaning att vara sportchef i Djurgården. Vi har lyckats med väldigt mycket som vi kanske trodde att vi inte skulle göra när jag och Henrik Berggren (vd) klev in i klubben. Det kan jag säga, säger Bosse Andersson.

– Det ger ju förtroende. Vi har gjort det bra ekonomiskt och kunnat förädla talang och sälja vidare. Vi har också haft ett stabilt sportsligt resultat och står bra rustade inför framtiden.

"Det var tufft att sparka honom"

Hur länge orkar du?

– Det krävs enormt mycket men samtidigt är det väldigt stimulerande. Framtiden får utvisa hur det blir. Jag har inte tänkt så långt överhuvudtaget, däremot så tror jag inte att allt varar för evigt. Man kan inte vara sportchef under en lång tid. 

– Det är ganska naturligt att det är omsättning på olika positioner. Men jag har ett stort hjärta för klubben och vill att den ska må bra. 

Vad har varit svårast?

– Att skapa ett förtroende för Djurgården. Att vi har en stabil grund att stå på. Känslan är att vi har båda bitarna på plats just nu. Vi har haft en utveckling, inte bara på laget, utan på hela föreningen. Jag tror många spelare tycker att det är ett naturligt steg att gå till Djurgården för att ta sig ut till Europa. Det är väl det största avtrycket.

Vilken tränare har varit jobbigast att sparka?

Bosse Andersson tystnar en stund, innan han fortsätter.

– Det var tufft att sparka Pelle Olsson, han kom in i en väldigt svår fas i Djurgården. Men han var viktig i den uppbyggnaden av klubben vi gjorde med en extremt begränsad ekonomi. Vi kom ur den starkt trots omständigheterna. Jag är stolt över att vi har en bra relation i dag.

Han har också svårt att slappna av och glädjas över klubbens framgångar. 

– Det är jag helt värdelös på. 

Varför?

– Jag har svårt att gå runt och tänka på att allt är bra. Det har jag extremt svårt för. Det är få dagar man tar sig tid till att njuta. Det är sällan man reflekterar över att vi gjort något bra. Det finns alltid något som man vill göra bättre. Det kan både vara en styrka men kanske även en nackdel, säger sportchefen fundersamt.

– Det kommer alltid nya fotbollsmatcher. Självklart är det kul att få en klapp på axeln och höra att man gjort det bra, men det finns sällan tid för att stanna upp och njuta.

"Vi har högt i tak"

För ett år sedan anställde ni Özcan. Hur tycker du att det har blivit?

– Det handlar om att vinna fotbollsmatcher och lyckas med de sportsliga resultaten. Det har vi gjort, vi tog oss till Europa och spelar en attraktiv fotboll. Vi hade också ett väldigt bra lag, med en god bredd. Samtidigt tappade vi inga spelare i somras.

– Kontinuitet över en säsong är jäkligt viktigt. Jag tycker att Özcan har visat styrkorna här. Det är få tränare som har resultaten som han har bakom sig. Han kommer alltid vara den tränaren som tog Djurgården ut i Europa, och det har varit klubbens syfte.

Och samarbetet mellan er?

– Vi har stor respekt för varandra och högt i tak. Özcan känner trygghet i Djurgården och vi har naturligtvis haft våra diskussioner, vilket är helt naturligt, eftersom att vi vill göra saker bättre. Han är prestigelös och har många egenskaper som är jävligt bra som ledare.

Djurgårdens nyförvärv för 2018.
Foto: GUNNAR ASK / BILDBYRÅN

Hur nöjd är du med transferfönstret så här långt?

– Vi var väl förberedda för vad som väntade. Det klart att vi är glada över att ha värvat Jonathan Ring och Dzenis Kozica. Vi har höga förväntningar på båda. Kul att Hampus Finndell valde oss också, han har redan nu visat att han är en skicklig fotbollsspelare och det ska bli ett nöje att följa hans utveckling. Johan Andersson har visat från start hur väl förberedd han är. Jag tror att han vunnit alla fystester så här långt.

Men..?

– Sedan finns det alltid frågetecken. Det kan finnas något frågetecken både in och ut och det får man vara förberedd på. Men vi har en god kunskap om vad som kan hända och hur spelarna resonerar.

– Det kommer säkert bli något nytt namn i vår trupp. Jag tror dock inte att man kan förvänta sig något lika spektakulärt som förra året, såna spelare växer inte på träd.

Imponerad över konkurrenterna

Både AIK och MFF rustar hårt. Är du imponerad?

– Klart jag är imponerad. Det som är bra är att de bara får ställa upp med elva spelare. Båda klubbarna har köpt väldigt många duktiga och skickliga spelare, det har jag stor respekt för. Men de är kanske i en annan fas. Vi kom till Europa nu, och med det så medför det en del konsekvenser. Men samtidigt så har AIK och MFF tappat en del skickliga spelare, i synnerhet Malmö, säger sportchefen.

– De har värvat in väldigt meriterade namn. Vi kanske inte riktigt är med i det racet än för att kunna värva spelarna i den kalibern. Det klart att MFF och AIK har en fördel. Men de har också jobbat hårt över tid för att komma dit. AIK har haft europakval under flera år nu och MFF har ett par gruppspel bakom sig.

Så, vad kontrar Djurgården med?

– Vi jobbar hårt för att komma dit och jag känner mig stimulerad i vår miljö. Våra förutsättningar är ganska goda, men jag känner mig inte stressad. Vi ska fortsätta jobba som vi gör, samtidigt kommer det medföra till sportslig framgång. Det är jag övertygad om. 

– Att vi kan värva spelare som Ring, som varit utomlands en del, och Kozica som är bra för oss på sikt, säger också en del. Sportsliga satsningar kan alla göra, men det ska vara stabilt över tid. Vi har tagit hit många unga spelare och dessutom har vi haft förmånen att kapitalisera det.

– Det har gett oss en trygghet att kunna ta in spelare med större meriter. Jag trodde att Magnus Eriksson skulle stanna kvar längre, men det är just de bitarna som är det komplexa i att driva en fotbollsklubb. Vi vill eftersträva kontinuitet men samtidigt har vi spelare som varit tydliga med att deras slutdestination inte är Djurgården. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.