Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Moberg Karlsson förstår IFK:s försiktighet: ”Blir mer chansvärvningar”

Sverige (herr)

ABU DHABI. David Moberg Karlsson har sett hur IFK Norrköping sålt en rad lagkamrater.
Och sedan värvat mer oerfarna ersättare.
- Det blir mer chansvärvningar och då kan man inte varje konkurrera om förstaplatsen, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

För andra året i rad är David Moberg Karlsson med på landslagets vinterturné och Norrköpings-anfallaren ser fram emot att starta mot Danmark torsdag kväll.

- Vad jag förbättrat? Självförtroendemässigt är det alltid en boost att komma med, det märkte man när jag inte kom med till U21-EM förra sommaren. Det var jättejobbigt mentalt, men det är bara upp på hästen igen, säger David Moberg Karlsson.

- Jag kände att jag var på gång efter januariaturnén i fjol och fick en boost av självförtroendet, men sedan fick jag en hälskada och var borta ett tag. Men sedan kom jag in i det mer och mer och senhösten var riktigt bra.

Annons

Och tre Norrköpings-anfallare är med här?
- Ja, gör vi inte mycket mål i år, då är vi dåliga. Nej, det är jätteroligt och ett bevis att man gjort det hyfsat bra och att de ser något i en. Kanske inte de spelare som gjort det bästbäst i allsvenskan som är här, utan de spelare de ser potential i.

Nya Jordan Larsson har gjort intryck på träningen, men Moberg Karlsson som spelar anfallare mot Danmark ser sig inte som en konkurrent till Larsson:

- Han ser fin ut i träning och är en spelare som vill göra mycket mål och vara där framme. Jag ser mig själv mer som en ytter. Jag vill verkligen vara ytter och i ett klubblag där det är vardag vill jag vara ytter eller ytterforward i ett tremannaanfall, men det är klart att jag inte tackar nej till att spela anfallare i landslaget.

IFK Norrköping har efter SM-guldet 2015 varit en säljande klubb och även en del av nyförvärven som skulle ersätta flyktade guldhjältar, som Sebastian Andersson och Niclas Eliasson, har försvunnit till utländska proffsklubbar.

Annons

Trots stora intäkter har IFK Norrköping inte kunnat värva riktigt etablerade spelare vilket fick IFK-basen Peter Hunt att i augusti skriva ett öppet brev och förklara att ökande löner gjort att man är tvungen att hålla i plånboken. Något David Moberg Karlsson förstår och ser möjligheter i:

- Klubben har ekonomiska svårigheter och man vill få ordning på ekonomin. Platsen i näringskedjan gör att det handlar om att få dit spelare, utveckla dem och sälja vidare. Det är något jag ser positivt på, de ger chansen till folk att gå ut och det är bra för mig i framtiden. Jag vill inte vara i allsvenskan hela mitt liv, någon gång vill jag komma ut.

Hur är det då att hantera att klubben vann 2015, blev trea 2016 och sedan hade svårt att hänga med toppen 2017?
- Det är svårt, men kollar man lönelista så var Norrköping sexa i allsvenskan och då var vi ganska bra om man ser till pengar som är en framgångsfaktor. Ser man på värvningar som andra lag gjorde är det inte rimligt att komma etta. Norrköping gör samtidigt smarta värvningar och försöker få dit unga spelare som Jordan Larsson som man kan utveckla. Han kanske gör en jättesäsong och många mål, Kalle kanske gör det eller jag men man vet inte.

Annons

- Det blir mer chansvärvningar och då kan man inte varje konkurrera om förstaplatsen.

Vad är ett rimligt mål?
- Vi ska försöka jaga en av Europaplatserna. Det är inte rimligt att säga att vi ska gå ut och vinna, inte med den ekonomi som många andra lag har. Men att kämpa om Europaplatserna ska vi klara av.

Publicerad 2018-01-10 kl 20:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto