Kvällens SHL-snackisar: Leende ledare bjöds på avgörandet

0:30 min

Frölunda var nära en skalp mot serieledande Växjö, men årets dråpligaste självmål förstörde kvällen för göteborgarna.

Frölunda hade ledningen med 2-1 inför tredje perioden, då spände överlägsna serieledarna Växjö sina muskler och gjorde fyra mål på rad. Det avgörande målet, 3-2 till Växjö, kom efter att Frölundabacken Fredrik Stillman (inlånad från hockeyallsvenska Pantern) rensat pucken, via sin egen målvakt, rakt in i egen kasse.

Det är så himla olyckligt. Frölundas back Fredrik Styrman får på något konstigt sätt pucken på sin klubba när situationen är förbi.

Självmålet krediterades till Växjös Brendan Shinnimin, men när pucken låg i nät var det enkelt att se på Stillmans minspel att det var han som var olycksgubbe.

Mora nollade målrikaste laget

Med ett mål i varje period så tog bottenlaget Mora en ny hemmaseger, 3-0 mot Skellefteå. Västerbottenlaget sköt och sköt och sköt, men fick se sig nollade trots att man varit målgladast i SHL (inför omgången, 102 mål). Matchvinnare i Moramålet blev Christian Engstrand. För Skellefteå var det andra raka plumpen: i förra omgången tappade man en 4-0-ledning mot Malmö till förlust.

För Mora var det den tolfte segern för säsongen – åtta av dem har kommit på hemmaplan. Hemmalaget visade på effektivitet och gjorde tre mål på 24 skott och har nu gett sig en perfekt start på det nya året: två raka segrar.

Färjestad lämnade förlustmörkret

Seriens formsvagaste lag, topplaget Färjestad, hade sju raka förluster bakom sig. En förlustsvit som Martin Johansson såg till att sätta stopp för; Johansson gjorde två mål och en assist när jumbon Rögle (med två raka segrar) besegrades, 5-1.

– Vi har varit på gång länge nu, säger Martin Johansson, som var tillbaka efter skada och blev matchvinnare.

– Det har varit frustrerande att sitta på läktaren skadad, såklart, säger Johansson till Radiosporten.

Frölunda-Växjö 2-5 (2-0, 0-1, 0-4)
Första perioden: 1-0 (4.35) Victor Olofsson (Simon Hjalmarsson, Ryan Lasch) spel fem mot fyra, 2-0 (13.51) Victor Olofsson (Ryan Lasch, Joel Lundqvist) spel fem mot fyra.
Andra perioden: 2-1 (18.40) Eric Martinsson (Arvid Lundberg, Linus Fröberg).
Tredje perioden: 2-2 (0.10) Adam Brodecki (Oliver Bohm, Eric Martinsson), 2-3 (5.45) Brendan Shinnimin, 2-4 (11.49) Andrew Calof (Brendan Shinnimin, Robert Rosén), 2-5 (18.38) Andrew Calof (Oliver Bohm, Daniel Rahimi).
Skott: 23-31 (8-9, 4-12, 11-10).
Utv, Frölunda: 3x2. Växjö: 5x2.
Publik: 10 299.

Malmö-Linköping 3-2 (3-0, 0-0, 0-2)
Första perioden: 1-0 (6.43) Stefan Warg (Rhett Rakhshani), 2-0 (9.42) Fredrik Händemark (Jens Olsson, Tuukka Mäntylä), 3-0 (12.52) Jens Olsson (Marcus Sylvegård, Fredrik Händemark).
Tredje perioden: 3-1 (7.25) Tony Mårtensson (Nick Sörensen, Derek Roy), 3-2 (19.11) Niclas Lundgren (Andrew Gordon, Mathis Olimb).
Skott: 15-32 (9-11, 2-6, 4-15).
Utv, Malmö: 2x2. Linköping: 3x2.
Publik: 5 523.

Färjestad-Rögle 5-1 (1-0, 3-1, 1-0)
Första perioden: 1-0 (16.20) Marcus Nilsson (Martin Johansson, Jesse Virtanen) spel fem mot fyra.
Andra perioden: 2-0 (5.00) Martin Johansson (Rasmus Asplund, Dick Axelsson), 2-1 (8.22) Taylor Matson (Simon Ryfors, Lucas Elvenes), 3-1 (11.05) Martin Johansson (Johan Ryno, Marcus Nilsson) spel fem mot fyra, 4-1 (17.45) Alexander Johansson (Johan Ryno, Joakim Nygård).
Tredje perioden: 5-1 (15.54) Per Åslund (Johan Ryno, Mikael Wikstrand) spel fem mot tre.
Skott: 32-21 (10-9, 14-5, 8-7).
Utv, Färjestad: 3x2. Rögle: 6x2.
Publik: 7 318.

Brynäs-Luleå 4-1 (1-0, 1-0, 2-1)
Första perioden: 1-0 (15.32) Lucas Carlsson (Daniel Mannberg, Johan Alcén).
Andra perioden: 2-0 (13.03) Jonathan Granström (Lucas Carlsson, Samuel Asklöf).
Tredje perioden: 2-1 (11.16) Daniel Sondell (Ryan Johnston, Nils Lundkvist), 3-1 (17.23) Johan Alcén (Jonathan Granström, Jacob Blomqvist), 4-1 (18.20) Jonathan Granström (Johan Alcén, Jacob Blomvqvist).
Skott: 30-20 (12-4, 9-13, 9-3).
Utv, Brynäs: 1x2. Luleå: 2x2.
Publik: 4 384.

Mora-Skellefteå AIK 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)
Första perioden: 1-0 (6.54) David Kase (Jason Akeson, Jacob Lagace).
Andra perioden: 2-0 (1.10) John Persson (Mathias Bromé, Steven Seigo).
Tredje perioden: 3-0 (18.29) Andrew Rowe.
Skott: 24-33 (8-8, 8-13, 8-12).
Utv, Mora: 5x2. Skellefteå AIK: 4x2, 1x10.
Publik: 4 178.

Karlskrona-HV71 2-6 (0-0, 1-1, 1-5)
Andra perioden: 0-1 (6.25) Stefan Elliott (Mattias Tedenby, Larewnce Pilut) spel fem mot fyra, 1-1 (8.10) Mattias Guter (Konstantin Komarek, Cory Murphy) spel fem mot fyra.
Tredje perioden: 1-2 (1.11) Victor Ejdsell (Pierre Engvall), 1-3 (4.45) Anton Bengtsson (Oscar Sundh, Robin Figren), 2-3 (7.26) Mattias Guter (Joel Kellman, David Printz), 2-4 (11.26) Pierre Engvall, 2-5 (17.19) Lawrence Pilut spel fyra mot fem, 2-6 (18.11) Victor Ejdsell (Christoffer Persson, Martin Thörnberg).
Skott: 17-43 (7-12, 6-15, 4-16).
Utv, Karlskrona: 3x2. HV71: 3x2.
Publik: 3 390.

Örebro-Djurgården 2-3 e. förl (1-1, 1-1, 0-0, 0-1)
Första perioden: 0-1 (3.00) Linus Hulström (Marcus Högström, Markus Ljung) spel fem mot tre, 1-1 (6.49) Johan Wiklander (Kalle Olsson, Christopher Mastomäki).
Andra perioden: 2-1 (11.38) Joakim Andersson (Tylor Spink, Tyson Spink) spel fem mot fyra, 2-2 (16.33) Niclas Bergfors (David Bernhardt, Patrik Lundh).
Fjärde perioden: 2-3 (1.06) Rene Bourque (Patrik Lundh, Jonathan Davidsson).
Skott: 26-34 (5-10, 12-11, 7-12, 2-1).
Utv, Örebro: 4x2. Djurgården: 2x2.
Publik: 5 248.