Inför Spurs – West Ham

Ligacupen. Onsdagkväll. Spelarrotation. West Ham. Förutsättningarna kunde vara mer glamorösa, mer guldkantsbetonade och derbyt på onsdag flankeras som bekant av idel stormatcher. Det är bortamatch mot Real Madrid i Champions League, en svår ligamatch mot Liverpool, en ännu svårare ligamatch mot Manchester United borta innan Real Madrid kommer till London för att försöka plocka poäng. Matcherna duggar tätt för tillfället och West Ham i Ligacupen, eller Carabao Cup som den numera kallas, är det i särklass minst sexiga mötet här. Men misströsta icke ty det finns lika många anledningar att se matchen som det finns för Spurs att vinna den.

Ligacupen väger lätt i jämförelse med andra tävlingar, såklart. Den är eoner från att nå liknande status som FA-cupen men det är likväl en tävling som i slutändan mynnar ut i en pokal. Numera är pokaler viktiga alldeles oavsett om det är en ligacuppokal eller en pokal av annan valör. Detta märks också när man ser på de senaste årens vinnare. City, Chelsea och United har alla vunnit den de senaste fyra åren och tiden då ett lag placerat i engelska tredjedivisionen kämpade sig ända fram till en final på grund av motståndarlagens återkommande underskattning verkar vara förbi. Det blir helt enkelt mer och mer värde i titeln.

Under måndagen blev det känt att Evertons tränare Ronald Koeman får sparken. Det har varit jämnt skägg bland oddssättarna när det kommer till frågan om vem av de engelska managers som först för foten; Koeman eller West Hams Slaven Bilic. Bägge klubbar har satsat enormt när det kommer till inköp av spelare men har presterat dåligt. Marko Arnautovic, Joe Hart, Pablo Zabaleta och Javier Hernandez har alla anslutit till West Ham under sommaren och även om man kan kasta fram argumentet att de är något av föredettingar är de ändå värvningar av hög klass. Dock har spelet varit stundtals katastrofalt dåligt och jag lider verkligen med Bilic när han pressas i intervjuer efter match. Senast förlorade man mot Brighton med 0-3 på hemmaplan vilket bara kan anses vara ett miserabelt resultat.

Spurs har å sin sida verkligen imponerat, vare sig man håller på dem eller inte. Det är unisona hyllningar från alla hörn av fotbollskartan som strömmar in. Hur man tog sig an Real Madrid, hur man kontrade sönder Liverpool och Dortmund. Pochettino ses numera som en tränare av yppersta världsklass efter sina taktiska drag i dessa matcher. Kane är numera den högst värderade spelaren i England och den enda engelsman som har chans att vinna Ballon d’Or. Aurier och Davinson kliver som nyförvärv in i startelvor som om de hade spelat hela sina karriärer i Tottenham. Det fungerar helt enkelt löjligt bra i Spurs just nu.

På förhand borde detta alltså vara en enkel match men det är det naturligtvis inte. Det är ett derby även om West Ham kanske lägger större vikt vid just detta faktum än vad Spurs gör. Senaste mötet mellan lagen i Ligacupen 2013 slutade med vinst för Hammers och matcherna därefter fram till nu har man på ett ungefär delat på vinsterna. Varannan Tottenham, varannan West Ham. Så ser det ut om man bortser från ett oavgjort resultat 2015. Och eftersom Spurs vann senast säger statistiken att Hammers mycket väl kan vinna onsdagens match.

Laguppställningar då? West Ham roterar likt Spurs också när det vankas cupmatch. Senast i 3-0-vinsten mot Bolton vilade viktiga pjäser som Hart, Zabaleta, Carroll och Hernandez medan svenske Haksabanovic startade i sin A-lagsdebut (kul!), men man spelade ändå med respektabel rutin då Noble, Adrian, Ayew och Ogbonna alla medverkade. Man har många duktiga spelare i West Ham, det är inte att förglömma.

Hur ställer Spurs upp? Jag vågar inte längre gissa här efter senaste tidens grova missar. Pochettino har lagt in en ny växel och numera finns även ett överraskningsmoment eftersom ingen vet om han spelar med tre, fyra eller fem backar. En, två eller tre anfallare. Två, tre, fyra eller fem mittfältare. En ny dimension i hans coaching och en definitiv styrka. Jag vill ändå presentera min troliga startelva så kan vi alla skratta gott åt det sedan:

Vorm

Walker-Peters – Sanchez – Foyth – Rose

Dier – Winks

Aurier – Sissoko – GKN

Llorente

En del spelare är ganska troligt att de startar medan andra kanske är lite önsketänkande från min sida. Jag tror att Vorm, Rose, Dier, Sissoko och Llorente kommer starta eftersom de vilade senast. Rose såg pigg ut mot Real de få minuter han spelade men Poch kan lika gärna välja Davies före. Sissoko växer i mina ögon och han är som bäst centralt. Walker-Peters vill jag bara se mer av. Man kan liksom inte vinna Man of The Match i sin riktiga debut för att sedan inte få spela något mer. Det är dags nu. Foyth vill jag ska starta bara för att jag vill se honom i match. Jag ser det dock som otroligt. Helst av allt skulle jag ändå vilja se Lamela. Det kan inte vara långt kvar till comeback.

Jag tror vi ändå tar det här. Jag tippar på en seger 3-1 efter mål av Llorente, Dier och Sissoko (!). Tyvärr tror jag även att förlusten blir droppen för West Hams styrelse och matchen den sista för Slaven Bilic.

Skrivet av: Niclas Mahlm

Matchen spelas onsdag kl 21:00 och sänds på Viasat Sport Premium samt Viaplay.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.