Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Ungdomsverksamheten åter stor framgångsfaktor för MFF – starka siffror för 2017

Allsvenskan

NORRKÖPING. Flera hundra miljoner kronor på banken, men Malmö FF fortsätter att vinna SM-guld med många spelare från den egna ungdomsverksamheten i A-laget. 
- Vi har en ambition att hälften av truppen ska vara egna produkter, säger vd:n Niclas Carlnén.

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från guldmatchen i spelaren ovan.

Malmö FF har i år gett 44 procent av all speltid i allsvenskan åt spelare som tidigare har tillhört den egna ungdomsverksamheten. 

13 spelare från U19-laget har tränat eller spelat matcher med A-laget i år, varav åtta stycken senare fick kontrakt med A-laget. 

21 stycken MFF-spelare har fått speltid i de svenska ungdomslandslagen det här året, plus ytterligare fyra spelare som tidigare lämnade MFF för klubbar som Juventus och Hoffenheim. 

I år var ännu ett år där MFF hade Sveriges kanske starkaste ungdomsverksamhet, och utnyttjade tidigare års jobb väl i allsvenskan där spelare som Erdal Rakip, Markus Rosenberg och Oscar Lewicki klev fram i nyckelroller. Det är numera ovanligt att en startelva för MFF innehåller färre än fyra egna produkter. 

Annons

- Vi har en ambition att hälften av truppen ska vara egna produkter och då kan det även vara spelare som varit iväg och sedan kommer hem. Jag tror vi var uppe på 47 procent i år och det är väldigt många av dem som har spelat. Vi har haft fem, sex, sju spelare i varje match som varit egna produkter, säger vd:n Niclas Carlnén.

När MFF gick in i Champions League ökades möjligheterna till att värva in ännu bättre spelare. Samtidigt började föreningen att lägga in runt tre miljoner kronor extra per år till ungdomsverksamheten.

- Vi förstärkte ännu tydligare när vi kom in i Champions League och fick ännu mer resurser. Vi anställde fystränare, koordinator, och annat för att göra ungdomsverksamheten ännu bättre. Det är klart att det inte kommer helt att bära frukt ännu, men delvis. Framför allt med fysträningen så ser vi att det är en stor skillnad. 

Annons

- Nu handlar det om att få ännu fler spelare att faktiskt etablera sig i startelvan. Att vi blir ännu spetsigare och inte bara får en bredd där många deltar, utan får spelare som man kan räkna som ordinarie och startar fler än hälften av matcherna på en säsong. 

Ni har pratat om att ni vill etablera en till två egna produkter i startelvan varje säsong, har ni lyckats med det i år?
- Det är en svår fråga för samtidigt så har vi en strategi där vi ska rekrytera absolut spetskompetens från det vi själva inte har. Då blir det alltid en balans. Jag tycker vi nu har en ganska bra balans mellan egna produkter och spelare som inte är från Malmö FF. Frågan är var gränsen går. Ska man ut i ett Europaspel måste man ha en viss erfarenhet. Samtidigt vill få in de yngre. Jag skulle säga att vi har varit ganska bra på det i år.

Annons
Publicerad 2017-10-17 kl 10:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto