Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

FEM SPANINGAR: ”Det är dags att knyta upp Blomberg, AIK"

Allsvenskan

SOLNA. AIK slog Jönköpings Södra med 2-0 under söndagen.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Foto: Bildbyrån.

I klippet ses höjdpunkterna från matchen.

Sömniga första 45 minuter
Ja, det hände inte mycket intressant i den första halvleken. AIK förde, så klart, spelet och letade efter sätt att såra bortalaget. Men utan någon vidare övertygelse eller frenesi. Jönköpings Södra låg lågt, stod för några halvdana kontringsförsök och klarade för det mesta av att hantera de svartgulas offensiv. Visst blixtrade Henok Goitom till med en utomordentligt fin mottagningsvändning inne i straffområdet innan han avslutade utanför och visst kunde Stefan Ishizaki ha hittat nätet med en nick eller lobb i slutet av den första halvleken, men utöver det är det svårt att hitta några vassa AIK-lägen från de första 45 minuterna.

Annons

Målet ändrade allt och ingenting
Direkt i inledningen av den andra halvleken fick AIK in sitt efterlängtade 1-0-mål. Stefan Ishizaki drog till vid straffområdeslinjen, varpå J-Södra-keepern Evgenij Kobozev styrde bollen på sin egen högerback Alexander Jallow och in i mål. Det målet gav självklart hemmalaget andrum och pressen på att gå framåt släppte åtminstone något (även om supportrarna skrek efter ”attack!” med en kvart kvar att spela och AIK säkert ville få in ett 2-0-mål för att punktera matchen totalt). Efter 1-0 var det ju upp till Jönköping att göra match av det igen, men smålänningarna lyckades inte något nämnvärt framåt. Bortsett från ett lurigt men resultatlöst flipperspel i offensivt straffområde. Matchbilden från den första halvleken höll i sig, helt enkelt.

Totalt sett imponerande av AIK

Annons
I slutminuterna dundrade Nils-Eric Johansson in 2-0 för AIK och det blev till slut en ganska behaglig eftermiddag på Friends Arena för hemmalaget. Att matchen såg ut som den gjorde var ganska väntat med tanke på vilket lag som gästade nationalarenan och att bryta ner Jönköpings Södra är inte något som ett topplag i allsvenskan gör i sömnen direkt. J-Södra slåss för varenda liten poäng i botten och ingen förväntade väl sig något annat än att de skulle ”gå för ett kryss” i den här drabbningen. Så, någonstans är det imponerande att AIK kan stöka av den här bataljen på det här sättet. Som assisterande tränaren Bartosz Grzelak sa på presskonferensen efter slutsignalen: ”Det är lätt att tro att vi ska gå in och leverera 5-2- eller 6-1-resultat efter de resultat vi haft den senaste tiden, men så funkar inte fotboll”.
Annons

Dags att knyta upp Blomberg, AIK
Stefan Ishizaki har redan skrivit på för Elfsborg till nästa säsong, enligt Aftonbladet. Skulle då även Johan Blomberg, som sitter på ett utgående kontrakt, lämna behöver AIK bygga om stora delar av sitt ordinarie mittfält till 2018. Även om Blomberg inte är någon poängmaskin går det inte att konstatera något annat än att han är en oerhört nyttig spelare. Det ständiga arbetet han lägger ner på planen är inte helt lätt att alltid lägga märke till eller uppmärksamma, men det är inte mindre viktigt för det. Om AIK inte tycker han håller för att vara en startspelare i ett lag som ska ta nästa kliv och utmana MFF om SM-guldet? Ja, då borde man oavsett värdera Blomberg högt i ett trupperspektiv. Speciellt om man vill vara ett lag som spelar i Europa Leagues gruppspel till nästa säsong, och därmed tävlar på två fronter under hösten.

Annons

Vångavallen nästa för J-Södra? Fyfan
På presskonferensen efter matchen var Jönköpings Södras tränare Jimmy Thelin nöjd med sitt lags prestation. Ett par gånger poängterade han hur tuff den här bortamatchen är för J-Södra och han berömde sina spelares taktiska disciplin. ”Vi hade en plan för att ta med oss en poäng och vi följde den nästan fullt ut. Det räckte inte”, sa Thelin. Ja, det var inget fel på den här insatsen men de grönvita går en läskig höst till mötes. Mycket talar för att det blir kval och ångesten som det innebär att hantera är inget att leka med. Kanske blir det Trelleborgs FF på Vångavallen en ruskig kväll i november? Nej, fyfan. Ni hör ju hur det låter.

Publicerad 2017-10-15 kl 17:58

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto