Både Växjö och Karlskrona segrade under fredagen
Växjö Lakers HC

Växjö krossade Karlskrona – ny nolla för Viktor Fasth

Växjö ångar på i toppen av SHL. Hemma mot Karlskrona visade man ruggig klass och det var inget snack. Hemmalaget vann med klara 5-0(!) och Viktor Fasth stod för en helgjuten insats och höll nollan.

VÄXJÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Under fredagskvällen drabbade Växjö och Karlskrona samman i Vida Arena. Kvällens kombattanter var så långt de klubbar som släppt in minst mål i SHL. Växjö strået vassare med 13 och KHK 15 insläppta puckar. En trend som skulle hålla i sig, men bara för hemmalaget.

DERBYKÄNSLA I VIDA ARENA

Hemmalaget Växjö satte full fart direkt från nedsläpp. Karlskronas målvakt Henrik Lundberg sattes på svåra prov redan på inledningen av matchen. Det var en trevlig inramning i Vida Arena med båda hemmafans och tillresta supportrar från Karlskrona. Det är trots allt bara en dryg timmes bilfärd mellan städerna.

Trots massivt tryck från hemmalaget var det bortalaget som fick första chansen i powerplay. Detta efter slarv av Växjö i egen zon. Karlskrona var också ytterst nära att ta ledningen men Viktor Fasth visade klass i mål. Fasth skulle bli ett återkommande problem för KHK den här kvällen.

ETTAN KOM, TVÅAN KOM, TREAN KOM SÅ SMÅNINGOM

Trots att gästerna spelade upp sig så kunde Tuomas Kiiskinen ge Växjö ledningen med 1-0 i slutet på första perioden. Växjö trummade vidare i andra och 2-0 kom också för hemmalaget. Liam Reddox slängde in en puck mot mål och en skymd Henrik Lundberg i mål kunde se pucken styras, på vad som såg ut egen spelare och in i mål.

Växjö hade tagit ett starkt grepp om matchen. Ett grepp som blev för tufft för gästerna att hämta upp. Janne Pesonen ökade på ledningen till 3-0 när han med ett mäktigt slagskott dunkade in pucken från backposition i powerplay.

SUVERÄN FASTH HÖLL NOLLAN

Växjö såg riktigt tunga ut med sina fyra kedjor och bortalaget hade stora problem i andra perioden. När Karlskrona väl skapade något var Fasth omutlig i målet. Till och med i spel fem mot tre kunde KHK inte få hål på 35-åringen. Det här blev en ensidig historia och 4-0 gjorde Pontus Netterberg i mitten på tredje perioden. Slutresultatet skrevs till 5-0 när Kiiskinen gjorde sitt andra för kvällen. Nollan förblev alltså intakt för en fantastisk Viktor Fasth i hemmamålet. Det var feststämningen i Vida Arena och nöjda hemmafans kunde fira segern.

HEMMAPUBLIKEN HYLLADE MURPHY

Noterbart i kvällens match var att Växjös nyförvärv Brendan Shinnimin gjorde sin första SHL-match. I Karlskrona var backen Cory Murphy tillbaka i sin gamla hemmaarena. Kanadensaren vann SM-guld med Växjö 2015 och har förmodligen många bra minnen från totalt fyra säsonger i klubben. Efter slutsignal sjöng Växjö-fansen Murphys namn och hyllade sin tidigare spelare på ett fint sätt. Backen fick även ta emot en blombukett av Växjö.

I morgon lördag är det direkt chans till revansch för Murphys nya lag när klubbarna återigen drabbar samman, den här gången i Karlskrona.