Kvällens SHL-snackisar: Kris i Brynäs, Färjestad rycket i toppen, otäck smäll och Luleå kan inte vinna

4:07 min

SM-final i våras. Men nu råder kris i Brynäs. 2-8 hemma mot Skellefteå gör att laget sjunker allt djupare under kvalstrecket.

– Brynäs är allt mer krisartat, säger Radiosportens Magnus Wahlman.

Brynäs i kris

Brynäs föll med hela 2-8 hemma mot Skellefteå. Målvakten Felix Sandström hade en tung första period och blev utbytt i pausen. Nye David Rautio fick inte röra pucken före Skellefteås Tim Söderlund gjorde 4-1.

Den stora skillnaden mellan lagen är målvaktsspelet. Brynäs målvakter håller inte måttet. Men Brynäs spretar för mycket över isen, det finns en tanke bakom allting Skellefteå gör.

Noterbart 1: Brynäs ledde skotten med 17-14 efter två perioder, men låg under med 1-6.

Noterbart 2: Brynäs har inte vunnit hemma mot Skellefteå sedan 2012.

Men Brynäs tränare Roger Melin vill inte prata om kris.

– Spelmässigt är det ingen kollaps. Men målmässigt är det en kollaps. Vi släpper in väldigt många billiga mål. Första halvan av matchen tycker jag vi gör en av våra bästa matcher i år, det kan man väl inte tro när det står 1-5, säger Melin till Radiosporten.

Brynäs-supportrar har visat missnöje med tränaren Melin som är ny för säsongen. Men han tror han får behålla jobbet.

– Det finns alltid en risk i det här jobbet. Supportrar och fans har åsikter om vårt spel. Men vi har en bra känsla i organisationen där vi stöttar varandra, säger Melin.

Färjestad rycker i toppen

Färjestad vann med 4-2 i toppmötet mot Djurgården och drygade därmed ut serieledningen till fyra poäng. Johan Ryno avgjorde i tom kasse med sitt första mål för säsongen. Färjestad leder nu SHL fyra poäng före HV71. Läs även här om dramatiken när Nichlas Falk svimmade inför matchen när hans tröja skulle hissas upp i taket

Sylvegård flög in i sargen

Linköpings Emil Sylvegård råkade ut för en otäck smäll i matchen mot Malmö. Sylvegård åkte efter en puck bakom målet och försökte hoppa över Malmö-backen Niklas Arell. Men Sylvegård fastnade på Arell och flög framstupa med huvudet rakt in i sargen.

Det blev en otäck smäll. Sylvegård rullades ut på bår, men vinkade till Linköping-publiken.

Sylvegård spelade inget mer i matchen. Men kom ut till båset och såg ut att vara okej. Linköping vann matchen mot Malmö med 4-1. Första hemmasegern för säsongen.

3-1-ledning – Luleås mardröm

3-1-ledning på hemmaplan. Då får Luleå-spelarna kalla fötter. För Luleå har ännu inte tagit tre poäng på hemmaplan den här säsongen. I kväll hade man 3-1 hemma mot Rögle efter första perioden. Men gästerna kom ifatt och kvitterade till 3-3. Rögle vann sedan straffarna med 4-3.

Luleå har tidigare tappat 3-1 hemma mot Örebro till 3-3 och 3-1 till 3-3 hemma mot Linköping.

Brynäs-Skellefteå 2-8 (1-3, 0-3, 1-2)

Första perioden: 1-0 (4.18) Juuso Ikonen (Daniel Paille, Jörgen Sundqvist), 1-1 (9.01) Emil Djuse (Joakim Lindström, Oscar Möller), 1-2 (10.22) Henrik Hetta (Matt Anderson), 1-3 (19.58) Pär Lindholm.

Andra perioden: 1-4 (2.49) Tim Söderlund (Andreas Wingerli), 1-5 (7.19) Oscar Möller (Joakim Lindström, Morgan Ellis), 1-6 (19.55) Matt Anderson (Bud Holloway, Mike Kostka) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1-7 (2.42) Pär Lindholm (Oscar Möller, Joakim Lindström), 1-8 (16.31) Tim Söderlund (Pär Lindholm), 2-8 (19.44) Juuso Ikonen (Ryan Gunderson, Daniel Paille).

Skott: 24-26 (11-9, 6-5, 7-12).

Publik: 4 069.

Frölunda-HV71 1-3 (0-1, 1-0, 0-2)

Första perioden: 0-1 (7.09) Max Wärn (Martin Thörnberg, Erik Brännström).

Andra perioden: 1-1 (9.07) Matt Donovan (Ryan Lasch, Adam Almquist) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1-2 (8.26) Mattias Tedenby (Alexander Ytterell, Max Wärn) spel fem mot fyra, 1-3 (9.55) Victor Ejdsell.

Skott: 19-32 (4-7, 9-9, 6-16).

Publik: 9 274.

Linköping-Malmö 4-1 (1-0, 0-1, 3-0)

Första perioden: 1-0 (13.12) Jimmy Andersson (Chad Billins, Niklas Persson).

Andra perioden: 1-1 (17.57) Frederik Storm spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-1 (0.27) Derek Roy (Andrew Gordon), EQ 3-1 (17.16) Niclas Lundgren (Chad Billins, Derek Roy), 4-1 (19.44) Andrew Gordon (Eddie Larsson).

Skott: 31-35 (8-7, 12-12, 11-16).

Publik: 4 067.

Djurgården-Färjestad 2-4 (0-2, 2-0, 0-2)

Första perioden: 0-1 (7.57) Per Åslund (Johan Ryno, Mikael Wikstrand) spel fem mot tre, 0-2 (18.45) Joakim Nygård (Theodor Lennström, Johan Ryno).

Andra perioden: 1-2 (7.58) Niclas Bergfors (William Lagesson, Alexander Falk), 2-2 (12.01) Jonathan Davidsson (Marcus Davidsson, Jesper Pettersson).

Tredje perioden: 2-3 (16.28) Jens Westin (Michael Lindqvist, Dick Axelsson), 2-4 (18.26) Johan Ryno (Per Åslund, Sebastian Erixon).

Skott: 33-23 (11-9, 7-5, 15-9).

Publik: 7 425.

Örebro-Mora 4-1 (2-0, 2-1, 0-0)

Första perioden: 1-0 (1.33) Joakim Andersson, 2-0 (5.00) Marcus Weinstock (Libor Hudacek, Joakim Andersson).

Andra perioden: 2-1 (1.40) Robin Johansson (Jacob Nilsson, Alexander Hilmerson), 3-1 (7.56) Marcus Weinstock (Libor Hudacek, Joakim Andersson), 4-1 (11.48) Daniel Viksten (Linus Arnesson).

Skott: 40-16 (8-6, 19-4, 13-6).

Publik: 5 102.

Luleå-Rögle 3-4 e str (3-1, 0-0, 0-2, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (0.36) Bryan Lerg (Jack Connolly) spel fem mot fyra, 1-1 (1.59) Johan Harju (Petter Emanuelsson, Daniel Sondell), 2-1 (18.28) Petter Emanuelsson (Daniel Sondell, Niklas Olausson) spel fem mot fyra, 3-1 (19.11) Andreas Falk (Karl Fabricius) spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 3-2 (0.57) Daniel Widing (Alexander Younan, Edwin Hedberg), 3-3 (10.02) Ted Brithén (Craig Schira, Justin Pogge) spel fem mot fyra.

Avgörande str: Daniel Widing

Skott: 41-31 (14-12, 11-5, 15-11, 1-3)

Publik: 5 319.