EXPERTERNA TYCKER TILL. Sex experter ger sin syn på Hockeyallsvenskan.
Västerviks IK

De är Hockeyallsvenskans största profiler – sex experter ger sin syn på stjärnorna

ANNONS

I kväll inleds Hockeyallsvenskan med tre matcher. Hockeysverige.ses reporter Ronnie Rönnkvist passade på att fråga sex massmediala profiler om deras favoritspelare i ligan inför första nedsläpp.

Hockeyallsvenskan drar igång där seriefavoriter tycks vara Leksand, Modo och AIK. Även Panterns och BIK Karlskoga tros av många tillhöra toppen av tabellen. Men vilka kommer vara spelarna som kommer att sticka ut lite extra? Vi bad sex hockeyprofiler, Mike Helber, Fredrik Warg, Johan ”MrMadhawk” Svensson, Harald Lückner, Dusan Umicevic och Mikael Mjörnberg säga sitt i den frågan och vilka som kommer varit ligans bästa spelare när den summeras i mars nästa år.

Harald Lückner, C More

Bästa målvakt: Tex Williamsson, Leksand
– Jag tycker att han hade en stark utveckling förra säsongen och spelar i ett bättre lag den här säsongen. Han kommer då också få den hjälps som krävs. Det är också därför jag har Leksand som favoriter också.

Bästa back: Fredrik Lindgren, Leksand
– Det kommer alltid fram nya bra backar, men Fredrik Lindgren är rankad som en av dom bästa. Han har också det som jag tycker många andra backar saknar, det vill säga skridskoåkningen och farten. Att komma ner till Hockeyallsvenskan och inte ha det då är man körd eftersom det går minst lika fort i den serien som i SHL.

Bästa forward: Mattias Ritola, Leksand
– Vi hade Jonathan Dahlén och Elias Pettersson som kom upp förra säsongen. Vi får se vem som kommer nu. Det finns (Nils) Höglander i AIK som gjort det väldigt bra, men jag tror att många hoppas och tror att Mattias Ritola ska motsvara förväntningarna. Det är en kille som spelat i högre ligor och till och med i landslaget och VM.

Bästa coach: Magnus Sundqvist, Tingsryd
– Jag tror han kommer bli nästa SHL-coach.

Årets överraskning: Lukas Wernblom, Modo & Filip Hållander, Timrå
– Det är snudd på omöjligt att sia om. Det är drömmarnas liga och det är så underbart då det kommer fram spelare som man aldrig har hört talas om och som tar jättekliv. Jag är intresserad av spelare som (Lukas) Wernblom, (Filip) Hållander och så vidare. Det ska bli spännande att se om dom är mogna.

Mike Helber, C More

Bästa målvakt: Tex Williamsson, Leksand
– Han var ruskigt bra förra säsongen och kommer ha ett bra försvar framför sig.

Bästa back: Anders Grönlund, Pantern
– En allround back som kommer spela mycket powerplay den här säsongen. Jag tror han kommer utvecklas mer än exempelvis Fredrik Lindgren.

Bästa forward: Oskar Lang, Leksand
– Han gav huvudvärk för alla SHL-backar förra säsongen och han kommer bli ännu värre för backarna i Hockeyallsvenskan. Han är snabb, kvick, väger bara 69 kilo och är knappt 1.70 lång, men han är modern i skridskoåkningen och fantastiskt kul att titta på. Jag tror att han är Leksands viktigaste spelare efter Tex Williamsson.

Bästa coach: Magnus Sundqvist, Tingsryd
– Han har lyckats med ett lag som ingen vill vara i enligt spelarna. Han har fått till en sammanhållning och gör dessutom ett jättejobb med sin scouting inför säsongen. För mig är det nästan lika viktig som allting annat. Magnus lägger oerhört mycket tid på att hitta rätt rå-material.

Årets överraskning: Martin Fehérváry, Oskarshamn
– Han är bara 17 år och kommer bli riktigt, riktigt bra även om han inte kommer bli bästa back i ligan redan den här säsongen.

Mikael Mjörnberg, hockeysverige.se

Bästa målvakt: Niklas Rubin, Tingsryd
– Han visade redan förra säsongen att han kunde kliva fram och bära ett lag som egentligen inte var ett topplag. Den stabilaste målvakten helt enkelt.

Bästa back: Fredrik Lindgren, Leksand
– Det har funkat i Leksand förr med ”gubb-fan” bak i försvaret. Jag tänker då på (Mattias) Timander och (Jonas) Frögren. Lindgren kommer att bli superviktig för Leksand.

Bästa forward: Éric Castonguay, AIK
– Om han håller sig hel vill säga. Han har redan varit i Hockeyallsvenskan och är en grymt stark offensiv kraft.

Bästa coach: Tomas Mitell, AIK
– Han hade spelat på en högre nivå som spelare om han hade velat. En intressant tränare som känns som lite nytt och fräscht i den här ligan. Det har visat sig vara bra förr, inte minst med Tobias Thermell i Karlskoga.

Årets överraskning: Arvid Ljung, Almtuna
– Hockeyettans bästa målvakt förra säsongen. Nu tror ingen på honom eftersom han kommer från ettan, men han kommer att spika igen.

Johan Svensson, Kvällsposten

Bästa målvakt: Tex Williamsson, Leksand
– Jag såg honom mycket förra säsongen, begåvad, en ödmjuk kille som vill bli bättre och fattar vad som krävs.

Bästa back: Fredrik Lindgren, Leksand & Patrik Parkkonen, Karlskoga
– Det lättaste att säga Fredrik Lindgren, men jag tror att Parkkonen i Karlskoga också kommer vara bra. Jag tror ändå inte att det är någon som kommer sticka ut brutalt mycket.

Bästa forward: David Åslin, Leksand
– Jag tror han kan vara riktigt, riktigt bra då han får spela en lite större roll i Hockeyallsvenskan igen och får leka lite mer. Jag är extremt nyfiken att se vad David Åslin kan gå för. Han smyger lite under radarn, men jag tror mycket på honom.

Bästa coach: Magnus Sundqvist, Tingsryd & Hans Särkijärvi, Modo
– Jag gillar det Magnus Sundqvist gör för Tingsryd. Det är ett konsekvent arbete samtidigt som spelarna verkar gilla honom. Utöver honom säger jag ”Säcken” (Hans Särkijärvi). Det ska bli intressant att se vad han går för. I och med han har jobbat med domare förra säsongen så har han lovat att lugna ner sig lite. ”Säcken” är en fem-getings tränare.

Årets överraskning: Joakim Thelin, AIK
– Jag tror att Jocke Thelin kommer vara extremt mycket bättre i en större roll och jag tror att han kan få ett riktigt genombrott.

Fredrik Warg, C More

Bästa målvakt: Tex Williamsson, Leksand
– Det är svårt att blunda för Tex. Han har alla möjligheter att bli årets bästa målvakt i Hockeyallsvenskan

Bästa back: Sebastian Walfridsson, Modo
– Av det jag har sett på försäsongen så tror jag att Walfridsson i Modo kommer få ett genombrott. En ung kille (18 år) som jag tror mycket på.

Bästa forward: Éric Castonguay, AIK
– Om han får vara hel blir han nyttig för AIK. Han har ett spel i sig som är ganska svenskt. Jag tror att det var nyttigt för honom att testa på SHL och komma tillbaka så han vet vad han måste förbättra för att komma dit igen. En gammal klassik center som är duktig både offensivt och defensivt.

Bästa coach: Joakim Fagervall, Björklöven
– Jag tror Björklöven kommer ta stora steg uppåt. Jag säger inte att dom kommer bli topp, topp, men jag tror att han kan lyfta upp laget till någonstans i mitten.

Årets överraskning: Filip Hållander, Timrå
– Av det jag har sett från honom på försäsongen har varit bra. Han styrka är skridskoåkningen. För att vara så pass ung är han snabb i tänkandet ute på isen. Det märks att han har koll på grejerna där ute.

Dusan Umicevic, SVT

Bästa målvakt: Tex Williamsson, Leksand
– En relativt ung kille (26 år) som har en uppsida samtidigt som han kommer ha ett väldigt bra försvar och i stort ett väldigt starkt lag framför sig. Det kommer bidra till en bra statistik. Sedan är hans utmaning att visa att han är en målvakt som kan ta upp Leksand.

Bästa back: Fredrik Lindgren, Leksand
– Många tänker säkert (Nicklas) Grossmann och han är den överlägset bästa värvningen sett till meriterna. Det är ändå frågetecken på hans skridskoåkning. Kopplingen till Lindgren är given. Hans skridskoåkning håller fortfarande absolut högsta klass. Med hans rutin kommer han betyda precis lika mycket som Mattias Timander gjorde under sin i Leksand.

Bästa forward: Mattias Ritola, Leksand
– Utan minsta tvekan. Han har den överlägset bästa potentialen i ligan och är säkerligen revanschsugen. När han kom in under förra säsongen från Fribourg så var han en stor besvikelse. Nu kommer han få spela med bra spelare eftersom det finns några att välja på i Leksand. Dessutom kommer han få mängder av is-tid i powerplay. Det är trots allt en spelare som för två säsonger sedan var med i VM.

Bästa coach: Tomas Mitell, AIK
– En ung tränare som säkert lärt mycket från tiden med (Jeremy) Colliton i Mora. Nu får han implementera sina idéer med det han lärt sig av Colliton i en stark organisation med (Anders) Gozzi i spetsen. Dessutom har han ett ganska bra material.

Årets överraskning: Lukas Wernblom, Modo
– Han väljer jag med hjärtat eftersom jag hoppas att en sådan kille kan få en del utrymme i Modo. Jag såg honom i TV-pucken då han blev MVP och han har verkligen jättefina verktyg i sin låda.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL