Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

FEM SPANINGAR: "Noll förlorare i ett derby som aldrig tände till"

Allsvenskan

IFK Göteborg och Häcken delade på poängen i kvällens Göteborgsderby.
Här är Fotbollskanalens Linus Peterssons fem spaningar från matchen.

Foto: Bildbyrån

Noll förlorare i ett derby som aldrig tände till
Vi klev in med stora förväntningar. Efter vårens Häcken-kross (4-0) var det ju nu IFK Göteborg skulle ta revansch och visa vilka som är bäst i stan. Det kändes dock inte som att derbyt riktigt hettade till. Smågrinigt här och där, ett par tuffa dueller och tjuvnyp, men tillslut en resa där båda lagen visade sig nöjda med ett oavgjort resultat. Det var inga tunga forceringar, inga pumpande adrenalintoppar. Istället två lag med mer att förlora än att vinna. I och med krysset är båda lagen fortfarande med i jakten på topplaceringarna.

Annons

Da Graca kan bli en fullgod ersättare till Rogne
Det har funnits en del frågetecken kring Kristopher Da Graca. Mest med tanke på att han inte hade spelat en enda minut seniorfotboll när han kom till IFK Göteborg. Mot Häcken fick han chansen från start i avstängde Thomas Rognes frånvaro. Han tog den. Efter en darrig och halkig matchinledning spelade talangen upp sig ju längre matchen led. Han visade stabilitet och lugn. Dessutom fina tekniska färdigheter. Jongleringsnumret förbi Paulinho i den första halvleken var en läckerbit. När Thomas Rogne försvinner efter säsongen (Lech Poznan) är Da Graca högaktuell för en permanent startplats. I derby visade han att han är redo.

Häcken defensivare än vanligt
Inrapporterat som en 4-2-3-1-formation. Väl ute på Gamla Ullevis hybridgräs syntes det dock tydligt att Häcken och Mikael Stahre tänkte ta sig an derbyt på ett helt annat sätt. Innermittfältaren Alexander Faltsetas sjönk snabbt ner och bildade mittbackslås med Rasmus Lindgren och Juhani Ojala. Det blev en 5-4-1-uppställning med målet att stänga till bakåt och lägga den offensiva på kraften på omställningar. Det såg bra ut. Faltsetas styrde spel, ofta ut mot kanterna där yttermittfältarna flyttade in och öppnade ytor för framstormande ytterbackar. Efter paus föll laget djupare och djupare och spelade hem poängen. De fick den poängen de ville ha.

Annons

Två mål som enkelt kunde undvikits
1-0 först. Vackert avslut av Sebastian Eriksson. Fullträffen föregicks dock av att Mohammed Abubakari helt galet slarvade bort ett farligt omställningsläge. Den enkla passningen landade på Vajebah Sakor, Blåvitt kunde ställa om ett gäng sekunder senare låg bollen i nät. Abubakari hade en tung afton överlag.

1-1 sedan. Inlägg Kari Arkivuo. Sedan en helt misslyckad Sebastian Eriksson-rensning på Emil Salomonsson. Bollen hamnade tillslut hos Nasiru Mohammed som nickade den förbi Pontus Dahlberg. Två mål, två slarviga insatser.

Varför bytte Stahre ut Paulinho?
Han har varit lite småsliten och satt på bänken mot GIF Sundsvall (2-0) senast. Mot IFK Göteborg var Paulinho med till 100 procent och vass kvalitetsmässigt. Tillsammans med Ahmed Yasin (som måste räknas som en av sommarens bästa värvningar) var Paulinho ett ständigt hot. Rörligt och finurlig. Blåvitt-försvaret hade fullt upp med honom. Därför var det överraskande att Mikael Stahre plockade av honom med 20 minuter kvar. Han såg inte trött ut. In kom en ringrostig Mathias Ranégie som inte uträttade mycket mer än att sänka Pontus Dahlberg. Paulinho borde ha varit kvar på plan.

Annons

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan.

Publicerad 2017-08-20 kl 19:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto