Ranégie: "Jag fick mycket skit från Blåvitt"

Mathias Ranégie, 33, är tillbaka i Häcken. Då ställs han direkt mot gamla klubben, IFK Göteborg.… – Jag fick mycket skit från Blåvitt, säger han.

ANNONS
|

Karriären tog fart i Lärje/Angered där Mathias Ranégie smällde in 25 mål på 22 matcher. Efter den succén var det huggsexa om honom och klubbar som Gais, Elfsborg, Häcken och Öis jagade hans namnteckning. Men valet föll på IFK Göteborg. Väl där gick det inget vidare och Ranégie gjorde endast ett mål på 14 matcher innan han blev utlånad till Go Ahead Eagles i Nederländerna. Han lämnade sedermera Blåvitt gratis för spel i Häcken.

Första mötet med Blåvitt efter att han lämnat slutade med seger 3–1 till Häcken och Mathias Ranégie blev målskytt direkt. Målet firade han rejält framför bortaklacken på Rambergsvallen.

ANNONS

– Det var ett nice mål. Men jag förstår inte hur folk kan ta det så allvarligt som de gjorde, folk måste förstå att det var befriande för mig att göra mål där, säger han.

Känslan just då?

– Jag fick mycket skit från Blåvitt och hade en tuff period där och hade bytt klubb. Jag tror att folk hade släppt mig.

Skit? Från fansen eller klubben?

– Nej, det var inte så mycket hos fansen utan det blev fel med klubben. Men det behöver vi inte gå in mer på. Ibland passar man helt enkelt inte in i en klubb.

Du passade bättre in i Häcken?

– Ja, det gjorde jag. Jag fick en bra roll, en stark roll och fick förtroende direkt. Sådana saker hjälper dig ordentligt.

Blir det speciellt att möta Blåvitt nu?

– Det är lite roligt att det blir just den matchen direkt ... men jag har mött Blåvitt så många matcher så det känns inte så speciellt. Det är mer speciellt att spela på Ullevi.

Succén i Häcken blev omedelbar för Mathias Ranégie. Under säsongen 2011 vann han skytteligan med 21 mål på 30 matcher och lämnade klubben för spel i rivalen Malmö.

ANNONS

Ett år senare skrev han på ett femårskontrakt med italienska Udinese. Där slog han till direkt och sänkte Milan i ett av hans första framträdande i sin nya klubb.

Men karriären i Italien blev ingen succé för Ranégie som blev utlånad till Watford, Millwall, Dalian Aerbin och nu senast Djurgården.

Under sommaren har han tränat lite med Djurgården för att hålla igång och chansen fanns att återvända till Stockholmsklubben.

– Jag hade en bra höst där i Djurgården och det var ju senast jag spelade i allsvenskan. Det är en tuff liga och jag känner att jag måste orka mer. Bollbehandling och så har jag i mig. Jag måste orka ta löpningarna och så, säger han.

Hade du chansen att gå till Djurgården i stället?

– Ja, det hade jag men jag kände att jag hade gjort mitt där och visste att de skulle satsa på Engvall så jag var bara där för att träna.

Hade du andra alternativ än Häcken?

– Jag kan säga såhär. Mitt bästa alternativ var Häcken.

På vilket sätt?

– Jag säger bara att mitt bästa alternativ var Häcken.

ANNONS

Utveckla.

– Det är hela paketet. Jag ger dig inte mer än det, säger han och skrattar.

– Men Häcken tryckte på och pushade och ville att jag skulle komma hit och spela säsongen ut. Sedan får vi se om vi fortsätter eller om jag fortsätter vidare hos någon annan.

Men du vill vara kvar?

– Jag tänker inte i de banorna. Jag satsar på tiden här och sedan får vi se hur det går och så får vi ta ställning till det i november.

Du vill ändå fortsätta spela i ett par år?

– Jag tar varje säsong efter varje säsong. När man inte är bra längre så lägger man ner men det här är ett bra jobb så det vore dumt att sluta nu. Sen är jag inte så jävla gammal, jag är inte 38 år eller så. Jag har varit ganska befriad från skador, det har varit smågrejer som en baksida och sådär. Men inga långa skador.

Är det skönt att bo i Göteborg igen?

– Det är också kul! Jag har mamma här och många gamla vänner. Det är skiktkul att komma hem till Göteborg, det är underbart när solen tittar fram som nu.

ANNONS

– Sen blir det lite tråkigare på hösten.

ANNONS