Växjö Lakers HC
SKOGLUND: Tio kandidater till rookietiteln i SHL 2018
ANNONS

Det börjar med stormsteg närma sig seriestart och diverse rankingar och listor med profetior om säsongen som kommer sköljer över oss. Här nedan är ännu en.

Titeln årets rookie i elitserien/SHL har delats ut sedan 1990 och då var det den dåvarande Frölundaspelaren Patrik Carnbäck som kunde hämta hem det. Senast det begav sig var det nyblivne svenske mästaren Andreas Borgman som tog hem priset.

Kriterierna för att delta i kampen är följande enligt SHL:s hemsida.
”Spelare kan delta i tävlingen fram till det att spelaren högst fyller 25 år det år säsongen startar.
Spelare ska när säsongen startar ej ha spelat mer än 30 matcher i någon professionell högstaligas grundserie.
Spelare kan bara utses till Årets Rookie en gång.
Prisutdelning: 50.000:- tilldelas spelarens moderklubb.”

De senaste åren har visat att en mängd av oväntade namn ploppar upp och gör succé i SHL. Det lär det alldeles garanterat göra säsongen som kommer också. Jag har tittat lite närmare på tio spelare som kvalar in under ovan kriterier och som kan tänkas vara med att tampas om priset 2018. Märk väl att detta inte är någon ranking. Spelarna presenteras i bokstavsordning.

Edit 2017-08-19 kl 20:10:
Som många av er läsare uppmärksammat ska ju Rasmus Dahlin vara med på en sån här lista. Författaren gjorde ett misstag och gick på förutfattade meningar; att den unge Frölundabacken spelat över 30 matcher i SHL. Vilket han alltså inte har då han står på 26 totalt. Han är nu tillagd på listan som nu alltså innehåller elva namn.

Jesper Boqvist (fw), Brynäs

Draftades av New Jersey som nummer 36 totalt i somras och spås av många få en mycket bra hockeyframtid i Nordamerika. 18-åringen kommer kriga för en JVM-plats i vinter och det gör han bäst genom att spela bra i Brynäs. På förra säsongens 16 matcher bidrog han med sex assist och under utlåningen till Hockeyallsvenskan och Timrå gjorde han tolv poäng på 19 matcher.
Lär ha utvecklats under sommaren och kan nog ta en ordinarie plats i Brynäs a-lag i vinter. Med förtroende lär han få ut allt han har i sig.

Mathias Bromé (fw), Mora

Den i Huddinge fostrade ytterforwarden var ett av lokomotiven i fjolårets Mora, som succéartat tog klivet upp i SHL.
23-åringen har alla verktyg för att fortsätta sin utveckling i SHL, men det finns frågetecken i att det nu kommer bli mer tid i defensiv zon för Bromé när hans klubb lär få byta rollen som topplag till bottendito. Det kommer inte bli lika mycket speltid i anfallszon som det var ifjol.

Rasmus Dahlin (b), Frölunda

En av de hetare kandidaterna på listan. Rasmus Dahlin är en supertalang och spås gå som nummer ett i nästa års NHL-draft.
17-åringen gjorde det strålande i SHL förra säsongen och han lär bara bli bättre ju mer van han blir med SHL-hockeyn. Spelar i ett förmodat topplag och slipper därmed pressen att bära laget. Det enda han behöver göra är att spela ut.

Victor Ejdsell (fw), HV71

Slog igenom med dunder och brak förra säsongen i Hockeyallsvenska Karlskoga. 22-åringen från värmländska Hagfors känns redan nu som en komplett SHL-spelare, trots att han bara gjort 21 matcher på nivån tidigare för Färjestad.
”Late bloomer” som efter fjolårets succésäsong hann med att a-landslagsdebutera, samt skriva NHL-kontrakt med Nashville.

Kommer denna säsong vara på lån från NHL-klubben till HV71 och fortsätter den regerande hockeyallsvenske poängkungen på samma sätt som ifjol blir det svårt att stoppa honom från titeln Årets rookie i SHL 2018.

Pierre Engvall (fw), HV71

21-åringen från Ljungby spelade i Mora förra säsongen, men valde trots avancemanget att byta klubb. Spontant känns det som powerforwarden kan gynnas av att komma till en tippad toppklubb och guldkandidat och på så sätt slippa pressen att vara en av ledarna.
Trojaprodukten har en historik av hög poängleverans i juniorhockeyn och på allsvensk nivå och har förutsättningarna för att nu få ut det på SHL-nivå också.

William Lagesson (b), Djurgården

Göteborgaren spelade två JVM för Sverige 2015 och 2016 och debuterar nu på seniornivå i hemlandet efter tre säsonger i nordamerikanska junior- och collegeligor.
Fysisk spelande back som kan bidra offensivt. Men det är nog för kvaliteterna i egen zon 21-åringen hämtats till Djurgården. Kan bli viktig.

Henrik Larsson (b), Brynäs

Larsson gjorde, liksom hela Karlskoga, en utomordentlig säsong ifjol och för det belönades han med ett SHL-kontrakt av Brynäs. Nu blir det tuffare utmaningar för 22-åringen. Jobbade sig sakta men säkert mot att bli en toppback i Hockeyallsvenskan under fyra säsonger. De 40 poängen ifjol stärker såklart självförtroendet och Larsson lär få sina chanser i Brynäs PP.

Jacob Nilsson (fw), Mora

Man skulle egentligen bara kunna sätta copy/paste från texten om Bromé. Nilsson var också han en mycket kraftig bidragande orsak till Moras succésäsong och var ett jagat byte hos SHL-klubbarna i vintras. Den 23-årige Mörrumsprodukten valde dock att stanna hos nykomlingen och där lär han få en viktig roll. Liksom Bromé blir det SHL-debut för Nilsson och det hans säsong hänger nog mycket på vilket spel nye tränaren Mattias Karlin väljer att nyttja. Sett till försäsongsmatchen mot Djurgården kommer han fortsätta med föregångaren Jeremy Collitons frejdiga spel och det lär gynna herrar Nilsson och Bromé.

Carl Persson (fw), Karlskrona

En powerforward som kan det här med att gå på mål. 2015 kontrakterades han av Karlskoga, men tanken var att säsong ett på tvåårskontraktet skulle spenderas i Hockeyettan och moderklubben Kristianstad. Tolv matcher och 16 poäng senare var han tillbaka i Värmland och under fjolåret visade han vilken bra spelare han är då han var en av de mer framstående när Karlskoga tog sig hela vägen till SHL-kval mot Rögle.

Han känns som klippt och skuren för Karlskrona, som tippas bli ett bottenlag, där han kan komma in helt utan press underifrån och jobba sig upp i kedjehierarkin. Kan röra om en hel del för motståndarna.

Joel Persson (b), Växjö

Den här killen har stått för en riktig raketkarriär och spelade så sent som 2015 hockey i division två med Tyringe. Den Osbyfostrade 23-åringen spelade förra säsongen för Kristianstad i Hockeyettan och backen var lite i en klass för sig när han levererade finfina 40 poäng i serien och följde upp det med 13 till i kvalet upp mot Hockeyallsvenskan.

Två våningar upp i seriesystemet kan vara ett alldeles för stort steg att ta på endast ett år och mycket talar väl för att han lånas ut till Hockeyallsvenskan. Men det finns faktiskt de som tror att Persson kan ta en ordinarie tröja i Lakers och han har spelat och gjort mål under försäsongen. Så kanske blir han kvar hela säsongen i Växjö, och då kan allt hända. Fortsätter sagan i SHL?

Elias Pettersson (fw), Växjö

Supertalangen draftades som femte spelare totalt i somras av Vancouver och spås en lysande framtid på andra sidan Atlanten. Men först ska han hinna med att debutera i SHL och det gör han i Växjö dit han kom från Timrå i somras.
18-åringen har alla förutsättningar att bli en attraktion i SHL. Han behöver inte heller känna någon press på sig att leverera i Växjö, då det är andra som kan sköta den uppgiften också. Kommer få växa in i det. Det kan vara nyttigt för Pettersson.

Saknar ni något namn på listan? Ta gärna diskussionen på Twitter. @hockeystaden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan