Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska MFF nå Champions League – nästa sommar

Serieledning med 13 poäng och ett SM-guld som inte ska kunna gå att missa.

Då pratar Magnus Pehrsson om arbetet med att hålla motivationen uppe, vikten av att gå vidare i cupen och det övergripande långsiktiga målet.

– Allt vi gör nu är mot det vi inte lyckades med i år, säger MFF-tränaren.

Magnus Pehrsson (till höger) med assisterande tränaren Olof Persson.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Malmö FF jublar vid sin senaste seger i Champions League, hemma mot Shaktar Donetsk, 21 oktober 2015.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Det är elva omgångar kvar av årets allsvenska.

Malmö FF leder den med 13 poäng och där allting inför den allsvenska säsongen handlade om en enda fråga: "Vem ska vinna?" så handlar allting nu om två frågor: "När avgör Malmö FF och hur stort vinner de?".

För Magnus Pehrsson handlar mycket nu om att se till att hans lag håller uppe motivationen. Något MFF-tränaren inte är orolig över.

– Jag tycker att vi lade en grund för det efter nederlaget ner i Makedonien. Spelarna pekade ut de viktigaste sakerna för oss så att vi kan vinna nästa match och hålla det fokuset. Och det har vi hållit väldigt bra, säger Magnus Pehrsson som dock poängterar att det är ett jobb som är viktigt att hålla i.

– Det får man ju påminna sig om. Hur vi utvecklar vårt spel och försöka återkoppla på de sakerna så att utvecklingen fortsätter.

– Sedan vill ju alla spela, vi har haft en bra konkurrens hela året och den har inte blivit sämre. Det hjälper. Det är bara att kolla träningarna, det är inte så att någon slappar.

Högre nivå nästa sommar

Men tittar man historisk så kan man se tydliga tendenser att lag i en så bra position som ni är i nu får svackor.

– Absolut. Vad det handlar om för oss nu är att vår målbild är att bli ett bättre fotbollslag. Det låter ju som en klyscha när man säger att allt vi kan göra är att fokusera på att vinna nästa match, men så är det.

Men du skickade till exempel en signal vid matchen mot Djurgården då du stod efter slutsignal och pratade om att avståndet skulle växa ytterligare. Jag utgår från att det var en genomtänkt strategi från din sida...

– Absolut. Det är så man känner. Vi vill vara det bästa laget, inte bara i 19 omgångar utan även i de sista elva, säger Magnus Pehrsson som samtidigt som han vill få spelarna att fokusera på nästa match planerar betydligt längre än så.

– För mig är det en sak att vi ska gå vidare i cupen, vinna allsvenskan och spela bättre fotboll. Det är för det här året. Men allt vi gör nu är mot det vi inte lyckades med i år, att redan nu jobba för att nå en högre nivå nästa sommar.

– Visst. Det är väldigt långt tid men det är ändå så vi måste bygga verksamheten.

Cupen lika viktig

Vägen till ett lyckosamt Europaspel går via att redan nu och så smidigt det går slussa in nyförvärv i laget för att samtidigt fasa ut dem som är på väg att lämna.

– Vi ska inte forcera in spelare bara för att vi har rekryterat spelare med en stor framtid hos oss utan vi ska vinna nästa match. Oftast är det de som känner varandra bäst som ligger i framtid. Vi har rekryterat spelare på långa kontrakt för att vi tror på dem, men det kommer att ta lite olika tid.

Nästa nyförvärv på väg att ta plats från start är innermittfältaren Bonke Innocent som sannolikt får debutera från start redan i helgen.

För på lördag inleder Malmö FF en period med tre matcher på åtta dagar. Den perioden inleds borta mot Eskilstuna, följs sedan av Trollhättan borta i svensk cupen och avslutas med klassikermötet med IFK Göteborg på Swedbank stadion nästa söndag.

– Cupen är ju minst lika viktig som allsvenskan i det här läget. Vi kommer att spela det vi tycker är bästa laget i varje match, sedan är det ju så tätt spelschema och så hård konkurrens att det inte kommer att bli samma elva startspelare i alla matcherna, så mycket kan jag väl säga, säger Pehrsson.

Läs mer: "Därför ställs Carlos Strandberg utanför MFF:s startelva"