Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leksands IF

Nobbade pengarna – för spel i Leksand

STRÖMSTAD. Under vintern gjorde Mattias Ritola en bejublad comeback i Leksandströjan. Men bara månader senare tvingades han se sitt lag degraderas - efter kvalförlust mot ärkerivalen Mora.

Nu berättar Ritola om tankarna som gick igenom kroppen, allt han fått utstå från besvikna fans, och inte minst varför han den här gången valde att stanna kvar och försöka hjälpa klubben tillbaka till SHL.

- Du säger att jag ska spela i allsvenskan. Jag säger att jag ska spela för Leksands IF, säger Ritola.

"Du säger att jag ska spela i allsvenskan. Jag säger att jag ska spela för Leksands IF", säger Mattias Ritola.
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ritola under tiden i Skellefteå
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

 SM-final 2016, VM-spelare 2016, välbetalt utlandsproffs 2016.

Allsvensk spelare 2017.

Verkligheten för Mattias Ritola är någonting helt annat än den spelare han var för bara ett år sedan.

Nu handlar det om att föra tillbaka den klubb, som han var en del av att degradera för ett par månader sedan. Och efter besvikelsen under våren, har det växt fram en revansch, som han har svårt att sätta ord på.

- Från början visste jag ingenting. Det tog väldigt lång tid, innan jag ens förstod vad som hade hänt. Jag bara tog familjen och drog utomlands, för att fundera och tänka igenom. Det blev inte bättre, men jag kom ändå fram till att det var det här jag ville göra, sedan får folk runtomkring tänka och tycka vad de vill.

Vilka har synpunkter?

- Nej, men det finns väl de som tycker att jag är dum i huvudet, och som har synpunkter på att det här valet inte skulle vara bra för karriären. För mig handlar det om vad jag kände, och när jag hade bestämt mig så åkte jag rakt ner och skrev på. Då var det inget snack.

Var det din stora besvikelse som gjorde att beslutet ändå tog en månad?

- Exakt. Jag insåg att jag inte kunde rymma från världen, och när jag hade diskuterat med familjen kom vi fram till att det var detta jag ville. Nu handlar det bara om att vi ska ta oss upp igen och jag vill vara en del av det. 

- Jag har varit med två gånger i karriären när vi åkt ur och har aldrig varit med Leksand ett helt år av min karriär, så det fanns egentligen ingenting annat, och efter att jag lagt undan vad folk tyckte och tänkte, så lyssnade jag på mig själv och då kände jag att detta vill jag verkligen ge en chans.

Så först besviken, sedan hungrig igen?

- Det tog ett tag, som jag sa. Det var ingen rolig period alls, innan jag kom fram till beslutet. När beslutet är taget, är min revanschlust helt enorm. 

- Ärligt talat, mitt val i dag, det känns så grymt bra!

"Fullkomligt skit"

När Mattias Ritolas namn kommer på tal så har den skickliga hockeyspelaren Mattias Ritola ofta blivit förknippad med alla kontrakt som genom åren har brutits. 

- Jag tycker att det som media hållit på med kring det där är fullkomligt skit! Jag har förklarat alla situationer som har varit och så illa tycker jag inte att det är. Det har varit ärligt, och rakt, varje gång. Ingenting har skett bakom ryggen på någon.

Skellefteå har till och med påpekat hur det var, och att det var rakt och ärligt.

- Precis, och det gör mig så jäkla irriterad, när man vet vad folk sitter och skriver. 

Är det medias skriverier eller är det fansens snack som gör dig irriterad?

- Jag håller mig undan från sociala medier.

Någonstans når det väl dina öron också?

- Ja... Som du säger. Även om man inte läser själv, så är det någon annan som har läst det. Men vad ska jag göra? Man vet vilka som tycker om att snacka skit. Man vet vilka som vill vara negativa i media, och då får de väl vara det.

- Det är någonstans oundvikligt i dagens klimat, att det inte når ens öron, och det är sjukt egentligen, förut pratade folk med varandra, nu sitter man med sin telefon.

Bland de sociala medier som finns så använder Mattias Ritola nu endast instagram kontinuerligt, där han i somras lade ut bilder från när han gifte sig med sin Josefine. Men där slutar också användandet.

- Twitter är väl kul, någon månad på året. När vi går på is, då ryker appen från telefonen, avslöjar han.

Men även på Instagram går det att få skit.

- Det kan jag lova dig, säger Ritola, och skrattar till.

Du skrattar.

- Ja. Fast vissa grejer kan man inte ens skratta åt, eller skratta bort. Så är det tyvärr.

Så, du har fått ta emot riktigt vidriga saker?

- Ja, det kan jag säga. Fast det är väl mitt eget fel också. Mitt nummer står på hitta.se och Eniro. Jag är inte den första som fått det heller.

- Det finns bra fans, och det finns de som inte tänker. Men några av de värsta hörde faktiskt av sig när jag skrivit på nytt kontrakt, och bad om ursäkt.

Samtidigt påpekar han:

- Alla i världen har rätt till sina åsikter. Och att fans blivit irriterade och arga på mig, det får man ha förståelse för. Det finns inga bättre fans än Leksands fans. De har stått där, år efter år, och vi har åkt upp och ner. Ändå är de alltid där. Klart att de har all rätt till sina åsikter och man kan förstå om irritation uppstår.

Hade du kunnat göra något för att undvika att hamna i situationen, att du tvingades ta ställning till om du skulle stanna eller inte?

- Det där går att vrida och vända på. All skit jag fått, det spelar egentligen ingen roll. Det finns ingen som sågar sig själv som jag. 

Mår man inte dåligt då?

- Jo, absolut. Det är ett problem som jag haft under karriären. Men det har blivit lite bättre med åren. Situationen i år, den var extrem. Jag tog på mig för mycket.

- Jag kom hem, sedan går allt käpprätt åt helvete, och ingenting blir som man planerat. Nu känner jag bara att jag vill ta ansvar, och att jag är grymt sugen på att göra det. Leksands IF i dag är ingen klubb som innebär kaos, utan allt är i väldigt bra ordning utanför isen. Det var egentligen bara det som skedde på planen, som inte var bra. Allt annat har blivit mycket bättre, än vad det har varit.

Långa bussresor väntar

Nu väntar en säsong, först och främst med allsvenskt spel, där det handlar om att skaffa sig ett bra läge inför vårens kvalspel. Bortaresorna går till Malmö för att möta Pantern inför lite publik, och bussresor till Norrland för att möta Björklöven.

- För mig är det Leksand jag spelar för, och vi ska upp igen. Vi ska göra ett antal bussresor och åka och spela hockeymatcher. Det är samma som i SHL, och visst, rinken är inte lika fin alla gånger.

- Men va fan. Det är en puck och det är en is, och vi ska vinna när vi åker dit. Du säger att jag ska spela i allsvenskan. Jag säger att jag ska spela för Leksands IF.

Är ni ett bättre lag än det som åkte ur?

- Ja, det tycker jag. Vi fick behålla de spelarna vi ville behålla och över sommaren har gruppen verkligen köpt det som har sagts. Alla har tränat hårdare än någonsin.

Och det säger du inte för att vara klyschig nu?

- Nej, nej. Jag menar, hur alla grabbar köper det som sagts. Vi går bara och längtar till det ska börja. Vi har inte tio nya spelare som ska in. Vi har många spelare som gjort sina första år i SHL, och många kommer vara bättre. Vi har fått in "Linkan" (Fredrik Lindgren), och han kommer vara allsvenskans bästa back, säger 30-årige Ritola, som på förhand är den klarast lysande stjärnan i HockeyAllsvenskan.

Och du blir allsvenskans bästa forward?

- Jag ska väl vara det. Det är inget mer med det, och det känns bra.

Är Mattias Ritola en bättre, eller sämre hockeyspelare, än den spelare som var med i VM 2016?

- Jag är absolut inte sämre. För mig handlar det om vad man gör på sommaren och att man ska hålla det hela året. Det tappade jag under året i Schweiz. Träningen var helt annorlunda där. Det tar jag med mig från Skellefteå, att träna, och bibehålla den träningen under hela säsongen.

Hyllar nye tränaren Markus Åkerblom

Under ledning av Markus Åkerblom, som är ny tränare i Leksand, tränar klubben som ett SHL-lag enligt Mattias Ritola, och den nya tränaren har en pusselbit som saknats tidigare.

- Han är lugn, stabil och har en klar bild av vad Leksands IF står för och hur vi ska spela ishockey. Det tycker jag är någonting som har saknats förut.

Mattias Ritolas val har också inneburit att han fått göra uppoffringar, inte minst ekonomiskt. Under tiden han var på semester och funderade kring framtiden, så fick agenten jobba med alternativ för framtiden, eftersom SHL-kontraktet med Leksand inte längre gällde.

Bland annat klassiska rivalen Brynäs var med i bilden.

- Agenten arbetade, och då fanns det alternativ. Och ni är duktiga på att gräva fram information i media.

Men Ritola nobbade alla alternativ som agenten jobbade fram. Utom ett. Och det var definitivt inte det bästa alternativet, sett till vad han kunde fått rent ekonomiskt. 

- Jag har absolut fått göra uppoffringar, det är självklart. Men det är värt det.

Sedan funderar Mattias Ritola vidare på frågan och taggar till. 

-  Alla dagar i veckan var det värt det! Den här gången hade jag inte klarat av att lämna. Jag vill verkligen vara med och göra det här. Att göra det här för Leksand.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.