Rapport: Newcastle 0-2 Tottenham

Tottenham åkte till norra England och St. James’ Park med mardrömresultatet från två säsonger sedan i bakhuvudet. Men det såg inte ut att påverka någonting och det blev en komfortabel 2-0-seger.

Mauricio Pochettino valde att gå in säsongsöppningen med en i stort sett väntad elva. Både Victor Wanyama och Heung-Min Son hade precis kommit tillbaka från en knä- respektive armskada och började båda på bänken. I stället startade unge Kyle Walker-Peters, som fick göra din tävlingsdebut för Tottenham, och den förre Newcastle-mittfältaren Moussa Sissoko. Pochettino talade inför matchen om att det var antingen eller vad gäller Walker-Peters och Sissoko, men det blev ändå båda som fick starta. För Newcastles del valde Rafael Benítez den elva som majoriteten förväntade sig. Ciaran Clark och nyförvärvet Florian Lejeune bildade mittbackspar medan Javier Manquillo, ett annat sommarköp, startade till höger i backlinjen. Merkel Merino och Jacob Murphy, två andra värvningar som klubben gjort den här sommaren, fick börja på bänken.

Matchbilden såg inledningsvis smått nervös ut för vår del. Newcastle, och främst kvartetten framför Jonjo Shelvey och Isaac Hayden, pressade hårt och överraskade lite Spurs-försvararna. Dock varade inte pressen länge och resten av den första halvleken handlade om att Tottenham höll i bollen men inte riktigt kunde hitta fram. Benítez taktik var tydlig. Då Mousa Dembélé oftast var den enda på mittfältet när laget hade bollen eftersom Eric Dier droppade in mellan Toby Alderweireld och Jan Vertonghen stängde främst Ayoze Pérez belgaren så att vi inte enkelt skulle kunna länka försvar och anfall. Detta gjorde att passningsspelet oftast rullade i sidleds och det resulterade i snålt med målchanser. 0-0 inför halvtidsvilan och det såg sådär ut.

Andra halvlek var väldigt annorlunda. Redan tre minuter in hamnade Dele Alli och Shelvey i en duell och föll båda ihop, och Dele trodde han skulle få frispark men fick den emot sig istället. Så som Dele är höll han kvar bollen med händerna medan han satt ner på gräset och vägrade släppa den när Shelvey försökte ta den. Den förre Liverpool-spelaren blev lite irriterade och korkat nog stämplade Dele på vristen rakt fram näsan på domare Andre Marriner. Direkt rött och Newcastle gick ned till 10 man inför matchens resterande 40 minuter. Ett redan bolldominerande Tottenham skulle få hålla i bollen ännu mer, och frågan var om Newcastle-spelarna skulle orka springa omkring och hålla igen resten av matchen.

Det dröjde inte länge, rättare sagt 13 minuter efter utvisningen, innan Christian Eriksen på ett briljant sätt hittade en framåtrusande Dele som enkelt kunde dunka in 0-1 och få alla Spurs-supportrar att känna sig lättade. Det målet behövdes, och kort därpå ledde ett fint förarbete mellan Eriksen, Harry Kane och Dele till att Ben Davies av alla spelare på planen med högerfoten satte 0-2 och satte i stort sett spiken i kistan. Newcastle hotade lite mot slutet men kunde aldrig slå den avgörande passningen och fick se sig besegrade i comebacken i Premier League med 2-0.

Min Man of the Match går till vår magnifike playmaker Eriksen. Från början till slut var det han som fick laget att klicka och såg alltid ut att kunna hitta på något när han hade bollen. Han stod ut bland de offensiva spelarna och jobbade stundtals även bredvid Dembélé på mittfältet när Dier gick ned. Nu har han inlett säsongen med två assist, och är Kane Tottenhams målkung är Eriksen definitivt lagets assistkung. Även värt att nämna att Walker-Peters gjorde en strålande insats i debuten, och även om han inte får min MotM fick han Sky Sports MotM.

En bra start var det som krävdes och en bra start fick vi. Det var inte ”det underhållande Spurs” vi fick se idag, utan det var ett Spurs med tålamod och mognad som inte blev irriterade eller ivriga när det inte gick snabbt att få fram bollen. Man tog sin tid och hanterade det professionellt, och i slutändan lönade det sig och man fick åka hem till London med tre pinnar i bagaget. Hur som helst: COYS!

Startelvor:
NEWCASTLE: (4–2–3–1) Elliot – Manquillo, Lejeune (Mbemba, 34′), Clark, Dummett (Lascelles, 7′) – Hayden, Shelvey – Ritchie, Ayoze, Atsu – Gayle (Merino, 77′)
TOTTENHAM: (4–2–3–1) Lloris – Walker-Peters, Alderweireld, Vertonghen, Davies – Dier, Dembélé (Winks, 90′) – Sissoko (Son, 58′), Eriksen, Dele (Wanyama, 82′) – Kane

Varningar: Kane (31′), Ritchie (52′), Davies (86′)
Utvisning: Shelvey (48′)

 

Skriven av Faris Geresu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.