Örebro SK

PÅ FD: Lever drömlivet efter AIK-karriären – men skippat surfing

ANNONS

Livet leker för Robert Åhman-Persson. Den allsvenske trotjänaren fick chansen att bli utlandsproffs i Portugal i vintras efter bland annat två sejourer i AIK – och njuter av tillvaron i Lissabon.
– I dag är det 33 grader och vindstilla. Vi bor i Cascais där det är mycket stränder och turister. Det tar typ 25 minuter in till Lissabon. Jag trivs verkligen bra, säger Åhman Persson till FotbollDirekt.se.

Utöver en kort sejour i danska Viborg har den förre AIK, MFF och ÖSK-spelaren Robert Åhman-Persson, 30, varit svensk fotboll trogen. Men i vintras fick han chansen att lämna den svenska försäsongen i Örebro för att skriva på för portugisiska Belenenses.

“RÅP” slog sig in i startelvan och gjorde totalt tolv matcher. Med ett år kvar på kontraktet ser han fortsatt ut att vara en viktig kugge i tränaren Domingos Paciências lagbygge. I säsongens första seriematch fanns han med i startelvan när Belenenses förlorade med 1-0 borta mot Rio Ave.

– Vi fick in den nya tränaren redan innan förra säsongen avslutades. Hans fotbollsfilosofi passar mig ganska bra då vi spelar rätt defensivt och organiserat. Vi har spelat lite olika men han ser mig på innermittfältet både i 4-3-3 och i 4-4-2 där jag har ett tydligt defensivt ansvar, säger Åhman-Persson till FotbollDirekt.se.

Lissabonklubben, som slutade på en 14:e plats förra säsongen, har varit väldigt aktiv på transfermarknaden den här sommaren. Men trots stor omsättning på spelare känner sig RÅP trygg i laget – i alla fall här och nu.

– Det har väl varit typ tio spelare in och tio spelare ut. Så vi har ett stort sett nytt lag den här säsongen och fönstret är ju inte stängt ännu heller. Men det har gått bra för mig på försäsongen och jag fick starta den första tävlingsmatchen.

Efter elva allsvenska säsonger i AIK, Malmö FF och Örebro SK njuter Åhman-Persson av tillvaron i sitt nya land. Både på och utanför planen.

– I dag är det 33 grader och vindstilla. Vi bor i Cascais där det är mycket stränder och turister. Det tar typ 25 minuter in till Lissabon. Jag trivs verkligen bra och vädret ska man inte gnälla över direkt. Det var väl en av anledningarna att jag kände att jag ville lämna allsvenskan. Att få chansen att prova något nytt och uppleva en ny kultur.

Portugal är ju känt för sin surfing. Jag antar att du är expert vid det här laget? 

– Haha. Nu är det ju lågsäsong men på våren och hösten är det en jäkla fart. Jag har gjort det en gång med laget, men annars har jag inte prioriterat surfen… Man kan tro att det blir mycket sol och bad, men det blir ju en vardag här också. Man tränar och det är väldigt varmt så man håller sig mycket i skuggan under säsongen.

Hur går det med portugisiskan?

– Lite har man lärt sig, framförallt fotbollstermer, men det är ett svårt språk alltså. Spanska och portugisiska är lite som svenska och danska. Det är lättare att läsa än att förstå när de pratar. Jag fixar hälsningsfraserna och kan beställa på restauranger. Men en djupare dialog är svårare. Jag har dock tagit några privatlektioner så det kommer förhoppningvis.

Ni slutade på nedre halvan förra säsongen. Hur såg klubben och fansen på det?

– Vi strävade ju mot Europa och vi hade bara fyra poäng upp med några matcher kvar. Sen torskade vi ett gäng matcher och luften gick ur. Så det var väl inga glada miner bland fansen…

Var det så att presidenten eller styrelsemedlemmar kom ner och sa några väl valda ord?

– Det är väl lite sånt som förekommer. Saker som inte skulle hända i Sverige. Men jag åkte ner hit med inställningen att det skulle vara annorlunda. Och det har det verkligen varit. Vissa positiva erfarenheter, andra negativa. Men det var exakt det jag ville uppleva med flytten hit också.

Hur stor är fotbollen i Portugal och hur stora är Belenenses på den kartan? 

– Det är ganska tydligt att fotbollen är störst här. Det finns tre tidningar ungefär som Expressen och Aftonbladet som bara skriver om fotboll. Benfica, Porto och Sporting Lissabon dominerar läsningen. Vi lite mindre klubbar får också en del uppmärksamhet men inte alls på samma nivå.

– Vi har väl 3000-4000 åskådare på matcherna på en arena som tar 25 000. Så det är lite glest. Samtidigt är vår kärna av supportrar väldigt passionerade. De var inte glada när det gick dåligt om jag säger så.

Är det stor skillnad på mentaliteten i laget jämfört mot svenska klubbar?

– Både ja och nej. Vi är ju en ganska familjär klubb trots allt. Men det är klart, det är ju främst sydeuropéer i laget och de är ju mer av känslomänniskor än vi svenskar. Det är lite mer svart eller vitt. Antingen är något jättebra eller jättedåligt. Men det passar mig ganska bra, jag gillar när det händer grejer. I Sverige vill folk hellre undvika konflikter i stället för att säga vad man tycker.

Om du ska jämföra standarden på ligan mot allsvenskan? 

– Det är skitsvårt tycker jag. Man får ofta frågan av alla möjliga. Men topplagen är ju grymma. Benfica, Sporting och Porto är lite en klass för sig. Sen är det de andra lagen som Braga och så vidare. Där under är det ganska jämnt. Men AIK var ju förtjänta att gå vidare mot Braga, som visserligen var inne i sin försäsong, men det visar ju att topplagen i Sverige är bra också. Det är inte lika organiserat spel här nere. Alla lag har flera duktiga spelare individuellt, men får kanske inte ut det som lag som klubbarna gör i Sverige. De är ofta mer samspelta, säger RÅP som rekommenderar andra svenskar att ta sig till Portugal om de får chansen.

– Absolut. Det här är ett väldigt bra mellansteg. Man ser många spelare som går härifrån till större klubbar. För spelare i min genre, som kanske inte drömmer om Premier League längre, så är det ett fantastiskt äventyr. Alla är ju olika såklart, men får man chansen borde man definitivt överväga det på allvar.

Du har ett år kvar på kontraktet. Hur ser du på framtiden?

– Jag har faktiskt inte funderat på det. Jag försöker leva i stunden och inte tänka så mycket just nu. Det kommer väl krypa sig närmare i vinter när jag har sex månader kvar på kontraktet. Då får man börja sondera terrängen och höra hur klubben ser på min framtid här.

Ser du dig själv återvända till allsvenskan? 

– Det man kan sakna är ju draget på läktarna som är i Sverige. Det får man uppleva på bortaplan eller när storklubbarna kommer hit. Men det kan ju gå snabbt i den här branschen. Så det är absolut möjligt. Just nu vet jag ingenting om framtiden, samtidigt så är fönstret inte stängt ännu så man får leva med att allt kan förändras på en vecka. Det finns aldrig några garantier.

Du har en bakgrund i AIK, MFF och Örebro. Är det någon av de klubbarna som ligger närmast om du kommer hem? 

– Det är klart att man har en bra relation med alla klubbar jag varit i tidigare och där jag känner folk. Örebro och Alexander Axén är den klubben jag har mest kontakt med eftersom jag spelade där senast.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15