Tung förlust mot effektivt AIK

• App

Sirius föll med 4-1 (3-0) inför 6748 åskådare hemma mot AIK i söndagens allsvenska toppmöte, i en match där en jobbig start gav en allt för stor uppförsbacke.

Det var inte så att AIK spelade ut Sirius på Studan denna söndagkväll. Blåsvart dominerade bollinnehavet och kom till i stort sett lika många avslut, men AIK:s chanser var desto vassare, beroende dels på individuella prestationer i bortalaget men också misstag i Sirius försvarsspel.

Det började lovande, men dröjde bara sju minuter innan Kim Skoglunds krokben på Chinedu Obasi gav AIK en straff. Obasi tog själv hand om den och placerade in 1-0-målet lågt till vänster om Joshua Wicks.

Nicolás Stefanelli kunde sedan i matchminut 16 lägga in 2-0 när han fick ta emot en passning i straffområdet, vända om och lägga in 2-0-målet i samma nätmaska som Obasis straff.

Sirius skakade av sig den matchinledningen och försökte spela sig in i matchen igen. Man förde spelet och skapade flera reduceringschanser, bland annat var Alexander Nilsson fri med Oscar Linnér utan att lyckas lägga bollen förbi AIK-målvakten, och Philip Haglund placerade ett avslut från straffområdeskanten precis utanför den bortre stolpen.

Några mål blev det dock inte, och när AIK vände på spelet tog man vara på varje lucka Sirius lämnade. I matchminut 36 kunde Chinedu Obasi göra sitt andra mål i matchen, när han efter en AIK-kontring där Stefanelli chippade bollen genom Siriusförsvaret blev fri och efter att först ha träffat en utrusande Wicks kunde sätta sin egen retur till 3-0 i öppet mål.

– Vi möter väldigt bra spelare, men vi gör också ganska enkla misstag som gör att de ser ännu bättre ut. När vi väl hamnar i underläge 2-0 är det svårt mot AIK, de är väldigt spelskickliga och har ett högt tempo. Vi hade behövt lite medgång där, vi har ett friläge men det studsar inte riktigt våran väg under den perioden. Det behöver vi ha om vi ska störa AIK, framför allt om vi har gett dem matchen, säger Kim Bergstrand.

Matchbilden i den andra halvleken förändrades inte mycket jämfört med den första. Sirius gjorde vad man kunde för att ta sig ur den grop man trillat ner i, och fortsatte att föra spelet och skapa en del målchanser, men matchen var förlorad.

Bara för att understryka det kom till slut AIK:s 4-0-mål, efter en minst sagt dråplig situation. Oscar Pehrsson gick upp för att nicka undan en boll på mittplan, och Kim Skoglund kom springande från höger för att göra detsamma. Sirius mittbackar nickade ihop, föll ner i gräset och gav AIK helt fri lejd mot mål.

Kristoffer Olssons avslut stoppade en helt utlämnad Joshua Wicks med en fin benparad, men när Obasi plockade upp returen och slog ett inlägg till Henok Goitom fanns ingen där för att stoppa honom från att brösta in bollen i mål.

Sirius fick till slut ett reduceringsmål, då Jesper Arvidsson distinkt nickade in 1-4 på en hörna efter 83 minuter, men någon ny bragdartad upphämtning var lite för svår att få till just idag.

– Skillnaden mellan oss och AIK ska absolut inte vara så här stor, och vi kommer att lära oss jättemycket av det här. Då och då går man på en mina och nu gjorde vi det, det handlar bara om vad man gör av det. Nu har vi en vecka på oss och sedan ska vi på det igen, säger Kim Bergstrand.