Gå direkt till sidans innehåll
Östersunds FK

"Det spelar ingen roll vilka vi möter"

Östersund vann med 2-1 borta mot Fola Esch i Europa League-kvalet.

Nu kan de få möta Milan i playoff – med ett gruppspel och miljontals kronor i potten.

– Det spelar ingen roll vilka vi får. Vi ska gå till gruppspelet, säger ordförande Daniel Kindberg.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Östersund chockade fotbolls-Europa genom att betvinga den turkiska jätten Galatasaray i den andra kvalomgången till Europa League.

Nu är man ytterligare ett steg närmare gruppspelet.

ÖFK hade 1-0 att gå på från hemmamötet med Fola Esch mot Luxemburg, men åkte på en kalldusch i returen då Stefano Bensi skickade in 1-0 för hemmalaget i inledningen av den andra halvleken.

Ställningen var därmed nollställd och jämtarna behövde få in ett bortamål samt hålla tätt bakåt för att undvika en förlängningsrysare nere i Luxemburg. Då klev Gabriel Somi fram.

Fouad Bachirou levererade en perfekt djupledsboll till yttern, som läckert chippade in 1-1 ett par minuter efter Fola Eschs ledningsmål. Men det stannade inte där.

Ett steg från Europa League

Med 25 minuter kvar att spela nådde mittbacken Tom Pettersson högst på en hörna och skickade in det blytunga ledningsmålet för det allsvenska succégänget. I och med målet var luxemburgarna tvungna att göra ytterligare tre mål för att gå vidare.

En uppgift som blev övermäktig.

Östersund höll undan och vann med 2-1 och är därmed klart för playoff – ett direkt avgörande dubbelmöte där en plats i Europa Leagues gruppspel finns i potten.

Vilka som ÖFK kan få möta där?

Storklubbar som Milan, Everton, Fenerbahce, Athletic Bilbao, Zenit och Marseille.

Potter: "Lycklig, stolt och lättad"

Det var en lycklig och lättad Tom Pettersson som pratade i Mittmedias direktsändning efter matchen.

– Det var en stor glädje och lättnad när jag gjorde målet. Jag var helt själv. Jävligt skönt när Somi fick in 1-1 där i krysset och sen 2-1 direkt efter. Det är jävligt roligt det här. Men vi har ett stort hinder kvar innan det där gruppspelet som vi så mycket ser fram emot, säger Pettersson.

Tränaren Graham Potter:

– Jag är väldigt lycklig, stolt och lättad. Vi har en fantastisk karaktär, men jag tyckte att vi var för passiva i den första halvleken. Vi ville vara mer aggressiva, mer som oss själva. Vi visste att det var en playoffplats i potten så klart och det är klart att det var en viss press på oss, säger Potter – som också passar på att hylla motståndet:

– Taktiskt sett var de bättre än Galatasaray. Visst, Galatasaray har bättre och dyrare spelare, men Fola Esch har en spelidé.

Kindberg: "Galatasaray var chanslösa"

När SportExpressen når klubbens ordförande Daniel Kindberg är han inne på samma spår.

– Ja, mycket bättre, de (Fola Esch) höll mycket högre nivå än Galatasaray taktiskt sätt. Galatasaray var ju chanslösa mot oss, säger han.

I morgon flyger Kindberg till schweiziska Nyon för att följa playofflottningen på plats. Och någon drömlottning finns inte.

– Oavsett vilka vi möter så måste vi slå ut dem för att ta oss till gruppspel. Och vi ska ta oss till gruppspel, så det spelar ingen roll. Men visst hade det varit kittlande med ÖFK mot Milan nere på San Siro.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.