Sommarhälsning från klubbdirektören

29 juli 2017 14:36
Nyhet

Hej vänner, hoppas ni har det skönt nu under semestermånaderna. Vart ni nu än må vara, på stranden, i hängmattan, på playan vid medelhavet, eller kanske med barnen på en ishockeycup någonstans?


För vår del, så har KHK stängt kontoret ett par veckor nu i juli. Det har jobbats hårt under säsongen, så alla får nu en välförtjänt paus innan det drar igång för fullt i augusti igen.

Eller ja, ledigt och ledigt. Livet på en hockeyklubb är verkligen speciellt. Jag tänkte faktiskt ta ett par minuter och berätta om just det.
Vi på KHK lever med hockeyn varje dag, och för mig som KD har jag aldrig haft ett jobb tidigare där jag verkligen längtat att komma tillbaka till jobbet efter semestern. För det är ju då allt börjar igen. Oavsett hur det gick förra året så nollställs räkneverket och alla har en ny fräsch chans till nya framgångar. Och optimismen brukar vara på topp, i alla klubbar, även om bara ett lag kan vinna.

I augusti rivstartas det med att samla alla efter ledigheten. Det ska planeras både KHK-dagen, golftävlingar och vår nya ”reborn KHK-kryss”. För att inte tala om förberedelserna inför alla träningsmatcher.
En klubb är ju heller ingenting utan alla sina volontärer och all extrapersonal som ställer upp. Så vi samlar även alla dessa fina eldsjälar för en kick-off. Av erfarenhet vet jag att tiden från 1 augusti tills SHL-premiären den 19 september bara springer förbi.

Sen är det 2000 % hockey och när landslagsuppehållet kommer i november brukar alla vara ganska slitna faktiskt. Skönt med lite återhämtning. För sen rullar det på igen, inklusive julhelgen. Och har vi tur får vi jobba hårt ända fram i mars och april.

Slutspelstider. Känslor, hetta, och varje match är ännu viktigare.
Rent organisatoriskt är det tufft. Vi vet ju inte hur många hemmamatcher det blir i varje matchserie. Organisationen går på högvarv. Och ja, rent organisatoriskt finns det både fördelar och nackdelar, med att åka ut tidigt, respektive sent, ur slutspelet.
Rent administrativt hinner man med avslutningsarbete och analys på ett bättre sätt vid ett tidigare uttåg. Laget hinner dessutom träna ordentligt inför nästa säsong, och vi kan noga utvärdera året som gått.
MEN nackdelarna är ju att vi slutar tjäna pengar tidigt. För varje extra match som spelar är extra klirr i kassan. KHKs största intjäningsförmåga är just matchdagar, sen har vi enstaka evenemang, en konferensdel (som har utvecklingspotential, vilket känns spännande) merchandise och vår lunchbuffé.

Detta leder oss in på den stora nöten alla klubbar försöker knäcka.
Hur tjänar vi pengar på sommaren? Vår lunchrestaurang stängde i midsommarveckan, öppnas igen i mitten av augusti. Varför undrar ni?
Jo för antalet luncher är så lågt under semestermånaderna att det kostar mer än vad vi tjänar att ha öppet.
Eftersom restaurangen är stängd, och vi inte spelar några matcher, så innebär detta att enda sättet att få in pengar under sommaren är att bearbeta företagsmarknaden för sponsorförsäljning. Samt att sälja så många säsongskort som möjligt.

Vår budget för denna säsong visar en knapp miljon plus. Vi har skurit i kostnader, men vi har även ett ökat fokus på intäkter. På att tjäna mer. Hittills ser planen bra ut, och jag kommer att tillsammans med ekonomiavdelningen göra löpande avstämningar under hösten när säsongen dragit igång, för att se att vi verkligen springer åt rätt håll.
Men till dess, tills matcherna drar igång, ja då blir det till att jobba järnet med reklam- och säsongskortsförsäljning.

Eftersom säsongen är så ojämn skulle man lite slarvigt kunna säga att hade vi sålt all arenaexponering redan innan midsommar, och hade vi haft högre tempo i säsongskortsförsäljningen så hade vår kassa varit fin i sommar. Men få klubbar lyckas med det konststycket, istället är det säsongspremiären som brukar vara mållinjen för säsongskort och reklam. På grund av detta får vi denna sommar springa lite hårdare varje dag istället, trots att det är semestertider.

Ja ni hör, det är en speciell värld detta. Målet är alltid att få en ekonomi i balans där man har ett fint kassaflöde under årets alla månader. Det kräver också år efter år med positiva resultat.
Resan har börjat, men det kommer bli mycket hårt jobb. Men vi på KHK vill inget hellre, än att få känna att allt hårt arbete verkligen betalat sig, när vi stänger böckerna i maj 2018.

Jag, och många med mig i KHK har sommarledigt nu, men som ni läser, ändå inte. Springer vi på någon som vill köpa ett säsongskort så säljer vi det. Vill en kund ta ett möte på båten, så tar vi det. Allt med KHKs bästa för ögonen.

Så när du ligger där i hängmattan, och blir sugen på hockey, kontakta oss och säkra ditt säsongskort.
Alla bäckar små, och tillsammans är vi KHK!