Östersunds Brwa Nouri och AIK:s Henok Goitom. Foto: TT Bild

AIK och Östersund laddar för Europa League

Uppdaterad
Publicerad

Europa League-äventyret tuffar vidare för AIK och Östersund. SVT Sport sammanfattar läget i lagen inför kvällens kvalmatcher.

AIK höll för trycket och slog ut bosniska FK Željezničar efter 0-0 borta och 2-0 hemma i den andra kvalrundan. Samtidigt stod Östersund för en jätteskräll när man tog sig förbi turkiska storlaget Galatasaray: 2-0 på hemmaplan följdes upp med 1-1 nere i Istanbul.

Nu väntar den tredje och sista kvalrundan för lagen. Skulle man gå vidare där är det play off-spel i bäst av två matcher som gäller. Segraren går in i turneringens gruppspel och kan räkna in mellan 25-30 miljoner intäkter.

Europa League

Ghoddos osäker

Östersund börjar hemma mot Fola Esch från Luxemburg. Laget slutade trea i den inhemska ligan senaste säsongen – en liga rankad på 48:e plats i Europa, jämfört med allsvenskan som rankas på 25:e plats.

ÖFK åkte på ett bakslag i lördagens möte borta mot Djurgården. Förlust med 3-0 där nyckelspelarna Saman Ghoddos, Ken Sema och Sotirios Papagiannopoulus vilades. Ghoddos är osäker på spel inför kvällens match efter att ha skadat hälen borta mot Galatasaray.

”Helt annan nivå”

AIK möter hårt motstånd när man ställs mot portugisiska Braga. Laget nådde en femteplats i ligan förra säsongen, en liga som av UEFA rankas som den sjunde bästa i Europa. AIK:s tränare Rikard Norling varnar för ett spelskickligt lag.

– Vi behöver vara otroligt noggranna. Det är ett helt annat nivå mot vad vi mött tidigare. Med det sagt anser vi oss inte på något sätt oförmögna att gå vidare, säger han i en intervju med klubbens hemsida.

AIK har inte spelat sedan hemmamatchen mot Željezničar och därmed haft en vecka för vila och förberedelser. Truppen är skadefri och nyförvärven Rasmus Lindkvist och Nicolás Stefanelli lär finnas med i startelvan.

Däremot får de senaste tillskotten, anfallsstjärnan Chinedu Obasi och den argentiska backen Agustin Gómez, vänta till returmötet den 3 augusti innan de kan vara registrerade för för Europaspel.

Play off väntar

Skulle de svenska lagen gå vidare till play off-mötena kan de räkna med tuffare motstånd. Lag som Althletic Bilbao, Olympique Marseille, Milan och Everton går in i turneringen. Dessutom tillkommer klubbar som åkt ur den tredje kvalrundan till Champions League.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet